Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Najemnina

Najemnina

Pozdravljeni

Živim v občinskem stanovanju v 6 stanovanjski hiši. Podstrešno stanovanje je veliko 51m/2, hiše zgrajene leta 1944, najemnina znaša 150 eur. V ogrevalni sezoni znaša položnica za komunalne stroške in ogrevanje od 200 – 233 eur. Stanovanja niso izolirana, pozimi je, kljub vsem odprtim radiatorjem, v stanovanju od 17 do največ 20 stopinj, poleti pa tudi do 35. Leta 1989 so bila zamenjana okna, leta 2009 pa keramika v kopalnici. Vse ostalo je bilo do 24.6. 2013 v prvotnem stanju. Zadnja 4 leta sem zelo intenzivno zahtevala prenovo stanovanja, ugodili so mi šele letos in s prenovo začeli 24.6.
En dan prej sem stanovanje popolnoma izpraznila, v sobi je ostal le kavč (zavarovala sem ga s folijo), v kuhinji pa hladilnik. S tem naj bi zelo olajšala delo delavcem. V 2 mesecih so zamenjali električno napeljavo, vhodna vrata, malo izolirali stene, jih prebarvali, po tleh pa bodo položili parket. Vendar do danes bivanje v stanovanju še ni mogoče. Parket naj bi se položil te dni, prav tako keramika v predsobi. Električna stikala sem dobila pred 14 dnevi. Vrat po stanovanju še vedno ni. Kopalnico bodo samo prebarvali zaradi vlage, vse ostalo naj bi urejali drugo leto.
K sreči lahko ta 2 meseca in kolikor bo še potrebno, bivam pri partnerju, saj v mojem stanovanju ni mogoče prav nič.
Ali imam pravico zahtevati od občine, da me za ta 2 meseca oprostijo plačevanja najemnine (za mesec julij sem položnico sicer že plačala), ker je stanovanje ves ta čas neuporabno, v fazi prenove, brez kakršnekoli opreme, prazno in v njem ne morem bivati. Rečeno je sicer bilo, da se bo prenova končala v 3-4 tednih, vendar se je vse zavleklo in bo trajalo še vsaj 14 dni, skupaj torej dva in pol meseca.

Za odgovor in nasvet se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Lep pozdrav!

Gostečnik

Spoštovani,

V takem primeru kot je vaš , kjer so nameravani posegi take narave, da zahtevajo začasno preselitev najemnika, je lastnik dolžan opraviti prenovo hitro in v obdobju glede katerega se dogovori z najemnikom oziroma ga v primeru spora določi sodišče v nepravdnem postopku. Lastnik je dolžan najemniku v času prenove zagotoviti nadomestne prostore. Stroške, povezane z začasno preselitvijo, nosi lastnik. Predlagamo, da občino seznanite s tem in predlagate, da vas oprostijo plačila najemnine za mesece, ko v stanovanju bivanje ni bilo mogoče.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Spoštovani!

Za vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.
Dela v mojem stanovanju so potekala od 24.6. do 6.9.2013, zato sem tudi na občino vložila prošnjo za oprostitev plačila najemnine za čas, ko bivanje v stanovanju ni bilo mogoče. Ko sem prinesla prošnjo, so me vsi “debelo gledali”. Prošnjo bodo posredovali komisiji, odgovor bom dobila po pošti. Ker imam zelo slab občutek, da moji prošnji ne bodo ugodili, vas sprašujem, če se lahko v pritožbi sklicujem na kakšno točko zakona, ki narekuje, da mi v mojem primeru pripada oprostitev plačila najemnine.

Za odgovor se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem in vas lepo pozdravljam.
S spoštovanjem!

Gostečnik

Spoštovani,

gre za 99. člen Stanovanjskega zakona (SZ-1).

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close