Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti neizplačilo plače in prispevkov

neizplačilo plače in prispevkov

zdravo.

tudi v javni upravi imamo probleme z izplačilom plače.

05.12. so vsi sodelavci dobili izplačilo plače in prispevkov, edino jaz ne.

očitno gre za osebne zamere, saj sem bila na odobrenem brezplačnem dopustu do konca mojega delovnega razmerja z Fakulteto Univerze v LJ, na kateri sem bila zaposlena do 24.12.

Plačo bi morala dobiti za 5 delovnih dni in plačane vse prispevke. Pa je tajnica naše fakultete že prej mi grozila, češ naj jo tožim, da itak to ne gre iz njenega žepa in je ukazala neizplačilo moje plače.

delovno inšpekcijo sem že obvestila. ali lahko še kaj naredim?

Spoštovani!

V primeru, da ste obvestili delovno inšpekcijo lahko vložite še pravno sredstvo na sodišče in tožite delodajalca zaradi neizplačila plače. Ta pravica vam pripada po ZDR, ki določa, da morajo biti plače morajo izplačane najkasneje 18 dni po preteku plačilnega obdobja (to bo največkrat 18. v mesecu za pretekli mesec), prav tako tudi povračila stroškov v zvezi z delom in drugi prejemki iz delovnega razmerja. Že naslednji dan po poteku roka za plačilo bi lahko s tožbo zahtevali izplačilo prejemka skupaj z zamudnimi obrestmi od zapadlosti dalje (od poteka roka za plačilo). Rok za uveljavljanje terjatve iz delovnega razmerja je pet let od zapadlosti. Tožba se vloži na krajevno pristojnem delovnem sodišču,glede na sedež delodajalca. Če delodajalec obveznosti ne izpolni prostovoljno, se na podlagi pravnomočne in izvršljive sodbe vloži predlog za izvršbo pri okrajnem sodišču, ki je krajevno pristojno glede na sedež delodajalca. Najprej pa lahko od delodajalca pisno zahtevate izpolnitev obveznosti oz. izplačilo prejemka iz delovnega razmerja. Če delodajalec svoje obveznosti ne izpolni prostovoljno v roku osmih dni, lahko vi v naslednjih tridesetih dneh vložite tožbo.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close