Jaz s.p., mož brezposelen – kaj zakonsko za naju pomeni zanositev, najine pravice, možnosti, obveznosti.
Pozdravljeni. Leto in pol me loči od starosti 40 let. Z možem nimava družinskega zaledja, sama sva v vsemu. Zadnjih 5let imam odprt s.p. Mož je preseljen iz tujine. Tam je imel 17 let delovne dobe, v Sloveniji pa ima stalno bivanje in stalno dovoljenje za delo, vendar stalne zaposlitve v 7 letih odkar sva poročena in živi z mano v Sloveniji še ni uspel najti.
Ker se bliža moj 40 roj.dan, naju oba grabi panika, da bova ostala brez otrok. Do sedaj še nisva poskušala zanositi, ker nama življenski pogoji to niso dovoljevali. Tudi sedaj ni dosti bolje, vendar veva, da sva blizu meje, ko ne bova mogla več zanositi, če je še nisva prešla.
Jaz delam vsak dan med 12 in 17 ur dnevno. Kot s.p. vodim razne tečaje za otroke in odrasle. Pri meni po pogodbi dela še nekaj drugih predavateljev. Glede na to, da moji tečaji potekajo skozi celo šolsko leto, imajo stranke možnost plačati tečaje na do 9 obrokov. Kaj zame kot s.p. pomeni nosečnost, porodniška, kaj če bi imela rizično nosečnost in bi morala na bolniško? Ali mi pripada bolniška, porodniška. Ali je res, da tekom porodniške in bolniške ne smem izdajati računov? Kako naj to uskladim, ker moji tečaji morajo potekati naprej, če pa strankam onemogočim obročno plačanje, me bodo zapustile in bom postala skupaj z možem in otrokom socialni problem.
Kako je glede porodniške za moža? Kake pravice ima on? Ali lahko njega določim za prokurista podjetja in lahko on tekom moje porodniške,…izdaja račune in plače predavateljem?
Ker je mož nezaposlen, ga imam jaz prijavljenega kot vzdrževanega družinskega člana. Ali se mi bolj splača imeti ga prijavljenega tako, ali pa lahko on prosi za socialno pomoč. Kaj njegov status vzdrževanega člana pomeni v primeru moje porodniške?
Moje podjetje temelji na meni. Tudi najino finančno življenje. Hodiva po robu. Ko odštejem vse stroške, najemnine,…imava ravno dovolj za preživetje iz meseca v mesec. S tem, da jaz vsak dam delam skoraj cel dan.
Prosim, svetujte mi, kako naj se organizirava, da bova imela priložnost poskusiti imeti otroka in hkrati ne uničiti finančno še tiso malo kar imava in v revščino potegniti nič krivega morebitnega otroka.
Hvala vam v naprej. Izjemno vam bom hvaležna za odgovor.
Lep pozdrav,
MP
Spoštovani,
glede na dejstvo, da imate že več let s.p., ste nedvomno seznanjeni s tem, kaj za vas pomeni bolniški stalež, dopust ipd. V času porodniškega dopusta seveda prejemate nadomestilo in zaradi rednega poslovanja lahko izdajate račune, saj jih morate. Kot s.p. ne morete svojega moža določiti za prokurista. Tudi, če ga prijavljate za vzdrževanega člana, to še ne pomeni, da ne more zaprositi za denarno socialno pomoč.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni,
Hvala za odgovor. Kljub nekaj let imetja s.p.-ja, dejansko ne vem natančno kaj zame pomeni bolniški stalež, dopust. Ko sem odpirala s.p., mi je bilo rečeno, da kot s.p. sicer lahko grem na bolniško, vendar neplačano. Do sedaj sem prehlade oddelala na nogah, s počitkom ob vikendih. Kje se lahko natančno pozanimam o temu, kaj mi pripada in kaj ne.
Prosim vas samo še za odgovor kako je z možem in njegovo pravico do porodniškega dopusta. Sicer bi mi to bila skrajna možnost, vendar pa zaradi narave dela ne vem, če bom lahko vse mesece porodniške doma.
Hvala vam za odgovor meni in za pomoč vsem drugim ljudem.
Po vašem odgovoru gledam na svojo situacijo z več optimizma. Hvala.
Lep pozdrav,
Mala Princeza.
Spoštovani!
Za vaše pravice se lahko pozanimate na ZZZS!
Do pravic, ki izhajajo iz zavarovanja za starševsko varstvo, so upravičene osebe, ki so vključene v zavarovanje za starševsko varstvo in plačujejo prispevek za starševsko varstvo. Zavarovanci za starševsko varstvo so vsi zaposleni na območju Republike Slovenije, vključno z izvoljenimi ali imenovanimi; samozaposleni in kmetje, ki plačujejo prispevke; vrhunski športniki in šahisti; brezposelne osebe, če prejemajo denarno nadomestilo od Zavoda Republike Slovenije za zaposlovanje; osebe, ki prejemajo nadomestilo plače zaradi odsotnosti z dela; osebe, ki so v času rojstva otroka že na dopustu za nego in varstvo otroka in prejemajo starševsko nadomestilo; osebe, ki so na prestajanju kazni in so v času prestajanja kazni zaposlene, ter tujci, ki so v Sloveniji zaposleni in zavarovani na podlagi mednarodnih sporazumov.
Oče ima pravico do očetovskega dopusta v trajanju 90 koledarskih dni (ne glede na to, koliko otrok se rodi hkrati), pri čemer mora prvih 15 dni dopusta koristiti do dopolnjenega šestega meseca otrokove starosti (sicer ta del očetovskega dopusta zapade), drugih 75 dni pa lahko izrabi najdlje do tretjega leta starosti otroka. Oče nima pravice do izrabe prvih 15 dni očetovskega dopusta, če koristi porodniški dopust. Lahko ga koristi v obliki polne odsotnosti z dela, v strnjenem nizu (brez prekinitev) ali po dnevih. Kadar oče izrabi očetovski dopust po dnevih, se trajanje pravice določi v delovnih dnevih tako, da se upošteva 70% pripadajočih koledarskih dni očetovskega dopusta (15 koledarskih dni plačanega očetovskega dopusta je enako 11 delovnih dni, 75 koledarskih dni neplačanega očetovskega dopusta je enako 52 delovnih dni). Pravico do očetovskega dopusta ima oče otroka in je neprenosljiva.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.