komu pripada otrok po ločitvi
Pozdravljeni!
S partnerjem živiva skupaj tri leta,nisva poročena imava enoletnega sina.
On bo prevzel družinsko podjetje v BIH in zato sem se pred štirimi leti tudi jaz preselila dol in pustila službo,trenutno nisem zaposlena.
Ima otroka iz prvega zakona,ki je po sodišču pripradel njemu.Jaz pa sem rodila v LJ.,oba z otrokom sva državljana SLO,ampak imava urejeno bivanje tudi pri njemu.
Zaradi različnih interesov v najini vezi,bi se rada vrnila nazaj v SLO,vendar z otrokom,kar pa mi ne dopušča.Na katero sodišče,da se obrnem?Slovensko ali tukajšnje?Želim otroka pri sebi,on mu ni nikoli zamenjal plenice niti ga nahranil,on skbi samo za finance .KAko naj vem da bo otrok pripradel meni?
Hvala
LP
Spoštovani!
Sodišče Republike Slovenije je pristojno v sporih o varstvu in vzgoji otrok, za katere skrbijo starši, tedaj, če ima toženec stalno prebivališče v Republiki Sloveniji in tudi kadar toženec nima stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji, če sta oba starša slovenska državljana, ali če je otrok slovenski državljan in ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji.
Če sta toženec in otrok slovenska državljana in če imata oba stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, je izključno pristojno sodišče Republike Slovenije.
Glede na to, da nam niste navedli točnih podatkov o državljanstvu očeta (toženca) ter podatkov o stalnih prebivališčih, vam točnega odgovora žal ne moremo podati.
S spoštovanjem!
Spoštovani!
Glede na to, da je otrok slovenski državljan in ima stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, lahko tožbo vložite na okrožnem sodišču, pristojnem glede na kraj vašega stalnega prebivališča v Republiki Sloveniji. Verjetno obstaja tudi možnost vložitve tožbe v BiH (po kraju toženčevega stalnega prebivališča), vendar rega ne moremo trditi z gotovostjo, ker ne poznamo njihovega prava, poleg tega menimo, da je za vas in vašega otroka boljše, če zadeve uredite v RS.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.