Poškodba pri obnovi hiše
Spoštovani,
zanima me kdo je odgovoren, če se oseba poškoduje pri obnovi (moje) hiše in pri tem utrpi hujše poškodbe in s tem tudi (morebitno) invalidnost?
Pred kratkim sva z možen kupila starejšo hišo, ki je potrebna obnove, zdaj pa sva nenehno na bojni nogi. Mož želi za obnovo strehe povabiti vso bližnjo in daljno sorodstvo, jaz pa sem mnenja da se za to najame ustrezno podjetje. Hiša je visoka in lahko se zgodi karkoli. Slišala sem, da so se prijatelji že tožili med seboj zaradi raznih poškodb in nesreč, in tega sama nočem doživeti. Za varnosti bi sami poskrbeli v naših zmožnosti, pa vseeno… me skrbi.
In še – kakšna je odgovornost če poškodovani ostane invalid (če se ne motim neka terja celo ZPIZ, ker ima taka oseba tam določene pravice).
Hvala za odgovor!
Spoštovani!
V kolikor vam bo pri obnovi pomagalo sorodstvo, se vsi sodelujoči morajo zavedati, da se lahko pri izvajanju obnovitvenih del zgodi tudi poškodba – riziko za takšno poškodbo prevzame vsak sam.V kolikor se bo torej sorodnik poškodoval, ker bo npr. padel s strehe, ne bo mogel iztoževati odškodnine od vas ali vašega moža, saj ni pravne podlage za tovrstno tožbo ( z riziki je seznanjen in vanje je prostovoljno privolil).V kolikor boste vztrajali pri običajnih varnostnih ukrepih, je skrb lahko odveč ( kakšni so ti ukrepi,s e pozanimajte pri znancih, ki so zidarji, krovci ipd.).
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.