Neupravičena izvršba – nujno
Pozdravljeni,
prosim za nasvet v tej zadevi:
V lanskem letu je mož brez moje vednosti in dovoljenja (popravilo sem prepovedala, ker nismo imeli denarja, avtomobila pa nismo nujno potrebovali) odpeljal osebni avto, ki je pisan na moje ime, na popravilo. Kasneje mi je rekel, da je popravila bilo za 500 eur in da bo račun na moje ime. čez tri tedne je avto ponovno bil v okvari in takrat mi je rekel, da je popravilo pod garancijo od zadnjega popravila in da naj ne skrbim.
Zdaj, po enem letu pa sem dobila izvršbo od serviserja za 2.500 eur, ker so bili računi izdani na moje ime, jih pa jaz nikoli nisem dobila, ker so bili osebno vročeni možu (medtem sva se ločila)
Na servisu niso imeli nobenega mojega dovoljenja in podpisa za popravilo avtomobila.
Kaj lahko naredim? Naj naredim prijavo na policijo zaradi zlorabe?
Sem brezposelna in dobivam socialno podporo.
Spoštovani,
tisti, ki je naveden v prometnem dovoljenju vozila, se šteje za lastnika le-tega. V kolikor po razvezi zakonske zveze z bivšim možem niste uredili tudi razdelitve skupnega premoženja ali je predmetno vozilo še vedno v vaši lasti, stopite v kontakt z izvajalcem popravila in se poskusite karkoli dogovoriti z njim. Prijava zlorabe (česa?) na policiji ni smiselna, saj vas je bivši mož o vsem sproti obvestil, vi pa na obvestila niste odreagirali, kar pomeni, da ste z naročilom soglašali.
Lep pozdrav!
Spoštovani,
bivši mož me je zavedel, saj je rekel, da je popravila za 500 eur in da bo račun izstavljen na NJEGOVO ime (v prvem postu sem narobe zapisala da bo na moje ime) in ga bo on poravnal, saj se z avtomobilom 80 % vozi on. Servis je dal nato kakršenkoli račun že, ampak na moje ime, njemu v roke in ga niso poslali meni po pošti in ga NIKOLI nisem dobila v roke. Kaj sploh lahko naredim? Sodišču sem sicer že poslala odgovor na izvršbo, sama pa sem brezposelna in imam trenutno soadialno pomoč.
Spoštovani,
v kolikor ste v izvršilnem postopku podali obrazložen ugovor, v katerem ste navedli, da popravila vozila nikoli niste naročili niti odobrili ter za to predlagali določene dokaze, bo sodišče postopek izvršbe prekinilo in ta dejstva ugotavljalo v pravdnem postopku. V tem postopku bo sodišče verjetno moralo zaslišati tudi vašega bivšega moža, zato se z njim pred zaslišanjem pogovorite o tem, kaj bo izpovedal (naj potrdi vašo izpoved, saj verjetno zaradi 3-letnega zastaralnega roka izvajalec popravila plačila storitev ne bo mogel uveljavljati od vašega moža). Priskrbite si zastopanje po odvetniku v okviru brezplačne pravne pomoči, da ne bo šlo kaj narobe.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav
Pri leazing hiši sem pred leti vzel avto na KREDIT in začel odplačevati obroke to jepotekalo normalno do meseca januarja. Nato so mi kreditno pogodbo prekinili ker 4 obroke nisem plačal. Nato sem plačal znesek treh obrokov in pogodbo so mi obnovili in plačeval sem naprej. Vmes enega obroka nisem plačl. Potem sem naslednji mesec plačal obrok. Zadnji mesec pa ni prišla položnica. In danes sem poklical na podjetje in povedali so mi da so mi spet prekininili pogodbo in da bo šlo v isvršbo. Najprej sem vprašal zakaj me niso o prekinitvi obvestili kot prvi krat vslužbenka je rekla da so mi odpoved poslali. Jaz pa je očitno nisem dobil ker bi v nasprotnem primeru ukrepal. Sedaj so mi rekli da moram poplačat celoten dolg ki ga še imam ker mi kreditne pogodbe ne morejo več obnoviti. Poskušal bom zbrati denar za poplačilo a za to potrebujem nekaj mesecev.
Zanima me kakšne so moje možnosti v izvršbi? Če mi rubijo denarna sredstva oziroma plačo ne bo problemov ker bom pač lahko plačal v nekaj obrokih. Problem je če bi želeli rubiti vozilo. A imam kakšno možnost da to preprečim. To vozilo nujno potrebujem za vožnjo v službo.
Kaj mi svetujete???
Najlepša hvala za odgovor
Spoštovani!
Prodajalec lahko odstopi od pogodbe, če pride potrošnik v zamudo z najmanj dvema zaporednima obrokoma, ki pomenita najmanj osmino kupnine. Izjemoma lahko prodajalec razdre pogodbo, če potrošnik pride v zamudo le z enim obrokom, kadar za plačilo kupnine niso predvideni več kot štirje obroki. Prodajalec lahko, namesto da bi odstopil od pogodbe, zahteva od potrošnika, da plača ves ostanek kupnine, vendar mu mora pred tem pustiti dodaten petnajstdnevni rok. Kadar to opravičuje okoliščine primera, lahko sodišče na zahtevo potrošnika podaljša roke za plačilo zamujenih obrokov, če da potrošnik zavarovanje, da bo izpolnil obveznost in če prodajalec zaradi tega ne trpi škode.
Ker ste navedli, da imate sklenjeno kreditno pogodbo in torej ne pogodbe o finančnem najemu, predvidevamo, da je avto vaša last. V skladu z Zakonom o izvršbi in zavarovanju, se lahko zarubijo vse stvari, ki so last dolžnika. Glede na navedeno je lahko predmet rubeža tudi avto. Sodišče namreč dovoli izvršbo za poplačilo denarne terjatve s tistim sredstvom in na tistih predmetih, ki so navedeni v predlogu za izvršbo, tako je odvisno od vašega upnika katero sredstvo izvršbe bo predlagal. Če bo upnik predlagal več sredstev izvršbe, na dolžnikov predlog sodišče omeji dovoljeno izvršbo tako, da se ta opravi samo na nekatera sredstva oziroma na nekatere predmete, če zadoščajo za poplačilo terjatve. Sodišče lahko določi na predlog dolžnika za izvršbo drugo sredstvo namesto tistega, ki ga je predlagal upnik, če zadošča za poplačilo terjatve.
V predlogu za izvršbo lahko upnik zahteva le rubež in cenitev, vendar mora v tem primeru v treh mesecih od rubeža in cenitve predlagati prodajo stvari, sicer sodišče ustavi izvršbo. Rubež ter prepoved odtujitve se vpiše v uradni register zarubljenih premičnin in zastavnih pravic, če se ta vodi. Vpis opravi na zahtevo izvršitelja, na podlagi sklepa o izvršbi in rubežnega zapisnika, organ, ki vodi register. To pomeni, da boste avto do prodaje lahko še naprej uporabljali, le odtujiti ga ne boste morali.
Predlagamo, da se z upnikom poskusite ponovno dogovoriti o plačilu na obroke (in mu npr. sedaj ponudite plačilo vsaj polovice dolga) oziroma ga prosite, če kot sredstvo izvršbe predlaga le rubež denarnih prejemkov, kolikor ne bo želel, imate v postopku pravico vložiti zgoraj omenjena predloga. Ne glede na potek izvršilnega postopka vam svetujemo, da takoj začnete z obročnim odplačilom dolga, zaradi česar ob prejemu predloga za izvršbo vložite ugovor, ki bo izvršbo zadržal (vmes boste očitno lahko dolg poplačali in nihče vam ne bo zarubil vozila).
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.