Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Darilna pogodba (mansarda)

Darilna pogodba (mansarda)

Pozdravljeni,

z možem in hčerko živimo v hiši mojih staršev (kot lastnik je v ZK zapisan oče), z nami živita tudi moja starša in dva brata.

Oče mi želi podariti mansardo, kjer z možem že urejava stanovanje. Podstrešje je bilo popolnoma prazno (bila je samo “lupina” brez prezidov oz. česarkoli), sedaj sva že vložila kar nekaj denarja v urejanje.

Kakšno pogodbo mi svetujete da sklenemo? Darilno? Ali se ob dedovanju po očetovi smrti to darilo odšteje od mojega nujnega deleža in lahko pričakujem da bom dobila še vsaj košček zemlje ob hiši, ali nisem upravičena do dedovanja česarkoli dodatnega, ker mi je bilo že nekaj podarjeno?
Kako je z etažno lastnino? Moramo najprej narediti darilno pogodbo in nato urediti etažno lastnino? Če sem prav razumela, ko sem prebirala razne članke, je ureditev etažne lastnine v tem primeru nujna.

Kakšni so stroški takšne ureditve oz. darilne pogodbe?

Pravzaprav me zanima, kam naj se sploh obrnemo, da uredimo zadevo.

Hvala in lep pozdrav!

Spoštovani!

Glede na to, da vlagate v hišo s soglasjem lastnika se lahko dogovorite, da na nepremičnini nastane solastnina. Graditelj lahko namreč na podlagi dogovora (npr. o priznanju vlaganj) zahteva izstavitev listine za vpis solastnine v zemljiško knjigo. V tem primeru to ne bi vplivalo na vaše dedovanje po očetu.
Razmerja lahko uredite tudi z darilno pogodbo, vendar se v tem primeru darilo všteje v vaš dedni delež. Kolikor bi se izkazalo, da je vrednost darila manjša od vrednosti dednega deleža, ki bi vam pripadel, lahko zahtevate razliko.
Za vzpostavitev etažne lastnine mora biti najprej sklenjena pogodba s katero vam bo pripadel zgornji del nepremičnine.
Menimo, da vzpostavitev etažne lastnine ni nujna, je pa vsekakor primerna zaradi ureditve medsebojnih pravnih razmerij.
Predlagamo, da poiščete odvetnika po vaši izbiri, ki vam bo pomagal izpeljati postopek.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close