Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Delitev dolgov pri ločitvi

Delitev dolgov pri ločitvi

Spoštovani, na Vas se obračam s prošnjo o nasvetu glede naslednje zadeve: Brezposelni mož, zasvojen s hazardiranjem, ki se je pred časom uspešno zdravil zaradi odvisnosti od alkohola, je že pred poroko sklenil veliko posojil, ki pa jih ni mogel odplačevati. Nevedoč to sem šla v hipotekarni kredit stanovanja (vsak je lastnik polovice), zdaj pa prihaja rubežniki zaradi dolgov, ki so nastali pred poroko. Zanima me, če je moje razmišljanje, s čimer bi ohranila vsaj del svojega premoženja, pravno-formalno pravilno. Želim, da mi mož z darilno pogodbo podari polovico stanovanja, sledi ločitev (ne samo zaradi finančnih razlogov, predvsem zaradi nezaupanja) in izselitev moža. Bi se s tem rešila grozečega rubeža na stanovanje? Možu sem med zdravljenjem zaradi odvisnosti od alkohola stala ob strani, sedaj pa mu ne želim več, ker me preveč bremeni v mojem poklicnem življenju, kjer opravljam precej odgovorno delo. Optimalno bi bilo, če bi potem lahko razglasil osebni stečaj, čeprav vem, da lahko stečajni upravitelj razveljavi darilno pogodbo za tri leta nazaj, vendar bi imel mož po petih letih vsaj možnost novega začetka, seveda pod pogojem, da ne rubijo stanovanja.
Za Vaš odgovor se vam najlepše zahvaljujem.

Spoštovani!
V primeru sprožitve postopka osebnega stečaja lahko stečajni upravitelj in upniki izpodbijajo to darilno pogodbo, če je bila sklenjena v obdobju 12 mesecev pred začetkom postopka osebnega stečaja. Vsak upnik, čigar terjatev je zapadla v plačilo, lahko tudi ne glede na to, kdaj je nastala, izpodbija pravno dejanje svojega dolžnika, ki je bilo storjeno v škodo upnikov. Izpodbojno tožbo mora upnik vložiti v 3 letih. Odplačno razpolaganje se lahko izpodbija, če je dolžnik ob razpolaganju vedel ali bi bil moral vedeti, da s tem škoduje svojim upnikom in če je bilo tretjemu, s katerim je bilo ali v čigar korist je bilo pravno dejanje storjeno, to znano ali bi mu moralo biti znano. V tem primeru se mora izpodbojna tožba vložiti v enem letu. V skladu z navedenim bi bila morda bolj smiselna prodajna pogodba.
Poleg tega, kolikor imajo moževi upniki na njegovem deležu že vknjiženo hipoteko, bo ta ostala na nepremičnini tudi po sklenjeni darilni pogodbi in vašem vpisu v ZK.
S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close