Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti denacionalizacija

denacionalizacija

Z bratom sva bila edina dediča denacionaliziranega premoženja (nepremičnina) po pokojnem starem očetu. Skrbnik je bil brat, kar se je sam določil, jaz nisem podpisala noben dogovor, da naj bo on skrbnik. Izključno brat (skrbnik) je dobival obvestila o tem, kaj je potrebno urediti, da bi premoženje oz. odškodino dobila. Jaz o ničemer nisem bila obveščena. V dobri veri, da ureja stvari kot je potrebno sem čakala na zaključek postopka. Povedati moram, da z bratom nisva v dobrih odnosih in ne komunicirava. Postopek se je vlekel zelo dolgo oz. se je večina drugih denacionaliziranih postopkov že rešila sem se šla pozanimat, kako je z našim primerom. Zvedela sem, da ni prinesel na urad določenih listin, katere so bile nujne za nadaljevanje postopka. Ker je bilo datumsko določeno do kdaj mora dokumente prinesti tega ni storil, zato je primer zastaral. Smo eno vprašanje imam. Ali je s tem res vse izgubljeno tudi za mene, čeprav nisem vedela, da je tako malomaren? Jaz nisem dobila nobenih obvestil in nisem vedela kaj se dogaja saj je vse podatke imel on kot skrbnik.

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Zaradi pomanjkanja podatkov, vam točnega odgovora ne moremo dati (manjkajo podatki o časovnem sosledju in o tem, kje se je reševal zahtevek). Ker predvidevamo, da se je zahtevek reševal na upravni enoti vam navajamo institut, ki ga pozna Zakon o splošnem upravnem postopku, tj. institut vrnitve v prejšnje stanje. Stranki, ki je iz opravičenih vzrokov zamudila rok ali narok ali kakšno drugo dejanje postopka in ga zaradi tega ne more več opraviti, se na njen predlog dovoli vrnitev v prejšnje stanje. Stranka mora v predlogu za vrnitev v prejšnje stanje navesti okoliščine, zaradi katerih ni mogla pravočasno opraviti zamujenega dejanja, in te okoliščine vsaj verjetno izkazati. Predlog za vrnitev v prejšnje stanje se poda v osmih dneh od dneva, ko je prenehal vzrok, ki je povzročil zamudo, če je stranka šele pozneje zvedela za zamudo, pa od dneva, ko je za to zvedela. Po treh mesecih od dneva zamude se ne more več predlagati vrnitev v prejšnje stanje. Predlog za vrnitev v prejšnje stanje se vloži pri organu, pri katerem bi bilo treba opraviti zamujeno dejanje.
Postopek, ki je končan z odločbo, zoper katero v upravnem postopku ni rednega pravnega sredstva (odločba, dokončna v upravnem postopku) se obnovi, če osebi, ki bi morala biti udeležena v postopku kot stranka ali stranski udeleženec, ni bila dana možnost udeležbe v postopku. Stranka lahko predlaga obnovo postopka samo v enem mesecu od takrat, ko je izvedela, da je bila odločba izdana. Po preteku treh let od dokončnosti odločb se obnova ne more več predlagati.
Kolikor se je brat sam določil za skrbnika, to zatrjeval v denacionalizacijskem postopku in ob tem ravnal še malomarno, lahko proti njemu uveljavljate odškodninski zahtevek.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close