delozacija
Zadeva je taka: pred skoraj tremi leti sem v naso hiso sprejela moskega pri 53 letih in njegovega takrat 14 letnega sina, prijavila sem ju v skupno gospodinjstvo. Do takrat sem zivela sama z dvema otrokoma v hisi, ki je moja last 6/10, ostalo pa je last po desetino za vsakega od stirih otrok po pokojnem mozu. Ta moski pa je kazal dovolj pozitivnih lastnosti, da bi postal moj izvenzakonski partner. Bil je samozaposlen in do takrat se je (verjetno) nekako uspesno prezivljal in ni bilo posebnih znakov, da se to ne bi nadaljevalo. Po nekaj mesecih sem sprejela se njegovega drugega starejsega sina. Po letu skupnega zivljenja pa mi je postajalo vedno bolj jasno, da nima kaksnega posebnega namena skrbeti ne zase ne za svoja otroka, niti kaj prida pripomoci k domacim opravilom, skupnim prihodkom, niti s lastnim delom niti z denarjem. Isto voljo je pokazal tudi starejsi sin. Z njim sem uspela prekinit “sodelovanje” in se je kmalu izselil, ostal pa prijavljen na nasem naslovu. Z “bivsim” pa sem kmali nato prekinila izvenzakonsko skupnost (pred napolnjenimi dvemi leti), prijavila lastno gospodinjstvo z mojima otrokoma, njega pa sem odslovila. Ker ni imel kam iti, sem mu zacasno dovolila, da se naseli v kletnem stanovanju, ki ga je pred casom adaptiral moj starejsi sin, ki ne zivi tu. Dogovor je bil, da do takrat, ko ne najde stanovanja, torej za kratek cas- mesec ali dva. Ta doba se je zdaj zavlekla ze v celo leto. Medtem ne placuje ne stroskov ne kake najemnine, ker kake podnajemniske pogodbe nismo naredili, ker je hisa v solastnistvu in se starejsi otroci niso strinjali s tem. Cakali smo le, da cimprej gre. Seveda se to ne zgodi….Dohodkov nima, menda ima otroski dodatek za sina, ki pa ima zdaj 17 let. Vsak dan sproti obljublja, pa se ne zgodi nic. Na tem naslovu je se vedno prijavljen, karkoli bom storila na silo, bo motenje posesti. Berem o delozacijah neplacnikov, kljub temu, da imajo otroke, so ljudje na tem, da izgubijo stanovanje, ki ga ne morejo placevat. Razumem stisko ljudi, vendar tukaj sem jaz na nasprotnem bregu, nekdo mirno zivi na moj racun in jaz mu ne morem nic. A obstaja kaksna pravna pot, da se ga izseli brez nekih hudih dodatnih stroskov tudi zame, ker skrbeti za potrebe tako velike druzine me spravlja v bankrot…Kaj naj storim? A smem odklopit ogrevanje, elektriko? Njegovega mlajsega sina imamo vsi radi, je prijeten fant, vendar center za socialno delo pravi, da nimam nobene pravice ne dolznosti do njega. Njegov oce to ve in pametno izkorisca to, ker ve, da fanta ne bom oskodovala.
Torej, ta oce nima dohodkov, ukinil je osebni racun, ce ga tozim, ne more placat, ne morejo mu nicesar vzeti, le nekaj racunalnikov in osebnih stvari. Tudi ce tozim, kdo placa sodisce- ce nima nic in mu ne morejo vzeti nic? A je kako zasciten “stanodajalec”…??? Vcasih vem da so bile tezave, ce si bil v vlogi tistega, ki ga mecejo ven. Zdaj pa se mi zdi, da so najemniki vedno bolj zasciteni, sploh ce gre za “bivse” partnerje. Ampak, kljub temu berem o delozacijah? Nekaj tukaj ne gre skupaj.
Zanima me, ali je pri nas sploh mozno odjavit nekoga z naslova- torej- prijavil se je z mojim soglasjem, zdaj pa tega soglasja ni vec in bi ga zelela odjavit. Ce nima drugega prebivalisca kot stalno, ali je sploh mozno to speljat? In ce se clovek nekje naseli in ga stanodajalec noce prijavit za stalno, kako se to spelje? Slisala sem, da je potem negov stalni naslov CSD, ne vem pa ce je to res. Ce sprozim postopek za ugotavljanje dejanskega stanja (stanovanja) njegovega starejsega sina, ki se se ni odjavil in prijavil na novem naslovu, kdaj se to uredi in kdo placa postopek?
En kup tezav, ja, pa vem, sama sem si kriva, ker sem prenaivna ali predobra. To je danes zelo slaba lastnost.
Ima kdo kak ucinkovit nasvet? Neskodljiv zame?
lp
Spoštovani!
Glede na to, da nimate z nekdanjim partnerjem sklenjene nobene pogodbe, lahko njegovo izselitev in izselitev njegovih sinov dosežete le s tožbo na izselitev iz nepremičnine, ki jo imate v solasti. Šele sodbi sodišča sledi izvršba, v kateri bi vašega bivšega partnerja in njegova otroka deložirali. Na žalost sta oba postopka povezana z razmeroma visokimi stroški, ki pa so kljub vsemu nižji od vaših stroškov, ki vam bodo nastali, v kolikor ne boste izselili omenjenih ljudi. Predlagam vam, da s pomočjo izbranega odvetnika začnete in izpeljete postopek do konca.
Postopek za ugotavljanje dejanskega stalnega prebivališča lahko sprožite na upravni enoti, kjer vaš nekdanji pastorek dejansko biva. Upravna enota, CSD oz policija bo začela preverjati, kje oseba dejansko prebiva. Glede na to, da več pri vas dejansko ne prebiva, lahko dobi globo v višini od 400 do 1200 EUR. Prav tako lahko na upravni enoti podate izjavo, da ne soglašate s tem, da imajo vaš bivši partner in njegova otroka na vašem naslovu prijavljeno stalno prebivališče – enako izjavo naj podajo tudi ostali vaši otroci, ki so solastniki nepremičnine.
Lepo pozdravljeni!
Forum je zaprt za komentiranje.