Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti izročilna pogodba

izročilna pogodba

Pozdravljeni,

veliko sem prebrala o izročilni, me pa vseeno zanima, kaj bi vi naredili v mojem primeru.

Moj pokojni oče je do smrti skrbel za svoje starše in pri njih tudi stalno prebival. Ko je umrl, je njegov oče šel živet k sinu (bratu od mojega očeta oz. mojemu stricu).

Po smrti starega očeta, smo 3 nujni dediči (imel je štiri otroke, 2 sta živa, po dveh pa smo vnuki) vložili zahtevek za nujne deleže. Na sodišču smo izvedeli, da je oče oz. stari oče umrl brez premoženja.
Ko smo iskali razlog, smo izvedeli, da je kmetijo z izročilno pogodbo zapustil sinu oz. mojemu stricu, pri katerem je nazadnje živel, Ostalih dedičev o tem pri prepisu niti pozneje ni nihče obvestil.

Kako je to mogoče?! Ne krivim starega očeta. Prej kot po enem mesecu me je prišel vprašat, kaj bi rada od kmetije, pa sem rekla, da se vsedimo vsi skupaj in se prijateljsko zmenimo.
Zdaj pa imam poštenost in prijateljstvo. Deleža ni dobila niti moja teta. ki je sestra prejemnika kmetije.
Stric trdi, da nimamo vnuki po starem očetu nobene pravice do dedovanja, ker kot vnuki nismo več v postopku za dedovanje(oz. nismo več v sorodu, ker smo otroci po njegovih umrlih bratih) in da imamo itak možnost dedovanja po mamah.
Hvala za odgovor in lep dan

Spoštovani!

V primeru, da je res šlo za izročilno pogodbo, ta ni veljavna, če se z njo ne strinjajo vsi izročiteljevi potomci, posvojenci in njihovi potomci, ki bi bili po zakonu poklicani, da po njem dedujejo, torej v primeru, da je bil v času sklenitve pogodbe vaš oče že pokojni, tudi vi sami, kot njegova potomka.
Vi ste kot pokojnikovi vnuki, na podlagi vstopne pravice, tudi nujni dediči.
Če se kakšen potomec ni strinjal z izročitvijo in razdelitvijo, se štejejo tisti deli premoženja, ki so bili izročeni drugim potomcem, za darila in se po prednikovi smrti z njimi ravna kot z darili, ki jih je prednik dal dedičem. V tem primeru bi torej lahko zahtevali vrnitev premoženja v zapuščino zaradi prikrajšanja nujnega deleža.
V primeru, da je šlo za pogodbo o dosmrtnem preživljanju ali za pogodbo o preužitku, pa je situacija bolj zapletena.
Predlagamo, da čimprej obiščete odvetnika po lastni izbiri, ki vam bo pomagal ustrezno zavarovati vaše pravice ter uresničiti cilj.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close