Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti urejanje stikov z očetom

urejanje stikov z očetom

Pozdravljeni,

z očetom mladoletnega otroka sva se razšla pred dobrima dvema letoma in uradno razvezana dobro leto. Sodišče je otroka dodelilo meni v vzgojo in varstvo, določena je bila preživnina in stiki po dogovoru med mano in očetom.

Do nedavnega je je vse potekalo tako kot določeno z sodiščem, sedaj pa nekaj mesecev oče plačuje majn preživnine (brez sklepa sodišča), začel pa je tudi psihično vojno z mano preko otroka, saj mu neprestalno govori, da ne bo več živela z mano in da jo bo odpeljal drugam živet in bo tudi tam obiskovala vrtec. ( otrok ima skoraj 4 leta) Zaradi takšnega in drugačnega pritiska na ortoka, je le-ta zmeden in razdvojen, ter posledično ima razne strahove, kareih se pa oče kljub moji opombi in opozorilu noče zavedeti.

Zanima me ali lahko omejim stike na način, da oče otroka ne odplje s seboj in stike izvršuje v kraju bivanja otroka in mene.

Rada bi povdarila, da nimam namena prekinit stike z očetom, ker to je otrokova pravica ampak le omejit na tak način, da ji le ti ne škodijo.

Za odgovor se zahvaljujem.

Spoštovani,

Najprej vam predlagamo, da o početju očeta nemudoma obvestite CSD.
Predlagamo tudi, da na sodišču sprožite postopek za omejitev stikov z očetom otroka. Sodišče lahko pravico do stikov odvzame ali omeji , če je to potrebno zaradi varovanja otrokove koristi. Stiki niso v otrokovo korist, če pomenijo za otroka psihično obremenitev ali če se sicer z njimi ogroža njegov telesni ali duševni razvoj. Sodišče lahko odloči, da se stiki izvršujejo pod nadzorom tretje osebe ali da se ne izvajajo z osebnim srečanjem in druženjem, ampak na drug način, če sicer ne bi bila zagotovljena otrokova korist.
Samovoljnega omejevanja stikov vam ne priporočamo, ker v primeru, če tisti od staršev, pri katerem otrok živi, onemogoča stike med otrokom in drugim od staršev in stikov ni mogoče izvrševati niti ob strokovni pomoči centra za socialno delo, lahko sodišče na zahtevo drugega starša odloči, da se staršu, ki onemogoča stike, odvzame varstvo in vzgoja in se otroka zaupa drugemu od staršev, če meni, da bo ta omogočal stike in če je le tako mogoče varovati otrokovo korist.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close