Najdi forum

Splash Forum Arhiv Pravni nasveti kako bo s preživnino

kako bo s preživnino

Pozdravljeni!

Zanima me naslednje:
Poročena sem bila 33 let. Delovne dobe imam šest let, zaradi zdravstvenih težav zaposlitve pozneje nisem dobila (razen lažja honorarna dela) Po 33.letih zakona je dal bivši tožbo za razvezo. Sodišče mu je odredilo plačevanje preživnine zame.
Stara sem 58 let in me zanima, ali bom to preživnino dobivala do smrti (kar so mi takrat rekli na sodišču) in ali ob smrti bivšega, preneha tudi preživnina.
Tudi delitve premoženja nisva imela – odselila sem se. Imava dva otroka – mi kot bivši pripada tudi kaj premoženja?

V tej starosti sem zaskrbljena za svojo prihodnost

Spoštovani,

preživnino boste prejemali toliko časa, dokler bodo izpolnjeni pogoji za to po določilih 81. člena in naslednjih Zakona o zakonski zvezi in družinskih razmerjih. V kolikor bodo pogoji izpolnjeni do smrti vašega bivšega zakonca, bo to do takrat – z njegovo smrtjo pa vsekakor preživninska obveznost vašega bivšega moža preneha.
Vsekakor vam pripada nekaj od skupnega premoženja, ki sta ga ustavrila v času trajanja vajine zakonske zveze. V zvezi s tem in v primeru, če se vaš bivši mož o tem ne bo hotel sporazumeti in skleniti ustreznega sporazuma v notarski obliki, vam svetujemo, da čimprej poiščete odvetnika po lastni izbiri ( ali se obrnete na brezplačno pravno pomoč, ki vam bo dodelila odevtnika za primer, če ste brez denarnih sredstev za plačilo le-tega), ki bo na pristojno soidšče vložil ustrezno tožbo.

Lepo pozdravljeni!

Odvetniška družba Koprivšek o.p., d.o.o. Ukmarjeva ulica 6, 1000 Ljubljana info@koprivsek-op.com http://www.koprivsek-op.com Zaradi omejene seznanjenosti z vsemi pravno relevantnimi dejstvi in drugimi pomembnimi okoliščinami v konkretni zadevi so odgovori na zastavljena vprašanja zgolj informativne narave in predstavljajo pomoč v obliki dostopa do splošnih informacij v zvezi s posameznim pravnim vprašanjem. Za konkretnejši odgovor je potreben oseben posvet in vpogled v dokumentacijo v odvetniški pisarni.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close