Težave s potjo
Spoštovani,
pred precej časa je moj oče uredil makadamsko cesto po naši parceli in ker je bila to najbližja pot, so jo začeli uporabljati tudi sosedi. Nikoli glede uporabe te poti nismo podpisali nobenega dogovora in večkrat smo jim jasno izrazili, da se z uporabo poti ne strinjamo.
Sedaj bi želel to dokončno urediti in jim preprečiti uporabo poti, ki jo moram vzdrževati in je njihova uporaba le-te moteča, saj se cestišče začenja ugrezati.
Zanima me najprej, koliko časa mora oseba uporabljati neko pot, da jo priposestvuje.
Obrnil sem se že na odvetnika, ki mi je svetoval tožbo zaradi vznemirjanja na lastninski pravici. Kaj lahko s takšno sodbo sploh dosežem?
Do hiše sosedov sicer vodi krajevna pot, ki pa je popolnoma zapuščena in v trenutnem stanju neprevozna.
Za vaš odgovor in nasvet, kako rešiti situacijo, se vam najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav
Spoštovani!
Stvarna služnost nastane s priposestvovanjem, če je lastnik gospodujoče stvari dejansko izvrševal služnost v dobri veri (misleč, da ima to pravico) deset let oz. brez dobre vere dvajset let, lastnik služeče stvari pa temu ni nasprotoval.
Stvarne služnosti ni mogoče priposestvovati: če je lastnik gospodujoče stvari zlorabljal zaupanje lastnika ali neposrednega posestnika služeče stvari,če je služnost izvrševal s silo ali zvijačo,če je bila služnost dovoljena do preklica ali če gre za negativno služnost. Služnostni upravičenec lahko s tožbo na ugotovitev služnosti zahteva, da sodišče nasproti lastniku služeče stvari ugotovi obstoj služnosti ter da se služnost vpiše v zemljiško knjigo, kar upravičencu nudi varstvo zoper tretje osebe. Z dnem vpisa se šteje, da so vsi seznanjeni z obstojem služnosti, zato ne morejo biti v dobri veri ob pridobitvi obremenjene nepremičnine. V nasprotnem primeru se zaradi načela zaupanja v zemljiško knjigo šteje, da je pridobitelj nepremičnine, ki je v dobri veri, nepremičnino pridobil bremen prosto, rok za priposestvovanje služnosti pa prične teči ponovno. Služnostni upravičenci z ureditvijo zemljiškoknjižnega stanja ne bi smeli odlašati. Če vknjižbe ni mogoče doseči sporazumno po mirni poti, je vložitev tožbe nujna za zavarovanje tako njihovega kot tudi položaja njihovih pravnih naslednikov.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,zanima me kolikšna bi bila odškodnina za dovozno pot ki je bila zaprta 40 dni zaradi izgradnje kanalizacije. Sprva so nam obljubili da bo zaprta 2-3 dni. Tako da nam je ostal avto v garaži in smo se morali znajti po svoje. Imamo na razpolago še drugo vozilo vendar sem ga jaz potreboval za v službo,žena pa je bila doma z majhnim otrokom. Hvala za odgovor.
Spoštovani,
o višini odškonine žal ne koremo govoriti, saj sodišče ob določitvi skrbno presoja vse okoliščine primera, ki pa so od primera do primera različne.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.