Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek PLESEN v kotih sobe, bo varekina okej, kaj naj naredim , da plesen izgine???

PLESEN v kotih sobe, bo varekina okej, kaj naj naredim , da plesen izgine???

malo sem poguglala in eni so napisali, da so plesen, ki se nabere v kotih sobe odpravili le z varekino, in gre plesen stran in ni potrebno belit. Seveda ostaja vonj, ampak bomo pač spali v drugi sobi tisti dan .

kaksen je postopek tole z varekino, to pa nihče dobro ne napiše, kaj naj naredim, pošpricam po plesni z varekino, ali jo namažem čez s čopičem, vem, da če bom drgnila lahko to prenesem še kam drugam, se bom zaščitila, dihala, roke…vem da je to strup vdihavat…

rada bi na čim bolj naravni način in neškodljiv odstranila plesen iz sobe…ima kdo kaksno drugo idejo? videla sem tole od heliosa spektra biocid in nato barva čez spektra za kuhinjo…, je kdo probal to…Hvala za pomoč!

Sam sem preiskusil kar nekaj teh dodatkov , tudi posebno barvo pa ni nič pomagalo. Edino kar se je izkazalo je bila varikina ali arekina, ki ima nekaj več klora. Napolniš plastenko od biokila in pošpricaš. Smrdi kot hudič. Čez uro ali dve ponoviš vajo. Zračiš nato dan ali dva. zato je nekeko najbolje to početi poleti. Uporabno tudi pri fasadi. Klor se uporablja tudi pri bazenih, za dezinfekcijo vode in preprečevanju alg. Bistvo je da plesen uničiš predno prebarvaš z novim slojem barve, drugače plesen preživi in sama čez nekaj časa prodre zopet na površje.
Učinek se vidi že po nekaj minutah, črne lise praktično izginejo že po prvem špricanju.Popolna belina pa v dveh dneh. Pazi kaj boš imel oblečeno, ker se bodo na oblečenem pojavila razbarvanja. Tudi kaka maska za dihanje ali mokra krpa čez usta in nos je zelo priporočljivo. Klor je drugače strupen. Čez teden dni prebarvaj z jupolom ( v njega vmešaj 1 dcl varikine) in to je to. Od tu naprej pa dnevno zrači, da odstraniš vlago iz prostora. Je pa problem verjetno v slabi izolaciji hiše, mrzlih stenah in pregretem prostoru. Zato se pojavi podoben efekt, kot če poleti ( ko je zrak topel) natočiš v kozarec mrzlo pivo (mrzle stene). Kozarec se zarosi. Isto se dogaja na mrzlih stenah v toplem prostoru.

V mavrici prodajajo nekaj, našpricaš in plesen izgoine. Sem imela problem, ko je zamakalo iz gornje kopalnice. Ko je bil problem rešen v gornji kopalnici, sem v spodni samo našpricala z to tekočino in plesni ni več.

Pred kratkim sem imela isti problem, poskušala z vsem živim. Najbolj učinkovit je Clox – z njim plesen res v trenutku čudežno izgine. Za vsak slučaj sem potem kot prebelila še z Jupol citro proti plesni.
Clox dobiš v drogerijah, Mercator tehniki, … Smrdi sicer nekaj časa, ampak pri odprtem oknu vonj hitro izgine.

pri nas smo opravili tudi na to varianto: varikino v staro spric flaso, naspricali enkrat in je ze lep cas mir

Tako se dela in imaš mir potem.
Plesen se vedno odpravlja ob prvih manjših pikicah. In če takoj greš s čopičem (CLOX), je tega tako malo, da vonja po cloxu niti ni, le malce se prezrači. Pa vzame ti vsega minutko časa.
Potem je treba odpraviti vzrok in ne sam posledice. Zagotoviti je potrebno zadostno kroženje zraka tam, kjer se pojavlja plesen al pa preperečiti pronicanje vlage zaradi slabe izolacije, če je to vzrok.

Nikol se ne čaka, da se naredijo črni fleki al pa da je že cel kot ves črn od plesni. To ti vzame precej časa, pa smrdi,da niti prezračit ne moeš, pa če dobro ne odtraniš plesni, ti hitro spet ven udari.

Mi smo v dnevni sobi uporabili Belo (oz. Mega Belo). Smrdi, a se je do večera ob dobrem zračenju razsmrdelo.

Plesen je izginila, barvali nismo, čeprav ni vsepovsod snežno belo, ker se bomo cele dnevne lotili čez kaki dve leti.

V sobi, kje rje bila za omarami plesnica cela stena, pa sem uporabila Algicid. dela je amlo več; najprej plesen sčistiš z mokro krpo. ko se posuši, prebarvaš z algicidom, ki pravzaprav ne smrdi 8vsaj meni ni), je pa prav tako strupen in moraš nositi rokavice, zaščito za oči in ni dobro, da hlape vdihuješ doooolgo časa.
Ko se Algidid posoši (8 – 12 ur ali po potrebi dlje) pa ponovno pobeliš. Mi smo z Jupol Citro, ki naj bi dodatno ščitil proti plesni in ob barvanju diši po limoni.
Pred dvema letoma po premazu z Algicidom nismo belili in je plesen eno zimo pridno čakala.

Mi smo se je rešili tako, da smo sanirali celotno sobo… To pomeni, da smo menjali pod in dali odspodaj sušilni material… In po mojem se moraš tega problema rešit pri koreninah- torej odstranit vzrok nastanka… Plesen v stanovanjih je namreč zdravju zelo, zelo škodljiva.

******************* flo ********************* [img]http://shrani.si/f/2/12B/5r2DR1v/ezgifcom-resize.gif[/img]

[/quote]
Točno tako se dela. Mi smo nabavili razvlažilec in je mir. LP.

Jaz sem plesniv kot pošpricala kar z Brefom proti plesni, pustila minuto in obrisala. To je bilo pred pol leta in zaenkrat ni nič plesnivo. Je pa res, da ogromno zračim.

Samo za informacijo, ker sem ravno danes videla en dokumentarec o učinkih plesni na zdravje še posebno ogroženi so dojenčki in mali otroci. Znaki so bili podobni astmi in otroci so se dušili saj se plesen četudi ni vidna v prostoru – nahaja v zraku. Pomaga le temeljita obnova. Skratka dvomim, da uničite plesen že s tem, da odtranite vidni del plesni, notranjost zidu pa je povsem plesniva ali tla.

Plesen je treba pač odstraniti z močnimi preparati, kot jih vsi poznamo, saj je potrebno glivice plesni uničiti, A s tem nismo rešili problema vlage v stenah, katera je glavni vzrok za nastanek plesni. Predlagam beljenje s termokeramični premazi, kateri vam bodo uravnavali vlago v stenah. Več na http://www.beljenje-slikopleskarstvo.com/

Plesen sem odstranila s čistilom Profitreat in prepleskala. Po tistem se mi plesen še ni ponovila (od lanskega poletja). Je pa res da ima neprijeten vonj, ki pa je naslednji dan izginil (čez dan in ponoči smo imeli odprta okna).

Pri odpravljanju plesni vedno govorimo o dveh različnih pristopih:

1. Odpravljanje posledic (kot brisanje vode ob zamakanju). Tu ponavadi posegi zajemajo uničevanje/dezinfekcijo plesni z različnimi sredstvi in barvanje z različnimi premazi…
Rezultati praviloma niso dolgoročni.

2. Odpravljanje vzroka (kot popravilo puščajoče cevi). Tu posegi zajemajo odpravo toplotnih mostov, urejanje prezračevalnih sistemov, hidroizolacije, ogrevanja…
Rezultati so praviloma dolgoročni.

Torej Varekina je kot dezinfekcijsko sredstvo odlično (če odmislim smrad) za uničevanje plesni, vzroka pa s tem še vedno ne boste odpravili. Zato se bo plesen sčasoma vrnila.

En kup nasvetov o sanacijah plesni najdete na tej strani, kjer je zaštartan projekt 100 vprašanj = 100 odgovorov, kako trajno odpraviti plesen!

Lp Roman

evo sedaj razumem zakaj ima kolrga psiho ves čas bolne otroke !

CLOX ,…prezadovoljan sam sa njime. Nestane sva pljesni,..zamjerka je samo što prvi dan užasno smrdi.

ko prebiram tele vaše komentarje se sprašujem, kaj hudiča vaši dedci delajo!

dedce ni briga za tiste pikice v kotu sobe, pravijo, da smo zatežene, da za vsako figo hočemo nekaj malati.
Torej probala sem varikino, arekino, ……no,,,,,belo,…..sedaj smo dali še fasado gor, če ne bo ok,
bom pa res pop…s to plesnijo, nič ni pomagalo dolgotrajno, tiste pikice se pa širijo,…širijo.

Moj dedec ni nikol nobenga dela videl. Pa mu je blo dolgcajt pa se je s sodelavko zgonu. Jaz sem bla pa težakinja, ko sem hotla, naj kaj pri hiši nardi, ne pa da skoz na računalniku v svoji sobi visi.
Ampak lekcija je bla uspešna: zdaj bom pač sama.

A je tvoj dedec bil tudi najprej plesniv?

Pri meni je pomagala samo Varikina. Nič drugega ne zaleže tako dobro.
Poizkusil sem vsa ostala sredstva, kjer pa tam, ko so madeži trdovratni, ne pomagajo kaj dosti. Varikina je zakon. Smo v stanovanju s tremi otroci v starejšem bloku in PVC okni in 60 let staro fasado. Na zadnje sem naredil zaščito pred šestimi leti prav tako z Varikino in je bil mir do letos.
Zadeva seveda smrdi in tu se ne da pomagat. Otroke za en teden na dopust in špricanje se lahko začne. Je pa dobro sproti stene tudi umivati z vodo, predvsem pa je potrebno paziti, da Varikina ne steče za parket, kjer so letvice. Jaz letvice odstranim in v kot med parket in steno zatlačim papirnate brisače, ki Varikino lepo vpijejo. Če tu ne pazite, se je težko znebiti nadležnega vonja!
Najprej lepo našpricam, počakam pol urce in obrišem. Kjer so madeži trdovratni vse skupaj ponovim še enkrat in po drugem špricanju so stene kot nove. Resnično.
Ne špricam cele sobe naenkrat, ker je zadeva strupena, pač pa najprej eno steno do konca (špricam – očistim) in tako naprej. Po treh dneh zračenja je soba pripravljena za pleskanje.
Pleskam pa z JUPOL – GOLD, ki je pralna barva in omogoča morebitno čiščenje plesni, ki se nabira od znotraj, zaradi vlage. V preteklih šestih letih sem to pozimi čistil približno enkrat na dva do tri tedne… Malo pobrišeš stene.
V zidno barvo JUPOL-GOLD, pa vmešam tudi JUBOCID. Eno flaško na 25 litrov Jupola.
Pred beljenjem pa vsa mesta, ki so bila prej izpostavljena plesni (koti in robovi) premažem, oziroma našpricam še z Algocidom. Počakam, da se posuši, najbolje 24 ur in začnem beliti.
Učinkovito in dolgo drži, verjemite. PRIZKUŠENO.
Lp in veliko sreče vsem.

pozdravljeni danes sem nabavil CLOX 500ML IN ME NEKAJ ZANIMA TO RAZPRŠILO SAM POŠPRICAN NA STENO IN POSTI DELOVAT

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close