Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Zapravljeno kolo

Zapravljeno kolo

Pozdravljeni

V soboto je tekom selitve sedaj že nekdanji sosed iz kleti (ki je sicer zaklenjena) premaknil moje kolo v skupne prostore, toda je kolo potem pozabil vrniti na prvotno mesto (za kar imam tudi dokaz). Kolo je zatem bilo ukradeno, kar pomeni da je sosed kolo “zapravil”.
Zanima me, kaj lahko v tem primeru storim za povračilo škode? Kam lahko oddam odškodninski zahtevek? Kako naj soseda pripravim do tega, da bi mi povrnil nastalo škodo? Namreč včeraj (ponedeljek, 5. februarja) sem mu poslal sms sporočilo z obrazložitvijo, toda odziva ni bilo.

Hvala in lep pozdrav

Spoštovani!

V skladu z Obligacijskim zakonikom (v nadaljevanju OZ) je tisti, ki drugemu povzroči škodo, to dolžan povrniti. Krivda je podana, kadar oškodovalec to povzroči namenoma ali iz malomarnosti. Oseba sicer hudo malomarno ravna takrat, kadar ne ravna niti s takšno pazljivostjo kot običajen človek . Menimo, da bi se običajen človek zavedal možnosti kraje kolesa in bi ga vsekakor postavil nazaj v klet.
Vendar pa: v kolikor ste sosedu dovolili, da kolo prestavi v skupne prostore, od njega ne morete terjati odškodnine, saj v skladu z OZ tisti, kdor v svojo škodo dovoli drugemu, da ta nekaj stori, ne more zahtevati od njega povrnitve škode, ki mu jo je s tem povzročil.
Odškodninski zahtevek se naslovi na oškodovalca- torej na vašega soseda. V kolikor vam ta škode ne bi hotel povrniti pa je možno na pristojnem sodišču sprožiti ustrezen postopek.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close