Izpodbijanje fiktivnega vpisa – preživnina
Spoštovani!
Vsekakor bi bilo najbolje, da se z vso dokumentacijo obrnete na odvetnika in razčistite situacijo, saj je v zadnjem času sodna praksa taka, da omogoča dokazovanje ne/izpolnjevanja pogojev za upravičenost do preživnine, ki jih določa ZZZDR.
Lep pozdrav!
Pozdravljeni.
Ali mi lahko, prosim, napišete, kaj pomeni “z vso dokumentacijo”? Nimamo nobene dokumentacije. Kakšna je sodna praksa? Če bo 19-letnik tožil očeta, ker mu je slednji: 1. ne more izplačevat, saj je ostal brez službe, in 2. ker gre za fiktiven vpis in poba dejansko ne bo videl šole znotraj zidov, kar je nateg d.o.o., kako naj oče dokazuje to, kar ve? Sin mu je pred kratkim rekel, da je vpisan, da njega nič ne briga, če ne hodi nikamor in če (trenutno celo nekaj) dela preko študenta, da je vpis dovolj, da je upravičen do preživnine. Vse skupaj je živa svinjarija. Pokvarjeno slovensko sodstvo in zakoni, pisani za lopove. Naj povem še to, da je srednjo šolo zaključil, potem pa se je (izredno) vpisal v poklicno srednjo šolo zaradi statusa.
Če bi imeli doma denar za odvetnika, ne bi iskali odgovorov na internetu. Če ne želite odgovarjat, potem mi, prosim, tudi to napišete, da bomo vsaj v tem primeru vedeli, pri čem smo.
Hvala za razumevanje in morebiten odgovor. S spoštovanjem,
Q.
Spoštovani!
V vašem primeru ima sin na podlagi obstoječe zakonodaje pravico do preživnine, saj se redno šola. V kolikor se bo šolal dalje mu pripada preživnina do dopolnjenega 26. leta starosti ne glede na to ali obveznosti v šoli opravlja ali ne. Na žalost naša zakonodaja ne določa, da bi moral preživljanec dejansko opravljati obveznosti, ki jih določa posamezno šolanje – zadostuje potrdilo o vpisu, ki ga izda izvajalec izobraževanja.
V kolikor nimate denarja, ste morda upravičeni do brezplačne pravne pomoči, kar vam toplo priporočamo, saj je svetovanje v taki obliki, kot je ta, namenjeno bolj usmeritvi ljudi pri reševanju njihovih problemov. Samo reševanje namreč zahteva vpoglede v listinsko dokumentacijo ter natančne informacije, ki jih preko vprašanj na internetu ne dobimo.
Lep pozdrav!
Pozravljeni, včeraj sem bil na CSD-ju, kjer sem se želel pozanimati na kakšen način naj prenaham s plačevanjem preživnine glede na to, da točno vem, da je sin vpisan v srednjo šolo samo zaradi statusa in še to kot nekakšno izobraževanje in ne kot redni študent. Sin dela pri stricu preko študentske napotnice in vozi nov avto, ki mu ga je vzel stric na leasing.
Povejte kaj mi je za storiti, denarja za tožbo nimam. Sam vozim star avto, komaj shajam skozi mesec, sin pa dela, vozi nov avto ter od mene še dobi preživnino. Naj povem še to, da sem se hotel z njim pogovoriti, pa pravi, da se preživnini ne bo odpovedal, da mora šparat, da se bo naslednje leto vpisal na fakulteto kot izredni študent saj rabi za to denar. Povem še to, da se je že dvakrat vpisal na fakulteto…pa potem ni delal izpitov.
To sem napisal tudi kot pojasnilo člank zgorej, da ni osamljen primer.
Forum je zaprt za komentiranje.