Obvestilo in pouk kršitelju (zaradi prehoda čez železniške tire)
Živjo!
Pred dobrim mesecem sem prečkala (peš) železniške tire in sta me zapisala policista. No to so vse šolarje (saj je to standardni prehod čez tire v mojem kraju – ampak menim, da sem bila ena redkih, ki je polnoletna).
V četrtek sem dobila “Obvestilo in pouk kršitelja, da se izjavi o dejstvih oz. okoliščinah prekrška”.
V katerem je zapisano, da na podlagi 50. člena Zakona o prekrških zoper mene začel postopek zaradi prekrška po 9. točki, prvega odstavka 109. lena Zakona o varnosti v železniškem prometu, ker sem prečkala železniške tire.
V njem je tudi zapisano, da sta me policista obvestila, da je zato pristojen Inšpektorat republike Slovenije za promet, energetiko in prostor.
Tu se začne:
1. zoper mene je sprožen postopek po starem zakonu iz leta 2000 (obnovljen je iz leta 2007 – mogoče sem letnico zgrešila). Zato 9. točke 109. člena ni v prenovljenem zakonu.
2. Tam kjer sem prečkala progo ni bilo znaka prepovedan prehod čez progo. Policista sta me opozorila šele ko sem prečkala prehod, da sem se obrnila. Znak je bil na njuni strani. Na moji pa ne. Še celo pot je narejena tam kjer sem prečkala progo.
3. Sem takrat klicala na informacije SŽ v Ljubljani, kjer mi niso znali povedati, na koga naj se obrnem in kdo je odgovoren za to kazen. Par preusmeritev je bilo na številke, tudi mail, na katerem mi nihče ni znal povedati, na koga naj se obrnem.
A mi lahko kdo na podlagi teh dejstev pove, kako se izogniti kazni? In svetuje kako naj napišem to “pritožbo”.
Bila bi hvaležna za kakšen koli nasvet.
Spoštovani!
Člen 109. točka 9. določa, da se z globo od 200 do 500 eur kaznuje za prekršek posameznik, če ravna v nasprotju s 95. členom (Osebe, ki nimajo dovoljenja za gibanje na železniškem območju in se zadržujejo na železniškem območju ali v vlaku, morajo same skrbeti za svojo osebno varnost. Tem osebam je prepovedano: hoditi po tirih ali stati na tiru ali v njegovi neposredni bližini; prečkati tire na mestih, ki niso določena za prehod…). Ta Zakon je iz leta 2007 in je še aktualen. V primeru, če ni navedenega signala, prepovedi oz. kakršnekoli oznake, ki bi prepovedala prehod se kaznuje z globo 200 do 500 eur izvršilni železniški delavec, če ne zagotovi, da so signalni znaki in drugi znaki, ki se dajejo s prometno signalizacijo, pravilni ter da so dani, ko so izpolnjeni pogoji, ki jih določajo predpisi, izdani na podlagi tega zakona, ali ne ravna po omejitvah, prepovedih, ukazih in opozorilih, izraženih s prometno signalizacijo (tretji odstavek 59. člena). Na inšpektoratu vložite pritožbo in izpodbijate njihov zahtevek, saj je pristojen za inšpekcijski nadzor nad izvajanjem zakonskih določb oz. podzakonskih predpisov. Prav tako lahko po lastnem preudarku odloči, da bo preiskal tudi nesreče in incidente, ki bi v podobnih okoliščinah lahko nesreče povzročili, vključno s primeri tehničnih napak strukturnih podsistemov ali komponent interoperabilnosti železniškega sistema. Pri svoji odločitvi upošteva: resnost nesreče ali incidenta; ali je nesreča ali incident del niza nesreč ali incidentov, ki zadevajo celotni sistem; vpliv na varnost v železniškem prometu na ravni Evropske skupnosti in zahteve upravljavcev železniške infrastrukture, prevoznikov v železniškem prometu, varnostnega organa ali države članice Evropske skupnosti.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.