Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Izročilna pogodba

Izročilna pogodba

Pozdravljeni,

Starša želita preko izročilne pogodbe prepisati hišo name ( ob predpostavki, da imata dosmrtno pravico bivanja v njej). Imam še sestro, s katero sem dogovorjena, da ji izplačam nek delež, tako da se tudi ona strinja, da ne bo zahtevala nobenega nujnega deleža po prepisu. Ker sva z možem že veliko vložila v hišo in še nameravava, me zanima sledeče:

– Ali starši lahko napišejo izročilno pogodbo name in na mojega moža? Kakšen je v tem primeru davek?
– V kolikor je izročilna pogodba pisana le name – lahko potem jaz prepišem z darilno pogodbo polovico hiše na moža?
– Kako je z dedovanjem hiše v primeru moje smrti ( v kolikor je hiša z izročilno pogodbo pisana le name?) So moj mož in otroci edini dediči hiše, ki sem jo dobila z izročilno pogodbo?

Za odgovor se vam vnaprej zahvaljujem.

Spoštovani,

Z izročilno pogodbo se izročitelj zaveže, da bo izročil in razdelil svoje premoženje svojim potomcem, posvojencem ter njihovim potomcem. V skladu z navedenim ste lahko stranka pogodbe kot potomec le vi in ne vaš mož. Ker gre za prenos nepremičnine med dediči prvega dednega reda, ste davka oproščeni, vendar pa morate pogodbo vseeno predložiti DURS-u.
Ko boste lastnica, lahko z darilno pogodbo prepišete polovico nepremičnine na moža, tudi v tem primeru ste davka na dediščine in darila oproščeni.
V primeru dedovanja so vaš mož in otroci edini dediči po vas.
Za davek na dobiček iz kapitala (po ZDoh-2) pa lahko predlagate odlog ugotavljanja davčne obveznosti.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close