Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti prenehanje pogodbe, nova zaposlitev, bolniška, dopust in regres

prenehanje pogodbe, nova zaposlitev, bolniška, dopust in regres

Pozdravljeni,

Malo še pa mi poteče pogodba za določen čas in sem zaradi nosečnosti v bolniškem staležu že več kot 30 dni, in se mi zdaj obeta nova zaposlitev takoj kak mi poteče ta pogodba, vendar bom verjetno do porodniške v bolniškem staležu.
Zanima me, ali se mi prekine bolniški stalež in ga začnem ponovno od začetka, ko se bom na novo takoj zaposlila drugje oziroma ali mi bolniški stalež teče neprekinjeno dalje. Ali kaj to vpliva na zdravniško komisijo, ki odloča o bolniškem staležu, da mi zdaj poteče pogodba in da bom dobila drugo službo.
Dalje me zanima, ali če bom še naprej neprekinjeno v bolniškem staležu ali bo imel nov delodajalec z menoj kakšne stroške glede bolniške, plače,…predvidevam da bom dobila plačo.
Zdaj pa me še zanima glede dopusta in regresa, glede na to, da sem imela podaljašno pogodbo za pol leta, delala sem pa pri njih 4 leta, vsako leto so mi podaljševali, ali sem upravičena do regresa in kaj pa dopust, ki ga nisem izkoristila zaradi bolniške ali mi ga bodo izplačali oziroma ali lahko kar pozabim na njega. Da pa še omenim, delala sem v javni upravi, zdaj pa grem v gospodarstvo tudi bom imela pogodbo za določen čas.

Upam, da sem napisala razumljivo kaj me zanima,

hvala za odgovor

lp

Spoštovani!

Menimo, da se lahko normalno zaposlite v času bolniškega staleža, Zavod za zdravstveno varstvo pa bo novemu delodajalcu refundiral nadomestilo plače. Predlagamo pa, da se o tem podrobneje pozanimate na Zavodu za zdravstveno zavarovanje.
Omenjena zaposlitev nima vpliva na zdravniško komisijo.
Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima pravico le do sorazmernega dela regresa. Če delavec med koledarskim letom sklene pogodbo o zaposlitvi z drugim delodajalcem, mu je vsak delodajalec dolžan zagotoviti izrabo sorazmernega dela letnega dopusta glede na trajanje zaposlitve delavca pri posameznem delodajalcu v tekočem koledarskem letu, razen če se delavec in delodajalec dogovorita drugače. Ob tem naj omenimo še, da vam delodajalec neizkoriščenega dopusta ni dolžan plačati.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni,

1. Zaposlena sem v JU, v 24. plačnem razredu, pogodbo imam sklenjeno za določen čas od 1.2.2013 do 30.11.2013. Pred tem sem bila od 1.9.2009 do 31.1.2013 tudi zaposlena v JU, pri drugem delodajalcu. Trenutno sem na bolniški do porodniške, t.j. do 1.8.2013, takrat nastopim porodniško. Pri prejšnjem delodajalcu nisem še dobila regresa za 2013 (za 1 mesec), zanima pa me višina regresa za 2013 pri novem delodajalcu.
Vem, da nisem upravičena do polnega regresa, ker nisem zaposlena 12 mesecev, me pa zanima točna številka izplačanega regresa za JU. Dobila sem nekaj manj kot 340 EUR, pa se mi zdi da je premalo.
Ali sem upravičena dobiti regres tudi od prejšnjega delodajalca za 1 mesec zaposlitve (v januarju)?

2. Zanima me, če sem upravičena do solidarnostne pomoči, glede na to, da sem na bolniški že skoraj 3 mesece in pol? Ali moram sama zaprositi, ali to delodajalec sam uredi?

Najlepša hvala za odgovor in lp.

Spoštovani!

Delavec, ki mu preneha delovno razmerje med koledarskim letom in ima v posameznem koledarskem letu obdobje zaposlitve krajše od enega leta, ima pravico do 1/12 letnega dopusta za vsak mesec zaposlitve. Če ima delavec pravico do izrabe le sorazmernega dela letnega dopusta, ima tudi pravico le do sorazmernega dela regresa.
Tudi, če ste bili v tekočem letu pri delodajalcu zaposleni le en mesec, ste upravičeni do sorazmernega dela regresa.

Vse postopke za pridobitev solidarnostne pomoči vodi reprezentativni sindikat, zato predlagamo, da se obrnete na predstavnika vašega sindikata.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Hej Zvezdana,

kako je šlo z zaposlitvijo, si morala prekinit bolniško? Kaj pa refundacija, je ZZZS kaj kompliciral?
Sama sem v podobni situaciji.

Hvala in lp

Pozdravljeni.

Kakšna sta postopek in pravice delavca, ki je v času bolniške ostal brez zaposlitve zaradi stečaja podjetja? Bolniški stalež traja mesec in pol, predviden je še 1x toliko. Ali kdo ve kakšni so v tem primeru prvi koraki, na kaj je potrebno biti pazljiv? V naprej hvala vsem za odgovor.

Spoštovani,

V stečajnem postopku ali postopku prisilne likvidacije lahko upravitelj s 15-dnevnim odpovednim rokom odpove pogodbe o zaposlitvi zaposlenim delavcem, katerih delo je zaradi začetka stečajnega postopka oziroma prisilne likvidacije pri delodajalcu postalo nepotrebno. V primeru odpovedi pogodbe o zaposlitvi zaradi uvedbe postopka za prenehanje delodajalca, delavcu, ki je v bolniškem staležu ne pripadajo pravice, ki bi jim sicer (torej da mu preneha delovno razmerje z dnem, ko se delavec vrne na delo oziroma bi se moral vrniti na delo, najkasneje pa s potekom šestih mesecev po izteku odpovednega roka).
Kolikor vam je delodajalec ostal kaj dolžan, bodite pozorni na roke, v katerih morate prijaviti svojo terjatev v stečaj. Objave spremljajte na straneh AJPES.
V roku 30 dni po prenehanju bolniškega staleža pa se morate obvezno prijaviti na Zavod za zaposlovanje, vendar predlagamo, da se tja obrnete že sedaj.

S spoštovanjem!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close