prodaja stanovanja
Pozdravljeni,
prosim za pomoč.
Imam stanovanje na lizing. Sem nekje na polovici odplačevanja.Ker sem v finančni stiski bi rad to stanovanje prodal. Lizingodajalec se strinja; sedaj pa me zanima kako to poteka?
Moj kupec bo za nakup stanovanja najel hipotekarni kredit.
Mi z lizing hišo sklenemo pogodbo o predčasnem poplačilu, ampak jaz jim bom lahko plačal šele, ko bo kupec dobil kredit .Kako je z davki v tem primeru in z lastninsko pravico? Kakšnim davke motam plačati?
Spoštovani!
Med vsemi udeleženci bo potrebno hkratno in usklajeno ravnanje: banka, pri kateri bo kupec najel kredit, bo morala kredit nakazati direktno na račun leasingodajalca za neplačani del leasinga, preostalo na vaš račun, leasingodajalec se mora posla udeležiti kot prodajalec, ki soglaša, da gre del kupnine na vaš račun – ali pa tako, kot ste predlagali: vi z leasingodajalcem sklenete pogodbo o predčasnem poplačilu leasinga, pri čemer se določi rok plačila, pri katerem se upošteva postopke pridobivanja kredita pri banki kupca, banka kupca bo del kupnine nakazovala direktno na račun leasingodajalca, drugi del na vaš račun, obenem pa se bo vknjižila na stanovanje s hipoteko kot zavarovanjem za kredit. Plačati je potrebno 2% davka na promet z nepremičninami – v vašem predlogu bo ta davek potrebno plačati dvakrat: prvič ob prenosu lastninske pravice na vas (plača prodajalec) in drugič ob prenosu lastninske pravice na končnega kupca. Plačati je potrebno tudi davek od premoženja, pri katerem je kot davčna osnova za odmero davka razlika med kupnino, ki ste jo vi plačali leasingodajalcu in kupnino, ki jo bo vam plačal kupec. Največ informacij v zvezi z realizacijo posla boste seveda pridobili pri banki, pri kateri bo hipotekarni kredit najemal kupec, zato je nujno, da kupec naredi prvi korak in vam sporoči vse pogoje svoje banke za realizacijo načrtovanega posla.
Lepo pozdravljeni!
Zahvaljujem se za hiter odgovor.
Od lizing hiše sem dobil pojasnilo: jaz in oni sklenemo kupno pogodbo, oni nastopajo kot zastavitelj za hipoteko banke; potem pa bi jaz sklenil kupno pogodbo s kupcem in notri napisal, da se kupnina poravna s kreditom. Ta pogodba je tudi osnova za kredit.
Ampak mene skrbi:(oz. mojega kupca) kako naj se zavarujem, da pa ne bodo potem oni(lizing hiša) ostali lastniki oz. da se ne bi izbrisali kot lastniki, kako poteka tako vpisovanje v zemljiško knjigo.
Pa še nekaj: kako naj jaz sklenem kupno pogodbo s kupcem(ki bo osnova za kredit kupca), če pa nisem(še ne bom) v tistem trenutku lastnik stanovanja.
Zakomplicirano vem, ampak vseeno prosim za obrazložitev.
Hvala
Spoštovani,
ravno zaradi tega je potrebna časovnain vsebinska usklajenost med banko vašega kupca, kupcem, lizingodajalcem in vami. Vpis v zemljiško knjigo poteka lahko takoj po sklenitvi prve pogodbe, na kateri mora lizingodajalec overiti svoj podpis kot prodajalec – vpis izvede notar in poteka zelo hitro preko elektronskega portala. Vaš primer ni neobičajen in banke ter lizingodajalci se s podobnimi situacijami pogosto srečujejo, zato je postopek utečen. Kljub vsemu seveda previdnost velja.
Lep pozdrav!
Forum je zaprt za komentiranje.