Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Grozi mi izguba stalnega prebivališča

Grozi mi izguba stalnega prebivališča

Pozdravljeni.
Prosim vas za pomoč saj ne vidim več izhoda v tej situaciji. In sicer stvar je sledeča:
Stalno bivališče imam urejeno v kraju, kjer sem živela 20let, je moja rojstna hiša. Oče je umrl, mama je odšla z drugim partnerjem, ko sva bili s sestro še mladoletni. Kljub vsemu sva še naprej živeli v rojstni hiši, kjer imam prijavljeno stalno bivališče. Sedaj pa je pred pol leta prišlo med mano in stricem ter teto, ki živita v isti hiši, kjer imam stalno pribivališče do spora. Sama sem se odselila s te hiše, onedva pa bi me rada na usak način odjavila s s tega naslova, ker dobro vesta, da če se odjavim s tega naslova izgubim vse pravice do svoje dediščine onedva pa sta preveč požrešna glede denarja in dediščine. Sama dva kličeta na upravno enoto in jim govorita naj že pohitijo in me izselijo oz izpišejo iz tam. Kjer zdaj živim se nočem prijavljati, ker imam par izvšb za plačati in dokler ne plačam se ne bom prijavljala, ker nočem da kdo drug trpi namesto mene.
Klicali so me tudi na upravno enoto naj si uredim bivališče in sem dejala, če je lahko to začasno bivališče in so mi rekli da ne, ker sem v postopku stalnega bivališča in da drugega ne morem prijaviti kot stalno bivališče. Gospod z upravne mi je prav tako rekel, da bo poslal vabilo še dvema s te hiše, kjer živim sedaj, da se pojasni, če res živim ali ne živim tukaj na drugem naslovu. Sklepam, da sem v postopku ugotavljanja dejanskega bivališča.
Zdaj pa me zanima, ker so mi na upravni enoti rekli prav tako, da če se sama ne zjasnim kje živim, da me bodo prišli v spremstvu policije izseliti in mi bodo dali kazen 1.500e in me bodo naredili brezdomko. Sicer nevem v katerem zakonu je napisano, da človeka lahko narediš brezdomca? Potem me je gospod posvaril naj si prijavim tukaj stalno bivališče, čeprav sem mu omenila, da sama ne bom ostala tukaj za celo življenje, ker sem tu le za čas meseca ali dva, toliko, da se stvari stabilizerajo. Res nevem kaj storiti..ali naj se obrnem na brezplačno pravno pomoč in zahtevam nujen delež nepremičnine ali kaj? Ne vidim več izhoda in sem poplnoma obupana.
Razmišljala sem za varjanto, da bi se začasno prijavila na socialni, vendar če prav razumem se spet ne bom mogla priavit začasno ampak le za stalno, ker sem v stalnem postopku. In če sem prav razumela se na socialno lahko prijavim le če prejemam socialno pomoč in le če živim v občini, kjer imam socialno službo?
Naj še omenim sama bom z naslednjim mesecem začela dobivati socialno pomoč in sem brezposelna oseba, stara 21let.

Lepo vas prosim za odgovor,sama več ne vem ne kam ne kaj..
S spoštovanjem, Barbara

p.s. Odgovor mi lahko sporočite tudi na twiigy5@gmail.com

Spoštovani!

Kot pravilno sklepate, je iz dejanskega stanu mogoče razbrati, da ste v postopku za ugotavljanje dejanskega stalnega prebivališča. Kljub temu, da imate v stanovanju kjer živite, namen živeti le krajši čas, si lahko za ta čas tam uredite stalno prebivališče, saj bi tako imeli še najmanj težav. Ko se boste preselili pa morate v 8 dneh ponovno urediti stalno prebivališče – opraviti odjavno-prijavno obveznost. Fizična oseba, ki v danem roku ne prijavi spremembe naslova stanovanja se namreč lahko kaznuje z globo od 400-1200 EUR. Če pristojni organ v postopku ne more ugotoviti, kje posameznik dejansko prebiva in ne more prijaviti njegovega stalnega prebivališča na naslovu organa ali organizacije, kjer dobiva pomoč v materialni obliki,(torej tudi v primeru če na območju pristojnega organa dejansko ne živi) , na podlagi dokončne odločbe posameznika iz registra stalnega prebivalstva izbriše.
Če imate na hiši, kjer ste živeli prej, solastninsko pravico, lahko kadarkoli zahtevate delitev solastnine v skladu s pravili stvarnega prava. Postopek delitve lahko sprožite na pristojnem sodišču. Ker pa vam solastnika onemogočata uporabo solastnine (predvidevamo, da vam ne pustita bivanja v hiši), ste upravičeni tudi do uporabnine. Predlagamo, da se čim prej obrnete na odvetnika, ki vam bo pomagal izpeljati postopek.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close