Vprašanje
Z možem sva ločena, premoženja še nisva delila, ker enostavno ne najdeva skupnega jezika. Kot lastnik nepremičnine v celoti sem vpisana jaz. Polovico sem dobila z darilno pogodbo, drugo polovico, pa sva kasneje uredila z možem, ki je dal prepisati lastništvo na mene. Ker sem bila porok pri kreditu, ki ga je najel mož in ga ni odplačeval, sem morala prevzeti kredit, če smo hoteli ostati v hiši. Ker nisem bila kreditno sposobna, sem si morala le-to urediti na ta način, da sem si izposodila večjo vsoto denarja, za katero sem zastavila moj dedni delež. Le tega bom sedaj morala prodati, ker moram denar vrniti. Ta del znaša 25 % vrednosti nepremičnine. Ali bi se torej lahko smatralo, da je moj delež 75%? S posojilodajalcem imava pogodbo, vendar ne v notarskem zapisu. Je to lahko problem pri delitvi na sodišču?
Spoštovani!
V skladu z navedenim, vam vsekakor pripada višji delež kot polovični, vendar pa bo natančen izračun opravilo sodišče, ki pri izračunu upošteva še druge predpostavke (npr. samo delo zakoncev v in okoli hiše). Glede na to, da posojilna pogodba ni vezana na kakšno posebno obliko, menimo, da odsotnost notarskega zapisa ne bi smelo predstavljati težav pri dokazovanju višjega deleža na sodišču.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.