Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti darilna pogodba

darilna pogodba

Spoštovani,
Pred 20 leti sta nama z možem ( sva že bila poročena takrat) tast in tašča z darilno pogodbo podarila 400m2 zemljišča. Po darilni pogodbi sva oba solastnika ( 50:50) tega darila. Na omenjenem zemljišču sva z možem zgradila hišo, katere sva solastnika, ostalo zemljišče, ki ga še imava v skupni lasti sva sama dokupila. Zanima me, ali lahko v primeru ločitve ( ločiti se hoče mož) tast in tašča prekličeta darilno pogodbo in se zaradi tega lahko vrednost skupnega premoženja ( mojega ) s tem zmanjša? Moji starši so nama v času gradnje in tudi kasneje večkrat finančno pomagali – ustna darilna pogodba, ali lahko v primeru ločitve potemtakem tudi jaz zahtevam povračilo darila ( denarja) od moža? Lep pozdrav.

Spoštovani!

Res obstaja možnost, da tast in tašča izpodbijata darilno pogodbo in sicer tako, da navajata, da je z ločitvijo odpadla podlaga darilne pogodbe. Dejansko se s tem zmanjša vrednost skupnega premoženja.
Povračila denarja od moža ne morete zahtevati vi, ampak samo vaši starši in še to le v višini, ki je bila namenjena njemu, ne pa v celoti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni!

Mene pa zanima sledeče glede darilne pogodbe in sicer moja tašča je pred leti preko darilne pogodbe dala na sina pisat svoje stanovanje, ker je bila na socilani in smo se s tem želeli izognati temu da bi kasnje midva morala vračati socilano ki jo je ona prejemala in me sedaj zanima na kakšen način brez prevelikih stroškov bi lahko on to nepremičnino vrnil da nebi bila več pisana na njega. Ker ko sta sklepala to pogodbo sta takrat plačala vse skupne stroške okoli 600evrov in me sedaj zanima kako to rešiti na način z čim manjšimi stroški in ali lahko zaradi ponovnega prepisa nepremičnine na njo ki je sedaj v penziji in ne na socialni po njeni smrti midva še vedno vrama socilano ki jo je ona prejemala…Hvala za odgovor Tina

Spoštovani,

Ponovno lahko sklenete darilno pogodbo, možnost je tudi prodajna pogodba. Glede na to, da so stroški odvisni od same vrednosti nepremičnine, vam odgovora na prvo vprašanje ne moremo dati.
Zakon o dedovanju v 128. členu določa, da se dedovanje premoženja osebe, ki je uživala pomoč v skladu s predpisi o socialnem varstvu, omeji do višine vrednosti prejete pomoči. Ta omejitev se izvede tako, da postane del zapustnikovega premoženja, ki ustreza vrednosti prejete pomoči, lastnina Republike Slovenije. Če se dediči zavežejo povrniti vrednost dane pomoči Republiki Sloveniji, dedujejo vse zapustnikovo premoženje.

V prejeto pomoč se izmed pravic, ki jih financira Republika Slovenija, štejejo vse oblike denarne socialne pomoči (redna, trajna in izredna DSP) in varstveni dodatek (ta le od 01.01.2012). Štejejo se tudi sredstva, ki jih je lokalna skupnost izplačala za doplačilo socialnovarstvenih storitev za svoje občane (institucionalno varstvo, družinski pomočnik, pomoč na domu), in občinske denarne socialne pomoči.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni
Žena je pred 15 leti po očetu podedovala 1/3 hiše s parcelo. Enako tudi mati in druga sestra.
Ker je nepremičnino nemogoče deliti in tudi je verjetno žena ne bo mogla nikoli koristiti, me zanima, kako lahko s čim nižjimi stroški prepiše svoj delež na mamo oz. sestro.
Obstaja kakšna drugačna varianta, da se “znebi” nepremičnine, saj smo zaradi tega izgubili otroške dodatke….
Že vnaprej hvala za odgovor.

lp
Klemen

Spoštovani,

predlagamo, da solastniški delež na solastnico prenese s prodajno pogodbo (kupnina naj bo minimalna). Dogovorite se, naj solastnica na katero bo prenesla svoj delež, krije stroške davka na promet nepremičnin.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close