Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti 2 dediča

2 dediča

Lepo pozdravljeni!

Starša sta ločena, ob ločitvi sta uredila tako, da je lastnik stanovanja moja mama. Imam sestro, ki se je poročila in preselila k možu, jaz pa si družine nisem ustvarila. Na žalost mi tudi ne odobrijo stanovanjskega kredita, ker imam prenizek dohodek. Posledično živim z mami. Mami je ob smrti svojih staršev podedovala parcelo, ki je vredna polovico stanovanja v katerem živiva.

V kolikor ne bo napisala oporoke se premoženje deli na naju s sestro v enakih delih. To pomeni, da bi jaz, v kolikor bi želela obdržati stanovanje, sestra pa dobi parcelo, še vedno izplačati sestro. Imam prav? To bi bil zame prevelik zalogaj, zato me zanima sledeče; v kolikor mati zapusti stanovanje meni, parcelo pa sestri – ali sem še vedno dolžna razliko vrednosti izplačati?

Drugo vprašanje se nanaša na očeta. On se je vnovič poročil. V času zakona z novo ženo sta kupila hišo, na koga je pisana ali koliko je kdo prispeval ne vem. Njegova žena ima prav tako dva otroka, eden od njiju s svojo družino živi v isti hiši (ločeno gospodinjstvo). Zanima me kako bi potekala delitev v kolikor prvi umre moj oče. Kaj to pomeni za naju s sestro? Se deli drugače, če je vse pisano na očeta ali na ženo ali enakovredno?

In še; se dedujejo tudi morebitni očetovi dolgovi?

Upam, da sem bila dovolj jasna in hvala za odgovor.

Spoštovani!

V kolikor vaša mama napiše oporoko in se v njej izrazi, da želi stanovanje in parcelo zapustiti vam, vaša sestra pa bi uveljavljala nujni delež,boste morali sestri izplačati le nujni delež (1/2 zakonitega, torej ¼ vrednosti zapuščine. S prodajo parcele bi ta znesek verjetno lahko pokrili. Drugi način je, da vam mati že zdaj »proda« polovico stanovanja, predmet dedovanja pa je le druga polovica, pri čemer vaša mati z oporoko stanovanje nameni vam, parcelo pa vaši sestri.Verjetno bi v tem primeru vaša sestra oporoko priznala in ne bi imela podlage, da uveljavlja kakršnakoli prikrajšanja pri dedovanju, saj bi bila predmet dedovanja le ½ tega stanovanja. Kar se tiče vašega očeta, je pa tako: po vašem očetu bi dedovali njegova sedanja žena ter njegovi otroci ( in ne tisti otroci, ki so le ženini) po enakih delih, pri čemer bi verjetno v primeru, da je lastnik hiše v zemljiški knjigi le oče, njegova žena uveljavila izločitveni zahtevek na ½ nepremičnine oz.zapuščine iz naslova skupnega premoženja, pridobljenega v času trajanja njune zakonske zveze, kar pomeni, da bi bila predmet dedovanja le ½ nepremičnine in drugih stvari, ki bi predstavljale zapuščine po njem.

Lep pozdrav!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close