dedovanje po pokojnemu sorodniku iz Avstralije
Spoštovani!
Zanima me, kako je z dedovanjem premoženja po sorodniku, ki je živel v Avstraliji, bil je samski, brez otrok?
Torej, gre za mojega pokojnega strica, brata mojega pokojnega očeta.Stric se je v AU odselil v 60ih letih, si tam ustvaril novo življenje, poročil se ni, otrok ni imel, najbrž je bil tudi avstralski državljan. Ob njegovi smrti leta 1998 je živel sam.
Njegovo premoženje so po njem dedovale sestre mojega takrat že pokojnega očeta. Moj oče je preminil leta 1995 in njegov delež naj bi takrat dedovala jaz.Naknadno sem iz dokaj zanesljivih virov, vendar veliko let kasneje izvedela, da oporoke ni bilo, tako da naj bi bila v tem primeru oškodovana. O zapuščinski razpravi, ki je tekla na sodišču v Sloveniji, nisem bila nikoli obveščena s strani sorodnikov. S sorodniki (tetami, torej sestrami od očeta in strica) nimamo nikakršnih stikov.
Upam, da sem bila dovolj jasna.
Zanima me sledeče:
Ali sem v tem primeru sploh upravičena do dediščine?
Četudi je od takrat preteklo že veliko let me zanima, če lahko od tet (ena je že pokojna) zahtevam svoj pripadajoči delež nazaj?
Ali je mogoče na kakšen način poizvesti, na katerem sodišču se je zgodila zapuščinska razprava?
Kako se sploh postopa v takih primerih?
Poudarit moram, da s sorodniki nimam nikakršnih stikov in jih iz določenih razlogov niti ne želim imeti.
Pred nekaj časa mi je pravni strokovnjak zatrdil, da imam za tovrstno tožbo časa 20 let. Stricje umrl leta 1998, zapuščinska je bila okrog 2000, torej naj bi imela še nekaj let na voljo?
Naj omenim še, da sem bila ob smrti strica stara ravno 18 let.
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
nedvomno ste bili opeharjeni, saj bi morali namesto vašega pokojnega očeta v zapuščinskem postopku po pokojnem stricu vstopiti vi kot zakoniti dedič vašega pokojnega očeta. Niste zapisali, kje se nahaja premoženje, ki je bilo predmet zapuščine po vašem pokojnem stricu. V kolikor je zapuščina – premoženje dejansko bilo tudi v RS, je morala tudi na sodišču v RS po kraju,kjer se nahaja to premoženje, potekati zapuščinski postopek. Na to sodišče bi morali nasloviti pisno vlogo, v katerem bi zaprosili, naj vam sporočijo opravilno številko zapuščinskega postopka po vašem pokojnem stricu (napisati morate natančne podatke o vašem stricu – datum rojstva in smrti) ter obrazložiti, da ste bili zakoniti dedič po njem in da o poteku postopka niste bili obveščeni. Izvršite vpogled v ta sodni spis in kopirajte pomembne listine, potem pa stopite do odvetnika po vaši izbiri in se lotite reševanja nastale zagate, ki ne bo mogoče brez sodišča.
Lepo pozdravljeni!
Pozdravljeni in hvala za odgovor!
Ja, pozabila sem bistveni podatek: vse premoženje je bilo v Avstraliji, stric je bil avstralski državljan, v RS ni imel premoženja.
Sem pa v teh dneh malo poizvedovala in izvedela, da je bil zapuščinski postopek izveden v Avstraliji, torej na enem izmed tamkajšnjih sodišč. Ali sem v tem primeru še vedno upravičena do dediščine po pokojnemu očetu?
Kako se postopa v takšnih primerih?
Vem, da gre za zelo specifičen primer, vendar sama nevem točno kje naj iščem podatke in na koga naj se obrnem…
Hvala za vaš cenjeni odgovor in prijazen pozdrav!
Spoštovani,
predlagamo vam, da se obrnete na avstralsko ambasado in poiščete ter pooblastite odvetnika v Avstraliji, ki vam bo pomagal uveljaviti vaše pravice, saj ste tudi v tem primeru upravičeni do dedovanja po vašem pokojnem očetu.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.