Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Zapuščinska razprava in dedovanje

Zapuščinska razprava in dedovanje

Pozdravljeni!
Pred kratkim mi je umrl oče in imam več vprašanj v zvezi zapuščine:
1. Mama je lastnik nepremičnine hiše v celoti, oče pa je bil lastnik nepremičnine tudi v celoti. Čeprav sta bila poročena svojih lastnin si nista podelila. Oče ni naredil oporoke. Dediči smo s sestro in mama. Njegovo premoženje se deduje po zakonu. Sestra se je že odselila in za očeta sem skrbela jaz, ki sem živela v hiši z njima vendar v svojem gospodinjstvu. Kakšne so moje možnosti, da dedujem več kot sestra, ki ni skrbela za pokojnega očeta.
2. V zakonu sta imela vsak svoje premoženje. Ali mami avtomatsko pripada polovični del očetovega premoženja, ki ga je oče kupil pred 50 leti še pred poroko? Ostala polovica pa se deli na mamo in mene s sestro?
3. Kako v bistvu poteka zapuščinski postopek na sodišču, kako se lahko hitro izvede oziroma zavlačuje.
4. Mama je že stara, sicer še malo hodi, je pa čedalje bolj dementna. Ker je že večkrat odšla od doma, ima v dopoldanskem času urejeno varstvo na domu. Kako bo lahko ona sodelovala na razpravi oziroma ali se mora udeležiti razprave na sodišču?
5. Oče je bil brez dohodkov, imel pa je nepremičnine, ki imajo status nezazidanega stavbnega zemljišča. Ker ni imel nobenih prihodkov, smo z vlogo na občini dosegli oprostitev plačila nadomestila za uporabo stavbnega zemljišča. Mama ima majhno starostno pokojnino in bo nezmožna plačevati prihajajoči davek na premoženje, ki je nerealno visoko ocenjeno. Ali bo tudi ona oproščena davka na nepremičnine, ki sedaj znaša skoraj 10 x njene starostne pokojnine.

V naprej najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav

Spoštovani,

Preživelemu zakoncu in zapustnikovim potomcem ter posvojencem in njihovim potomcem, ki so živeli z zapustnikom v istem gospodinjstvu, gredo gospodinjski predmeti, ki so namenjeni za zadovoljitev njihovih vsakdanjih potreb, kot so pohištvo, gospodinjski stroji in naprave ter druga hišna oprema, posteljnina in podobno, vendar ne, če so ti predmeti večje vrednosti. Kljub dejstvu, da ste za zapustnika skrbeli pa to ne pomeni, da ste upravičeni do večjega deleža.
Če je imel vaš oče posebno premoženje, se bo to delilo na tri enake dele. Vaši materi pripada polovico tistega, kar sta z vašim očetom ustvarila tekom trajanja zakonske zveze.
Postopek se navadno zavleče le v primeru, če obstaja spor med dediči. Kolikor tega ne bo, lahko sodišče postopek zaključi že na prvem naroku.
Vaša mati lahko na naroku sodeluje tudi po pooblaščencu, sama njena prisotnost na sodišču tako ni nujna.
Kolikor je nam znano, zakon o davku na nepremičnine, takšne oprostitve ne pozna.

S Spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close