Odškodninski delež izvenzakonskemu partnerju
Pozdavljeni,
s partnerjem sva živela v izvenzakonski skupnosti 9 let v hiši, katere polovični del je moja last in po četrtina od vsake izmed mojih hčera. Ob vselitvi je bila dograjena do III. faze, nato sem finančno vlagala v nadaljno gradnjo pretežno sama(z denarjem od prodaje stanovanja), z osebnim delom pa je veliko pomagal partner. Zdaj sva se razšla in on zahteva odškodnino v višini 40 % vrednosti zgrajene nepremičnine. Ker menim, da je ta delež odločno prevelik, me zanima, kako se lahko zmeniva drugače oziroma, kakšen je postopek, če me on toži. Kako bo dokazoval svoj delež in kaj se zgodi v primeru, da jaz svojo polovico po izročilni ali darilni pogodbi izročim hčerama.
Ali to sploh lahko naredim?
Hvala za odgovor in lep pozdrav,
Spoštovani!
Vaš bivši zakonec lahko v sodnem postopku zaradi ugotovitve obsega skupnega premoženja in določitve deleža dokaže svoj delež v obliki gradnje, finančnih sredstev in vložka z izstavljenimi računi, ki jih je poravnal sam, prav tako so upoštevani dokazi višina dohodkov, ki sta jih oba prejemala v času trajanja vajine zakonske zveze. Prav tako v primeru spora pred sodiščem lahko kot dokaz za svoje trditve uporabi priče, ki mu potrdile/zanikale njegovo fizično delo. Skušajta se sporazumno dogovoriti in v primeru, če ne gre, lahko predlagate tudi cenitev vrednosti vaših vlaganj v to hišo. Glede na to, da ste lastnica dela hiše, lahko sami prosto razpolagate s svojim delom, vendar morate bivšega partnerja o podpisu Darilne pogodbe (ki mora biti veljavno sklenjena in podpis darovalca, torej vas, notarsko overjen) obvestiti. Kljub temu lahko bivši partner v tem primeru zahteva ustrezno odškodnino. Predlagam, da se v primeru sodnega postopka ali potrebe po sprožitvi le-tega oglasite pri odvetniku po lastni izbiri, ki vam bo pomagal uveljaviti vaše pravice, saj je zadeva pravno kompleksna in zahtevna.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.