36ur delovnik nadomestilo iz naslova starševsko varsto
Pozdravljeni
Delodajalec mi je dal aneks za ˝skrajšani˝ 36ur tedenska obveznost, ki se po zakonu še vedno šteje za polni delovni čas. Ker imam 2 otroka stara 3 in 7 let, menim, da mi pripada nadomestilo prispevkov za razliko 4ur tedensko kar je razlika do 40urnega delovnika. Zakon navaja da mora krajši delovni čas obsegati NAJMAJN polovično tedensko obveznost.
Zanima me ali mi pripada nadomestilo kritja prispevkov za 36 ur delovnik, ali mora delodajalec ponovno podati odjavo in prijavo in ali ima iz tega naslova še kakšne druge obveznosti (plača, M4..)
Hvala
Spoštovani!
Eden od staršev, ki neguje in varuje otroka do tretjega leta starosti, ima pravico delati krajši delovni čas. V primeru iz prejšnjega odstavka delodajalec delavcu zagotavlja pravico do plače po dejanski delovni obveznosti, Republika Slovenija pa mu zagotavlja do polne delovne obveznosti plačilo prispevkov za socialno varnost od sorazmernega dela minimalne plače. Republika Slovenija plačuje prispevke zavarovanca in delodajalca za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, zavarovanje za primer brezposelnosti, za starševsko varstvo, za zdravstveno zavarovanje pa prispevke za primer bolezni in poškodbe izven dela, za pravice do zdravstvenih storitev, povračila potnih stroškov, pogrebnino in posmrtnino. Republika Slovenija plačuje prispevke po stopnjah, določenih z zakonom, ki določa stopnje prispevkov za socialno varnost.
Navedli smo vam določbe iz Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ker nam ni popolnoma jasno na kakšni osnovi so vam skrajšali delovno obveznost. Naveden zakon se uporabi le, če so vam delovno obveznost zmanjšali zaradi uresničevanja pravice delati krajši delovni čas zaradi nege in varstva otroka do tretjega leta starosti. Glede na to, da vaš otrok to mejo presega (je že star 3 leta in ne manj kot to zahteva zakon), menimo da ne gre za uresničevanje navedene pravice, ampak za nekaj drugega.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.