Javna cesta preko moje parcele
Kataster in dejansko stanje se na moji parceli precej razlikujeta. Parcela na severu meji na javno cesto, ki pa poteka skoraj 10 m bolj južno, kot je vrisana na mapni kopiji. Ker je sosednja parcela čez cesto višje ležeča in za visokim in zelo starim zidom, se mi zdi nemogoče, da bi se cesta skozi desetletja pač počasi pomaknila na parcelo, katere lastnik sem zadnjih 20 let. Da bi teren drsel zgolj na dolžini kakih 50 m (med dvemi križišči), tudi ni možno, saj so zelo blizu tudi stare stanovanjske hiše.
Novejše meritve in tudi satelitski posnetek tako kažejo, da je praktično 600 m[sup]2[/sup] moje parcele “pozidane” s cesto, to pa mi zdaj že zvišuje vrednost premoženja, ko CSD odloča o višini otroškega dodatka, menda pa bo to še precej večji problem, ko bo tudi nova davčna zakonodaja to začela upoštevati kot davčno osnovo.
Zanima me torej, kako uskladiti dejansko stanje s katastrom, da mi to ne bo predstavljalo davčnega bremena in pa tudi, če lahko od občine zahtevam odškodnino ali pa nadomestno zemljišče. Pri tem bi še poudaril, da so cesto pred nekaj leti asfaltirali in jo ob tem še nekoliko razširili – seveda v mojo parcelo, saj je v zid na drugi strani niso mogli širiti.
Na občini sem se o tem že pogovarjal, pa bi radi prišli kar najceneje skozi. Še geodeta raje ne bi plačali, da točno izmeri odstopanja in oceni, kako je do tega prišlo…
Hvala za odgovor!
Spoštovani!
Podatke, ki so v zemljiškem katastru oziroma katastru stavb napačno vpisani zaradi napak v postopku evidentiranja, lahko geodetska uprava popravi po uradni dolžnosti, ali na zahtevo upravičene osebe. Za upravičeno osebo se šteje tisti, ki izkaže pravni interes. Pravni interes iz prejšnjega odstavka je izkazan, če podatek, vpisan v zemljiški kataster ali kataster stavb, vpliva na pravice ali obveznosti osebe, ki zahteva spremembo vpisa v zemljiškem katastru oziroma katastru stavb. Geodetska uprava preizkusi, ali se zadnji vpisani podatki zemljiškega katastra oziroma katastra stavb ujemajo s podatki iz zbirke listin zemljiškega katastra oziroma katastra stavb in z dokazili strank, in preveri možnost napak zaradi prepisov, prerisov ali prenosov podatkov med različnimi mediji, formati in oblikami evidentiranja. Če ugotovi, da se podatki v zemljiškem katastru oziroma katastru stavb ne ujemajo s tistimi, ki jih je preskusila oziroma preverila, jih uskladi in obvesti o tem vlagatelja in lastnika nepremičnine, če ta ni vlagatelj zahtevka. Če ugotovi, da zahteva ni utemeljena, z odločbo zavrne zahtevo kot neutemeljeno.
Predlagamo torej, da na GURS naslovite takšno zahtevo.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.