Ugriz psa- primerna odškodnina
Spoštovani,
na sprehodu je moj pes ugriznil deklico v nogo. Poškodba hvala bogu ni velika, vendar bo en čas hodila na previjanje kot mi je zatrjevala mati, ima namreč 4 luknjice od zobov. Z materjo se želim dogovoriti za višino odškodnine, ki sem jo pripravljena plačati deklici. Po internetu sodeč, je navadno vsota okoli 300-400 eurov za takšen primer. Glede okoliščine, psa sem imela na povodcu in sem se deklici tudi umaknila, vendar žal ne dovolj. Zakaj je pes deklico napadel, ne vem. Pes je seveda cepljen. Zadeva je samo v tem da sem namreč študentka, torej nimam veliko denarja, vendar pa želim na vsak način gospe in otroku plačati odškodnino v meji moje zmožnosti. Vendar bi rada tudi se zavarovala, torej, želim gospe plačati odškodnino ampak samo na podlagi pogodbe, ki bi njo in mene zavarovala, v smislu da ne bi mogla govoriti da ni dobila odškodnine. Torej zanima me:
– Kolikšna je višina odškodnine v tem primeru primerna?
– Kakšno pogodbo morem z gospo skleniti da bo veljavna?
– Mora biti ob takih dogodkih vedno prisoten advokat, ali je veljavno tudi brez njega?
Zahvaljujem se Vam vnaprej za odgovor.
Spoštovani!
Sodišče primerno odškodnino presoja od primera do primera in je lahko tudi višja od zneska, ki ga navajate vi.
Predlagamo, da z gospo sklenete izvensodno poravnavo in jo overite pri notarju – lahko brez prisotnosti advokata, le napisati morate vanjo, da »so s sklenitvijo te poravnave poravnane vse vaše obveznosti do oškodovanke iz naslova utpljene škode zaradi ugriza vašega psa z dne ….«.
S spoštovanjem!
Spoštovani, imam podoben primer, odvetnik utrpljenke mi je poslal predlog za odškodnino v višini 3500€. Sam tega zneska ne morem plačati, seveda bom poskusil se domeniti za sprejemljivejšo odškodnino z uškodovanko, ampak za lažjo poškodbo, kjer ni bilo razen 3 lukenj ki so tudi brez komplikacij se zacelile ter ne bodo ostale verjetno nobene posledice se mi zdi preveč. Kolikor sem gledal se za take zadeve plačuje od 950- 20000€. 1000€ se mi zdi še sprejemljiva vsota. nadalje me zanima , morem namreč tudi upoštevati možnost civilne tožbe če se pri višini odškodnine upošteva tudi posledice za tistega,ki plača odškodnino. Mislim da bi se to moglo upoštevati, 3500€ bi mi popolnoma uničilo moje nadaljevanje študija in tudi ne vidim vira kje bi ta denar vzel.Hvala Vam vnaprej za hiter odgovor.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Sodišče na posledice, ki bi vam jih plačilo odškodnine prineslo vam, ne gleda. Gleda le na to, da oškodovanec dobi pravično denarno odškodnino.
Naj pa omenimo, da pri tem presoja tudi prispevek oškodovanca k škodnemu dogodku (npr. psu se je sama približala, da bi ga pobožala ipd.).
S spoštovanjem!
Dober dan,
mene pa nekaj zanima…
14 dni nazaj je naš pes ušel, kar se je zgodilo prvič, saj je ušla za sestro z otrokom,saj je zelo zaščitniška do otročka. Na poti je srečala psa, ki ga ne mara, z lastnico in sta se ravsala, vsega nevem, ampak ponavadi naš pes ne napade drugih, mislim da sta jo drugi pes in lastnica malo sprovicirala, gospa ni povedala.
naslednji dan smo po pošti zvedeli da je naš pes gospo ugriznil in da jo moramo 2x peljati na pregled. imamo vse papirje, da je s psom vse v redu, je cepljena itd.
sedaj pa naam probleme dela ta gospa, imela je samo 2 šivčka, in po vasi govori da ima psihične travme, ko vidi koga ki ga pozna,začne šepat in da se ji rana gnoji,papirjev od zdravnikov njenih pa mi nismo dobili v pogled. tudi moja sestra s fantom je gospo srečala na sprehodu, sprehod tudi ni kratek, brez kakršne koli opore in je hodila čisto v redu, brez šepanja ali karkoli da bi bilo narobe.sedaj pa me lahko zanima kaj mi lahko naredimo v tem primeru da se gospa zmišljuje vse te stvari, samo da bi nam grozila da bi ji plačali veliko odškodnino.
Spoštovani,
za priznanje odškodnine bo morala oškodovanka predložiti vse zdravniške izvide. Kolikor je do gnojenja rane dejansko prišlo, bo tako vidno iz dokumentacije.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.