Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Zaveden, kaj storiti?

Zaveden, kaj storiti?

Pozdravljeni,

Pred skoraj dvema letoma (junij 2011) sva s partnerko kupila stanovanje v večstanovanjski stavbi po načelu videno kupljeno, stanovanje brez vseh bremen (kupoprodajna pogodba – zemljiško knjižno vse urejeno). In so začeli prihajati veliki računi upravnika 66 € in še več! Bila sva zavedena od prejšnje lastnice, ker nama ni bilo natančno pojasnjeno kaj sploh v tem visokem računu plačujeva, nakar izveva da fasado za stanovanje do leta 2018!!!
No in sedaj pa je tako, da sem si pridobil nekaj koristnih dokumentov in informacij.
Dne 17.9.2007 so na zboru etažnih lastnikov sklenili (61,3% prisotnost), da bodo obnovili fasado ter povečali mesečni prispevek v rezervni sklad iz 0,25 na 0,55€ na kvm. Med banko in podjetjem (tedanji upravnik Stavbar v imenu etažnih lastnikov) je bila sklenjena kreditna pogodba (26.11.2007) v višini 45.000€ ! Se pravi Stavbara ni več je drugi upravnik, ki je očitno vse to podedoval ali pa tudi ne.
Takrat je bil lastnik mojega stanovanja tretja oseba, ki ni podpisana in prisotna na zapisniku zbora etažnih lastnikov. Po večkratnem obisku sedanjega upravnika sem sforsiral, da mi po zakonu mora poslati poročilo o upravnikovem delu (stanovalci pravijo da se to še ni nikolo zgodilo), nakar izvem naslednje podatke: Pogodba o opravljanju upravniških storitev je bila podpisana dne 13.4.2008(je nimam). Stavba ni vpisana v kataster stavb in zanjo ne obstaja Načrt etažne lastnine. Pogodba o medsebojnih razmerjih za navedeni objekt ne obstaja. DA je bil med banko in sedanjim upravnikom v imenu etažnih lastnikov vzet kredit v višini 42.000€ na 120 obrokov dne 1.4.2007 (te pogodbe nimam).!!??

Kaj me sedaj zanima, kje v zakonu piše, da sem dolžen poravnati preostanek kredita za fasado?
Na nobenem dokumentu se nisem podpisal, niti prejšnja lastnica ni podpisana.
Stanovanje sem kupil po načelu videno-kupljeno in stanovanje brez bremen, se pravi to kar sem videl sem kupil in to je stanovanje s fasado brez vsakega bremena!!!!! – to je jasno napisano v kupoprodajni pogodbi

Upravnik mi sedaj grozi (čeprav sem do sedaj plačal vse račune, tudi fasado, sedaj pa mi je dovolj in bom plačeval le 0,25 € po kvadratu), da mi bo banka vzela stanovanje če ne bom plačeval kredita za fasado, ja pa kaj še, če sem pa kupil stanovanje brez bremen in na podlagi česa, če pa ne obstaja načrt etažne lastnine???

Ali naj zavračam račune in zahtevam plačilo 0,25€ po kvadratu, kot je to po zakonu določeno?

Kaj naj še naredim, na koga naj se obrnem, ali naj tožim, jaz bom plačeval vse, kar je potrebno, vendar pa ne tega česar jaz nisem dolžan plačevati!!!

Prosim za pravni nasvet!
Hvala za pomoč

Spoštovani,

V kolikor je bil na zboru lastnikov stanovanj pravilno ( z zadostno večino glede na vrsto gradbenih del, ki so lahko nujna, vzdrževalna, olepšave itd.) sprejet sklep o tem, da se poviša mesečni prispevek v rezervni sklad, le-ta zavezuje vse lastnike stanovanj stavbe, v kateri se vaše stanovanje nahaja. Glede na dejstvo, da vas prodajalka stanovanja s tem ni seznanila (je pa za to vedela, saj je že ona plačevala višji prispevek v rezervni sklad), imate zahtevek do dotične gospe – ker pa je od nakupa minilo že dve leti, ste z vsebino zahtevkov omejeni. Predlagamo, da se z vso dokumentacijo oglasite pri odvetniku po lastni izbiri, ki vam bo pomagal uveljaviti vaše pravice.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close