Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti osebni stečaj

osebni stečaj

Spoštovani,

Bereva z ženo o osebnih stečajih , o postopkih in kako in kdo je upravičen do te pomoči.
Midva sva oba dobro leto v pokoju in od tedaj nama je dohodek drastično padel. Pokojnino ima žena cca. 530 evrov, jaz pa malce višjo. Pred upokojitvijo sem sam dve leti prej vzel kredit, tudi žena ima kredit, živima v enosobnem stanovanju, ki je pod hipoteko, in iz meseca v mesec nama gre težje. Ko odštejeva kredite in položnice nama ostane manj kot tristo evrov na mesec. Zelo težko preživima, saj sem sam sladkorni bolnik, in ker imava zaostanek z položnicami za zdrav.zavarovanje, si moram zdravila doplačevati in ta mesec, si jih že nisem mogel več. Krediti in dolgovi so nastali zaradi pomoči najinim otrokom, ker smo vsi v enaki godlji. Sedaj se nam je vsem ustavilo in resno razmišljamo o osebnem stečaju.
Menite, da sva z ženo primerna za osebni stečaj, saj imava za cca 1500 evrov dolgov, torej zaostanka položnic in ker ne moreva več odplačevati kreditov? Nama banka sicer kredit mesečno kar odtegne, tako da ne moreva drugače, za mesečno preživetje pa nama ostane bore malo. Seveda, pa tudi nimava za stroške osebnega stečaja.
Prosim za odgovor in upam, da nama boste lahko kako pomagali.

S spoštovanjem!

Spoštovani,

Predlog za začetek postopka osebnega stečaja se vloži pri pristojnem okrožnem sodišču. Vloži ga lahko oseba, ki je prezadolžena (vrednost premoženja osebe je manjša od njenih obveznosti) ali nelikvidna (če za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo ene ali več obveznosti v skupnem znesku, ki presega trikratnik njene plače, nadomestil ali drugih prejemkov, ki jih prejema redno v obdobjih, ki niso daljša od dveh mesecev ali če je nezaposlena in ne prejema nobenih drugih rednih prejemkov ter za več kot dva meseca zamuja z izpolnitvijo obveznosti, ki presega 1.000 EUR). Skupaj s predlogom je potrebno predložiti poročilo o stanju svojega premoženja na katerem mora biti podpis notarsko overjen. Vsebovati mora popis vsega vašega premoženja (premičnega in nepremičnega), podatke o vseh transakcijskih računih (za vsak transakcijski račun je potrebno navesti podatke o njegovi številki in izvajalcu plačilnega prometa, ki ga vodi) in podatke o skupnem mesečnem znesku plače, pokojnine ali drugih rednih prejemkov ter o njihovih izplačevalcih ter izjavo, da je to vse premoženje za katerega veste in vsi transakcijski računi. Sodišče mora na podlagi poročila o dolžnikovem finančnem položaju presoditi, ali je dolžnik insolventen, in odločiti o začetku stečajnega postopka na podlagi te presoje.
Do brezplačne pravne pomoči je upravičena oseba, ki glede na svoj finančni položaj in glede na finančni položaj svoje družine brez škode za svoje socialno stanje in socialno stanje svoje družine ne bi zmogla stroškov sodnega postopka, oziroma stroškov nudenja pravne pomoči.

Šteje se, da je socialno stanje prosilca in njegove družine zaradi stroškov sodnega postopka oziroma stroškov nudenja pravne pomoči ogroženo, če mesečni dohodek prosilca (lastni dohodek) oziroma mesečni povprečni dohodek na člana družine (lastni dohodek družine) ne presega 2-kratnika osnovnega zneska minimalnega dohodka, ki trenutno znaša 265,22 EUR. Dohodek na člana družine torej ne sme presegati 530,44 EUR. Glede na navedeno menimo, da do BPP ne boste upravičeni, saj ta cenzus presegate.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

pozdrav…

ne vem kako bi zadevo začel pisati…recimo takole…kot 50 % podjetnikov sem tudi jaz zaradi neplačnikov dobesedno propadel in klub temu da so mi ostali ogromno dolžni,sem ravnotako tudi jaz posledično dolžan ostalim..to pomeni,da nikakor ne morem izterjati svojega zasluženega denarja in seveda dolgovi še vedno ostajajo in temu primerno tudi sodne izvržbe in rubeži..
že 8let poizkušam delati na razne načine,se izkopati iz dolgov,pa vendar se stanje samo slabša..dela je ogromno,plačevanja pa še vedno ne..in ravno toliko let tudi že nisem več zavarovan,nisem nikjer prijavljen,dolgovi ostajajo..itd..
zaradi tega sem eno družino že izgubil,zdaj pa druge res nebi…

je kaka možnost,da mi poveste ali je možno z tem osebnim stečajem kaj narediti,da bom lahko mirno živel,se kje lahko prijavil,bil zavarovan,da ne bom skozi v strahu,da ne bodo rubežniki pobirali stvari,ki niso moje in s tem ogrožali ljudi ki so v moji bližini..

hvala..erik

Spoštovani,

z začetkom osebnega stečaja se vse izvršbe ustavijo. Navedeno pomeni, da rubežniki več ne bodo hodili na vaš dom.

Po začetku stečajnega postopka je možno predlagati tudi (če seveda izpolnjujete pogoje), da se vam obveznosti odpustijo, kar pomeni, da ste z zaključkom stečaja tudi prosti obveznosti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close