Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Kako zaščititi idejo – intelektualna last

Kako zaščititi idejo – intelektualna last

Spoštovani,

Na kratko opis:
Na področju finančnih trgov imam idejo računanja določenih algoritmičnih poizvedb, katere naknadno matematično svetujejo katere finančne instrumente kupiti. Zadeva je relativno kompleksna in potrebujem določeno znanje – zato se odločam za sodelovanje z programerji.

Zanima me, kako bi najlažje s pogodbo, katero bi bodoči družbenik podpisal – uveljavil svoje ideje,znanje intelektualno lastnino.

Seveda nočem, da bi s to idejo šel na svoje, da bi informacije dajal drugim, da bi pridobljene informacije uporabljal mimo mene in tako naprej. V sestavku bi tudi bilo vidno in sprejeto dejstvo, da sem lastnik te ideje jaz in imam samo jaz pravico razpolagati s tem. …

Prosim za pomoč pri pisanju…

Hvala

Spoštovani!

Predlagamo, da z bodočim družbenikom/poslovnim partnerjem sklenete Pogodbo o nerazkritju informacij (PNI). PNI se uporablja takrat, ko mora ena stranka drugi predstaviti svoj še nepatentirani izum oziroma načelo, odkritje ali idejo, ki ni zaščitena z avtorsko pravico (avtorska dela, npr. računalniški programi, članki itd. so zaščiteni z avtorsko pravico že ob nastanku – kljub temu je lahko tudi avtorsko delo predmet varstva takega sporazuma, saj je dokazovanje avtorske pravice lahko težavno).Vsaka pogodba o nerazkritju informacij mora vsebovati pet ključnih elementov: nedvoumno definicijo zaupnih vsebin, izjeme, obveznosti zavezanih strank, stranke, časovno veljavnost sporazuma, dodatne sestavine. Vsebine zaupne narave, ki so predmet varstva pogodbe, je potrebno nedvoumno in popolnoma določiti, da bi se izognili kasnejšim nejasnostim. Bistveno je določiti tudi sankcije (npr. denarna kazen).
Vzorce PNI boste našli na spletu, vendar na Uradu za intelektualno lastnino priporočajo, da se v takih primerih izumitelji vseeno obrnejo na patentnega zastopnika, ki nudi vso potrebno pomoč.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close