Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Umik tožbe

Umik tožbe

V letu 2011 sem na odločbo ZPIZa vložila tožbo na Delovno sodišče (invalidnost – zavarovanje po 2. odstavku 66. člena ZPIZ-1).

Ker pa sem na podlagi Zakona ZPIZ-2 (397. člen) pridobila z odločno ZPIZa odvzete pravice nazaj, je dejansko tožba postala brezpredmetna. Novo odločbo ZPIZa sem že dobila, ni pa še pravnomočna.

Sedaj sem dobila od Delovnega sodišča obvestilo o razpisani obravnavi v zvezi z vloženo tožbo.
Odvetnika nimam.

Kako postopati, da bodo nastali zame čim manjši stroški? Umakniti tožbo ali se udeležiti razprave?
Kakšne sodne takse še nisem dobila za plačat.

Ker o teh stvarih nimam pojma, prosim, da bi malo razjasnite zadevo. Če umaknem tožbo ali lahko
ZPIZ za stroške odgovora na tožbo, kaj zahteva od mene? Ali moram plačati samo sodno takso?

Kaj svetujete?

Spoštovani!

V skladu z Zakonom o pravdnem postopku lahko vse do konca glavne obravnave umaknete tožbo, če tožena stranka v to privoli (k izjasnitvi jo pozove sodišče). V primeru, da se tožena stranka v 15 dneh, ko je obveščena o umiku o tem ne izjavi, se šteje, da je privolila v umik. Domneva umika pa nastane tudi v naslednjem primeru: če na poravnalni narok ali na prvi narok za glavno obravnavo ali na kakšen poznejši narok ne pride nobena stranka, se narok preloži. Če tudi na naslednji narok ne pride nobena stranka, se šteje, da je tožeča stranka tožbo umaknila.
V skladu z Zakonom o delovnih in socialnih sodiščih v socialnih sporih o pravicah do in iz socialnih zavarovanj in socialnega varstva krije zavod svoje stroške ne glede na izid postopka. Prav tako pa se v socialnih sporih o pravicah do in iz socialnih zavarovanj in socialnega varstva sodne takse ne plačujejo.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close