Razveljavitev odločbe po 8 mesecih
CSD mi je zdaj septembra poslal odločbo, da se odločba, ki je bila izdana meseca decembra 2011 razveljavi z dnem 1.1.2012.
Vlagateljica ni upravičena do denarne socialne pomoči, ni upravičena do plačila prispevka za obvezno zdravstveno zavarovanje.
Odločba je izvršljiva z dnem odpreme vlagateljici.Pritožba ne zadrži izvršitve.
V tem postopku ni bilo stroškov postopka.
Vlagateljica je bila na dan 1.1.2012 upravičena do:
– denarne socialne pomoči po ZSV, in sicer na podlagi odločbe CSD z dnem decembra 2011.
Ker ima vlagateljica premoženje, kar presega nekaj čez 13.000 eur, do denarne socialne pomoči ni upravičena. -Stanovanje v katerem živim.
38. člen ZUPJS določa, da protožba zoper odločbo izdano na centru za socialno delo, s katero je odločeno o pravici iz javnih srdstev, ne zadrži izvršitve, zaradi česar je center za socialno delo odločil, kot izhaja iz izreka.
118. člen Zakona o splošnem upravnem postopku(Uradni list RS,št. 24/06-uradno prečiščeno besedilo, 105/06-ZUS-1, 126/07, 65/08 IN 8/10, v nadaljevanju ZUP) določa, da v odločbi odloči organ o stroških postopka, zato je organ odločil, kot izhaja iz izreka.
Pritožba je dopustna v 15 dneh.
Odločba,ki je bila decembra 2011 izdana in priznano ter izplačano mi je bilo 6 mesecev denarne pomoči.Od takrat dalje nisem prejemala denarno socialno pomoč, ker je nisem več potrebovala.
Zgrožena sem kaj si csd privošči, da razveljavlja odločbo po celih osmih mesecih in piše, da se razveljavi s 1.1.2012 ko je začel veljati nov zakon.Najdla sem, da so CSD-ji dolžni na podlagi 66. in 68. člena ZSVarPre dolžni v roku 3 mesecev od začetka uporabe tega zakona po uradni dolžnosti ugotoviti, ali upravičenci, ki so ob začetku uporabe tega zakona, upravičeni do denarne socialne pomoči po Zakonu o socialnem varstvu.
Iz napisanega iz odločbe kot vidim bojo terjali od mene, da jim povrnem kar so mi takrat odobrili zato sem klicala osebo, ki je odločbo napisala in mi zatrdila, da me konkretno ne bojo terjali ampak da je bilo to obvestilo.A v odločbi ni tako zapisano.Kaj menite vi?
Vsekakor se bom pritožila vendar razmišljam tudi o tem, da bi jih jaz tožila, ker se mi zdi to že izsiljevanje.
Spoštovani,
vsekakor morate vložiti pritožbo, v kolikor so vam pri izdajanju odločbe dejansko upoštevali vaše stanovanje, v katerem bivate, kot premoženje, zaradi katerega do denarne socialne pomoči niste upravičeni. Zakon o socilano varstvenih prejemkih namreč v 24. členu določa, da se kot premoženje po tem zakonu ne upošteva stanovanje, v katerem posameznik oziroma družina živi – do vrednosti primernega stanovanja. Prosim, preberite si 2. odstavek 24. člena tega zakona, ki obrazloži pojem »primerno stanovanje«.
Lep pozdrav!
SpoštovanI!
Vljudno vas naprošam za vaše strokovno mnenje glede zakonitosti razveljavitve odločbe glede upravičenosti do otroškega dodatka za nazaj, in sicer:
V decembru leta 2011 smo oddali vlogo za zanižano plačilo vrtca. Center za socialno delo je izdal odločbi za znižano plačila vrtca in otroški dodatek za obdobje 1.1.2012 do 31.12.2012.
V maju je začel veljati Zakon za uravnoteženje javnih financ, ki upravičenost do otroškega dodatka omejuje na višino povprečnega mesečnega dohodka na osebo (do 64% od neto povprečne plače).
Res je, da po tem zakonu nismo več upravičeni do izplačila otroškega dodatka, vendar me zanima ali lahko CSD odločbo za otroški dodatek za obdobje od 1.1.2012 do 1.12.2012 (izdani 17.5.2012) razveljavi in izda nov odločbo s katero za del tega obdobja nismo več upravičeni do dodatka in zahtevajo vračilo že izplačanih dodatkov?
ZUJF namreč navaja, da se postopki za uveljavljanje pravice do otroškega dodatka, ki so se začeli pred uveljavitvijo tega zakona, končajo po dosedanjih predpisih (245. člen ZUJF). Iz tega gre sklepati, da to velja tudi za že izdane odločbe. Navdeno trditev podpirajo tudi navedbe na vecih spletnih straneh, ki pravijo da se za vse, ki že imamo odlocbe, nič ne spremeni. Ali je pritozba smiselna in je vracilo neizogibno?
Za odgovor se vam v naprej najlepše zahvaljujem in vam želim prijetne prihajajoče praznike.
Lep pozdrav!
Spoštovani!
Po zakonu imate možnost pritožbe, v vašem primeru je seveda smiselna.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
zanima me nekaj glede odločbe za otroški dodatek. Gre se za odločbo, ki je sicer veljala od 1.1.2012-31.12.2012 ampak sem napako opazila šele pred nekaj dnevi oz.sem sploh zanjo šele izvedela, da avtomobila na lizing ne bi smeli upoštevati kot premoženje. Pritožila sem se že vendar je bila pritožba zavrnjena. Po telefonu pa rečeno da naj drugič pogledam odločbo. Seveda sem jo pogledala takoj ko sem jo dobila ampak nisem vedela da avtomobila na lizing ne smejo šteti! Zanima me kaj lahko sploh še storim in ali je smiselno?
Hvala za odgovor LP
Spoštovani!
Ste prepričani, da je bila vaša pritožba zavrnjena? Možno je namreč, da je bila zavržena, saj je rok za pritožbo 15 dni od vročitve odločbe, vi pa ste se pritožili eno leto po izdani odločbi. V pravnem sistemu pa je žal tako, da nepoznavanje prava škoduje.
Kolikor vam je bila pritožba res zavrnjena, imate možnost sprožiti upravni spor. Ker je postopek zapleten, predlagamo, da se obrnete na odvetnika po vaši izbiri.
S spoštovanjem!
Forum je zaprt za komentiranje.