Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti Višina odpravnine

Višina odpravnine

Ali je pri izračunu višine odpravnine pomemben datum vročitve odpovedi ali datum dejanskega prenehanja del. razmerja?
Namreč 8.1.2013 sem pri delodajalcu dopolnila 5 let zaposlitve. Redna odpoved iz poslovnih razlogov mi je bila vročena 18.12.2012 s 30 dnevnim odpovednim rokom. Delovno razmerje sem torej končala 17.1.2013, pri izračunu odpravnine pa mi delodajalec upošteva 4 leta delovne dobe (torej 1/5 plače…), po mojem mnenju pa bi mi naj upošteval 5 let.

Kdo ima prav – jaz ali delodajalec?
Če imam prav jaz – kaj lahko storim?

Hvala za odgovor!

Spoštovani!

Čas, ki se všteva v delovno dobo, je tudi čas odpovednega roka. Ker vam je že potekel odpovedni rok (v januarju), pomeni, da imate že pet let delovne dobe. Zakon določa, da odpravnina, pripada delavcu v višini 1/5 osnove (povprečna mesečna plača, ki bi jo prejeli v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo) za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do petih let, za ¼ pa se upošteva ¼ osnove za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen od pet do petnajst let. Glede na to, da ste zaposleni več kot pet let se vam upošteva ¼.

S spoštovanjem!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close