darilna pogodba
mama bi enemu otroku ( meni:) )
rada podarila VSE svoje nepremično premoženje. (hiše, deleže na hišah, vikend, lokal, parcele)
v darilno pogodbo bi zapisali, da naj bi se prepis za vse nepremičnine izvršil šele po njeni smrti.
mama ima še enega otroka, mojo sestro, ki več kot deset let ne prihaja domov zaradi spora.
jaz delam v lokalu, živim v hiši, tudi zato mama želi da je vse moje.
mama bi torej v trenutku smrti bila še lastnica nepremičnin, jaz pa bi si jih naslednji dan prepisal nase.
kaj lahko stori sestra?
dobi nujni delež?
kaj pa, če mama dovoli da jaz še za časa nje življenja prepišem nase vse nepremičnine?
v tem primeru mama umre kot revež, samo z nekaj premičninami (avto npr.)?
kaj se deli v tem primeru? moram darila vračati v maso za dedovanje? moram izplačati nujni delež?
če mi mama prepiše samo eno nepremičnino, lokal konkretno. ob njeni smrti od vseh ostalih nepremičnin dobim polovico, ali polovico zmanjšano za vrednost lokala??
kaj mi svetujete, darilno pogodbo, ali pogodbo o dosmrtnem preživljanju.
(mama ima majhno pokojnino, živi še vedno od lokala, ki ga vodim in v katerem delam jaz, vsak dan je starejša, vsak dan rabi več pomoči ima pa samo mene, da ji pomagam)
je treba sestro obvestiti o sklenitvi darilne pogodbe ali pogodbe o dosmrtnem preživljanju???
če je sestro treba obvestiti, ali lahko sestra pogodbo izpodbija takoj ali šele ko stopi v veljavo, ko mama umre?
oče se strinja z mamino željo.
hvala, LP
Spoštovani!
Najprimernejša rešitev za rešitev vašega primera bi bila pogodba o dosmrtnem preživljanju, ki dejansko tudi ustreza razmeram – v tem primeru bi nepremičnine prešle v vašo last s smrtjo vaše matere in ne bi bile predmet zapuščine, prav tako vaša sestra ne bi imela zahtevka po vračilu daril zaradi prikrajšanja nujnega deleža. Vaša mama lahko napiše tudi oporoko, v katero napiše kaj je njeno premoženje, kaj vam zapušča, v kolikšnem delu itd. ter jo tudi notarsko overi. Vaša sestra je upravičena do zakonskega deleža v vsakem primeru, tako, da ji nujni delež (1/2 zakonskega deleža) pripada, v kolikor jo mama izrecno ne razdedini tudi nujnega deleža (razlogi predvideni v zakonu). V drugem primeru, da vam mama že za časa njenega življenja podari/proda premoženje, potem se pri dedovanju všteje le še tisto premoženje, ki ga je imela ob času smrti – v primeru obdaritve ima seveda vaša sestra pravico uveljavljati vračilo daril v višini nujnega deleža.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.