Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti ali lahko oseba, ki je psihično zelo občutljiva (bistveno bolj kot povprečen človek) mene toži in tožbo na sodišču tudi

ali lahko oseba, ki je psihično zelo občutljiva (bistveno bolj kot povprečen človek) mene toži in tožbo na sodišču tudi

Spoštovani,

ali mi lahko prosim poveste, ali lahko oseba, ki je psihično zelo občutljiva (bistveno bolj kot povprečen človek) mene toži in tožbo na sodišču tudi dobi?

Npr.

1) Na avtobusni postaji, kjer je gneča, meni se pa mudi na avtobus, ki bo vsak trenutek odpeljal, se med tekom na avtobus povsem nenamerno zaletim v starejšega gospoda in se mu opravičim. On opravičila ne sprejme, me skuša zadržati in preprečiti, da bi šel na avtobus. Še enkrat se mu opravičim in stečem do avtobusa, ko sem že gor, pride gospod do mene (na avtobusu je gneča, tako da stojim tik za vhodnimi vrati) in me spet zaslišuje, zakaj sem se zaletel vanj in zadržuje avtobus. Jaz se mu še enkrat opravičim, nato avtobus odpelje. Lahko takšna oseba mene toži (če na nek način – npr. s poizvedovanjem – ugotovi, da sem to bil jaz)? Na avtobusnih postajah se pogosto dogaja, da se v gneči kdo zaleti v koga, vendar pa ponavadi zadošča že opravičilo. Je pomembneje, da se v nikogar ne zaletim ali je pomembneje, da pridem pravočasno na avtobus? Naj še dodam, da če bi čakal do naslednjega avtobusa, ne bi mogel opraviti tistega, kar sem imel namen opraviti, saj bi poslovalnico medtem že zaprli.

2) Na poletnem taboru na morju. Podnevi zelo vroče – 35 stopinj, ponoči se temperatura spusti na 25 stopinj. V hotelski sobi ni klime, so le zavese, ki za silo zastrejo sončno svetlobo, ne preprečujejo pa, da bi v sobo vdrla vročina. V sobi spiva s starejšim gospodom (ga poznam). Spat greva istočasno, vendar pa si jaz še umijem zobe in se stuširam, on pa gre takoj v posteljo in zaspi. Ko pridem v sobo, je okno zaprto, v sobi pa vroče. Jaz okno odprem, da se malo shladi, da bom lažje spal – mislim, da sem s tem storil nekaj dobrega za oba. Ob 3. uri zjutraj se zbudim, vroče, prepoten, okno spet zaprto, ne morem zaspati nazaj. Ko se ob 6. uri zjutraj zbudi tudi on, se jezi name, zakaj ga nisem vprašal, če mi dovoli, da odprem okno, govoril mi je, da nimam kulture, da bi se lahko prehladil in bi moral v bolnišnico, da je kot starejša oseba bolj občutljiv, itd. Moj oče je 6 let starejši od njega, pa vedno spi pri odprtem oknu zdaj poleti, pa tudi moja mati (ki je toliko stara kot on). Ali me on lahko toži zaradi tega in tožbo tudi dobi? Naj dodam, da sem bil zaradi vročine jaz prikrajšan za kakovosten spanec, neprespan pa ne morem funkcionirati. Kaj je pomembnejše, da je človek naspan ali da se nikoli ne prehladi?

3) Na stranišču v javnem prostoru. Ni ločitve na moško in žensko stranišče, je pa zelo tesno. Grem na stranišče, odprem vrata in vidim, da je notri starejši moški (ga poznam). Jaz se opravičim in želim zapreti vrata, on pa mi začne z litanijami, kako sem nevzgojen, da moram počakati, itd. Nisem mogel vnaprej vedeti, da je on notri. Poleg tega bi pričakoval, da bo zaklenil vrata za seboj. Ali me lahko toži zaradi tega in tožbo tudi dobi? Naj dodam, da druge osebe, ki so psihično manj občutljive, tega, da je kdo odprl vrata stranišča, sploh ne opazijo.

Spoštovani,

glede na opisana dejanska stanja menimo, da je zelo malo možnosti, da bi katerakoli od oseb, omenjenih v vašem vprašanju s tožbo uspela. Tožbo pa na žalost lahko v sodnem sistemu RS zoper vsakogar vloži vsakdo.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Pozdravljeni!

Ali lahko zaradi psihičnega stanja tožim eno osebo (če imam potrdilo od policije in zdravnika)? Ali bo tožba uspela ?

Spoštovani!

Lahko vložite tožbeni zahtevek proti osebi. V kolikor razpolagate z dovolj dokazi je možno, da boste s tožbo uspeli.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close