doplačilo doma za starejše
Spoštovani
V službo hodim od 16.leta, in leto kasneje sem se odselila od doma. Doma niso skrbeli zame, o podrobnostih ne bi. V glavnem se temu danes reče trpinčenje.
No, zdaj je ta moja skrbna mama v domu in rekli so mi, da bom morala dom doplačevati in da stroškov stanovanja, kreditov… CSD ne upošteva.
Edini strošek, ki ga upoštevajo je preživnina, ki jo plačujem za otroka. Plačujeva jo oba z bivšim – vsak svoj delež, ker hčerka živi sama.
Ne potrebujejo niti plačilnih list, ker se opirajo na podatke DURS-a, tu pa nastane prvi problem. Zaposlena sem v javni upravi, kar pomeni, da prejemam nižjo plačo in od te nižje plače bom morala plačevati to obveznost, ne od tiste, ki je bila lani – tiste več ni…..
Imam torej 770€ plače, 150€ preživnine, 270€ kredita za stanovanje, 200€ stanovanjskih stroškov, kar znese skupaj 620€, torej mi za hrano, obleko in vse ostalo ostane 150€.
Drugih nepremičnin, prihrankov ali novega ali dragega avtomobila nimam.
Povejte mi prosim, ali lahko posegajo s to obveznostjo doplačevanja v mojo osnovno eksistenco?
Pred kratkim sem hotela vložiti celo prošnjo za znižanje preživnine, zdaj pa tole…..
Najlepša hvala za odgovor.
Spoštovani!
Zadeve, ki se tičejo plačila doma urejajo pristojni CSD kamor spadate. Najprej ocenijo plačilno sposobnost osebe, ki se odloča za domsko oskrbo, meja socialne varnosti. V primeru, če ta oseba nima dovolj sredstev (premajhna pokojnina…) morajo dom doplačati: otroci teh oseb (vnuki nikoli). Če po izračunih otroci teh starejših, ki jih ponovno naredi CSD nimajo dovolj sredstev, da bi doplačevali za svoje starše, ker skrbijo za svoje družine, potem to obveznost prevzame občina, ki za svoje doplačevanje zahteva garant (npr. če je upravičenec do domske oskrbe lastnik neke nepremičnini (hiša) potem občina zahteva vknjižbo na to premoženje, da se ob dediščini lahko priglasi za delež v vrednosti, ki ga je doplačevala).
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.