Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Preklic darilne pogodbe

Preklic darilne pogodbe

Spoštovani!

Oče mi je pred 15 leti prepisal premoženje name zgolj zaradi preventive, da mu ne bi bilo odvzeto, ker mu je njegova firma zapadla v dolgove in stečaj. z očetom sva si prišla rahlo navzkriž, saj me hoče stalno nadzirati ter vsako stvar, ki jo naredim, po njegovem ni bilo prav (že pri malenkostih). vse kar se dobil v darilni pogodbi redno vzdržujem. oče nima nobenih stroškov tudi za življenje ne(prehrana, gospodinjski stroški, zavarovanje avtomobila…). v zadnjih 3 mesecih ne jeva več skupaj, ampak si je začel kuhati sam. Ker se je pritoževal nad mojim kuhanjem, sem mu odgovoril, da naj si kuha sam. Od takrat si kuha sam. Zanima me, če je to, da si kuha sam, dovoljšen razlog za razdrtje pogodbe? Zanima me še ali lahko zahtevam ob razdrtju pogodbe povračilo stroškov kar sem vložil v premoženje . Za nekatere stvari sicer imam račune, veliko pa je bilo vloženega tudi mojega dela, saj sem zemljo redno obdeloval in čistil travnike. Kaj bi se štelo pri razdrtju na sklicevanje kot hudo nehvaležnost?

sredstva za življenje sicer ima , saj si pokojnino že celih 15 let spravlja na banko.

Zanima me kako je praksa, koliko časa traja sam razdor pogodbe, če pristanem na razdor brez upiranja.

Najlepša hvala vam za informacije.

Tone

Spoštovani,

žal niste napisali, katero pogodbo sta sklenila z očetom – je to preužitek? Pogodba o dosmrtnem preživljanju? Darilna pogodba z ustanovitvijo osebne služnosti?Odgovor je v največji meri odvisen od tega podatka.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

V pogodbi piše, d ima oče dosmrtni užitek v nepremičninah, se pravi stanovanju ter kmetijskimi zemljišči. Zame pa piše, da sprejemam darilo z zelo veliko hvaležnostjo.

Hvala vam za odgovor in vas lepo pozdravljam.

Spoštovani,

očitno gre za darilno pogodbo, v kateri je določena tudi služnost bivanja za vašega očeta do njegove smrti. Darilne pogodbe ni mogoče razdirati kar tako, brez razloga – zgolj iz razloga hude nehvaležnosti obdrajenca napram darovalcu, kar lahko primerjate z razlogi za razdedinjenje dedičev. Mislim, da taki razlogi pri vas niso podani in bo vaš oče zelo težko uspel s preklicem darila – v kolikor pa bi, ste seveda v vsakem primeru upravičeni do povračila vlaganj ter plačila za oskrbo za vašega očeta, zato menim, da se očetu sprožati sodni postopek v tej smeri ne izplača. Sporazumno pa lahko razvežete darilno pogodbo kadarkoli – na ustrezen način, seveda. Predlagam, da obiščete odvetnika po lastni izbiri in z njim uredite zadevo.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Prosim če mi lahko odgovorite, kaj bi se najbolj splačalo v primeru, da je z darilno pogodbo bila podarjena hiša in sicer 1/4 sestri in 1/4 njenemu možu. Od tega je že več kot 10 let. Tako stanje izhaja že iz ZK. Sedaj se vsi strinjajo da vrneta nazaj staršem, saj sta jima dala z namenom pridobiti hipotekarni kredit za ureditev podstrešja hiše, da bi tam tudi živela, ker pa se za to nista odločila in tudi kredita nista najela bi sedaj to vrnila.

Glede na višino stroškov me zanima kaj bi prišlo v poštev ali sporazumna razveljavitev darilne pogodbe, ali da starša z kupoprodajno pogodbo odkupita nazaj, ali je možno tudi z darilno pogodbo, da sestra podari staršem glede na to, da je že z darilno ona od njih dobila?

Hvala za odgovor Mojca

Spoštovani,

stroški so odvisni od vrednosti solastniškega deleža.

Možne so vse poti, ki jih predvidevate.

S spoštovanjem!

Spoštovani g. Koprivšek,

v enem izmed vaših odgovorov na to temo sem zasledila, da je darilno pogodbo mogoče sporazumno razvezati kadarkoli. Torej tudi, če je od datuma sklenitve pogodbe minilo že 4 leta? Kateri zakon to ureja?

Za vaš odgovor se vam že vnaprej zahvaljujem.

Lep pozdrav, Janja

Pozdravljeni,

in še dodatno vprašanje: ali se sporazumna razveljavitev darilne pogodbe za nepremičnino (npr. darilo očeta otroku) šteje kot nov posel (in bi tako lahko nastale davčne obveznosti)?

Hvala že vnaprej.

Lep pozdrav, Janja

Spoštovani,

da, pogodbo lahko razvežete.

Glede drugega vprašanja pa predlagamo, da se obrnete na DURS.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close