Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti NEODOBRITEV DOPUSTA

NEODOBRITEV DOPUSTA

v pogodbi o zaposlitvi (zaposlen sem za nedoločen čas – državna služba) imam še nekaj dni lanskega dopusta z izrabo do 30.6.
V službi smo se dogovorili za nadomeščanje in tudi direktor je rekel, da bo dopust odobril, zato sem dopust rezerviral in se veselil, da si končno oddahnem.
Ta teden pa je direktor prišel do mene in rekel, da mi dopusta ne bo odobril, ker da me nima kdo nadomeščat v času moje odsotnosti, kar pa ni res, saj je tisti čas zaposlenih še pet ostalih sodelavcev.
Zanima me, kakšne so moje pravice, glede na to da moram po zakonu dopust izrabiti do 30.6., ker v nasprotnem primeru propade? Glede na to, da smo državna služba, ni pričakovati, da bo neizrabljen dopust plačan.

Hvala za odgovor.

Lojze

Spoštovani!

Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta. Delodajalec vam lahko odreče koriščenje letnega dopusta le v primeru, če bi vaša odsotnost resneje ogrozila delovni proces.
Kolikor menite, da temu ni tako, je kršena vaša pravica, zato lahko od delodajalca pisno zahtevate, da svojo obveznost izpolni. Če delodajalec v roku osmih delovnih dni po vročeni pisni zahtevi ne bo izpolnil svoje obveznosti iz delovnega razmerja v roku 30 dni od poteka roka za izpolnitev obveznosti, lahko zahtevate sodno varstvo pred pristojnim delovnim sodiščem.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close