Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Popoldanski sp

Popoldanski sp

Pozdravljeni!

Sem redno zaposlena, hkrati pa imam na svoje ime odprt popoldanski sp, v katerem delava skupaj z možem (tudi mož je redno zaposlen drugje). Sedaj sem na bolniški in me zanima, kako se najlažje uredi zadevo v tem času (ali pa v času porodniške)? Ali je možno, da sp še vedno posluje, v njem pač dela samo mož (jaz še vedno podpišem papirje, račune)? Kaj morava v tem primeru urediti?

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Če greste na porodniško in prejemate starševsko nadomestilo, ne smete opravljati dejavnosti, saj kolikor inšpekcija za delo ugotovi, da oseba v času starševskega dopusta dela oziroma začne opravljati samostojno dejavnost, ji pravica do starševskega nadomestila preneha. Tudi v času bolniške odsotnosti ne smete opravljati dejavnosti.
Če je vaš mož zaposlen v popoldanskem s.p.-ju, lahko on opravlja dejavnost naprej, sicer pa je smotrno z njim skleniti npr. podjemno pogodbo na podlagi katere lahko on opravlja dejavnosti za vaš s.p.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Hvala za odgovor! Kar se tiče mojega dela, mi je jasno, da ga ne smem opravljati. Zanimalo me je, kako najlažje izpeljati zadevo, da bo vse po predpisih. Torej, če z možem skleneva podjemno pogodbo, je nujno, da mu potem vsak mesec nakazujem plačo ali je to pač stvar dogovora med nama? Moram to kam prijaviti?

Hvala in lp!

Spoštovani!

Podjemne pogodbe po uveljavitvi Zakona o trgu dela ni več potrebno prijavljati na Zavodu za zaposlovanje.
Po podjemni pogodbi lahko opravljaš le dela, ki so občasna in začasna. Zakonodaja sicer ne določa, koliko časa sme trajati podjemna pogodba, mora pa ta določati časovni rok za dokončanje dela. Podjemna pogodba tako med podjemnikom in naročnikom ne ustvarja trajnega razmerja, temveč preneha veljati, ko je določeno delo opravljeno. Glede na navedeno menimo, da je najbolje, da se s partnerjem dogovorita za plačilo po opravljenem delu– torej za 1kratno plačilo ob poteku pogodbe.
Dohodek, ki izvira iz podjemne pogodbe se iz davčnega vidika smatra kot dohodek iz drugega pogodbenega razmerja. Akontacija dohodnine se izračuna od davčne osnove po 25-odstotni stopnji. V skladu z ZPIZ-2 ste ob plačilu dolžni plačati tudi prispevek v višini 8,85 odstotka, kar »pokrije « le zavarovanje za poškodbe pri delu.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close