Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Hitroprsti najemodajalec

Hitroprsti najemodajalec

Zanima me, če se po zakonu lahko od najemodajalca zahteva izročitev vseh ključev od stanovanja, katerega da v oddajo? Ali pa ima pravico obdržati kakšno kopijo?
Kaj storiti v primeru če obstaja sum da najemodajalec vstopa v stanovanje ko so najemniki odsotni?

to mene tud zanima. Nasi najemodajalci so namrec imeli kopijo kljuca in veckrat sem v stanovanju opazila prizgano luc,ki jih jaz redno vgasnem ali pa odprta vrata,ki sem jih tudi redno zapirala. Smo hitro sli od tam.
Po moje,ce placujes najemnino,lastnik nima vstopa brez tvojega vedenja oziroma dovoljenja.

Sigurna boš samo, če boš ključavnico zamenjala.

drugače pa ima moj najemodajalec za vsak slučaj rezervni ključ. Pa ni nobenih problemov/vstopov.

Jasno, da lahko obdrži ključe. Vse. Sej kopija ali original – isto ti je!

Sigurno pa NE SME vstopat v oddano stanovanje (če ni utemeljen sum da…….se dela škoda in s hitrim ukrepanjem to prepreči………..recimo da teče voda. Če UTEMELJENO sumi, da je nekaj narobe…..recimo oseba se ne odziva, smrdi……se kadi……)

NE SME VSTOPAT V STANOVANJE, ČE GA JE ODDAL – brez prisotnosti najemnika! Brez najave in vzroka, zakaj želi vpogled!!
Žurka ni razlog, da lahko (takoj) vstopi!

Kje pa vse to piše ……..pa striček GOOGLE, ali odvetnik!

V moji pogodbi piše, da lahko 2 krat na leto vstopim in preverim stanje stanovanja plus potencialna investicijska vzdrževanja. Sicer ne nameravam vstopati brez prisotnosti najemnikov. Lahko pa bi.

SAMO VSTOPI V “MOJE NAJETE” PROSTORE, brez moje prisotnosti!! TUDI ČE SI LASTNICA!

TE TAKOJ TOŽIM, KAJ VSE SI MI UKRADLA!!!

LE KDO TI JE PODPISAL TAKO POGODBO?

Pa še to! TUDI KO JE UTEMELJEN SUM, NE SME SAM VSTOPATI. Imeti mora vsaj eno (še bolje 2) NEVTRALNI PRIČI!!

V prostore svoje hiše lahko kadarkoli vstopim!

Joj, v enem najemniškem stanovanju cca. 5 let nazaj mi je lastnica praktično večkrat dnevno uletavala. Samo sem se tudi v roku 10-ih dni potem izselila, ker mi je bilo vse skupaj too much. Recimo dam par primerov:
– grem pod tuš, se zaprem notri in nič ne vidim ven valda… ko se stuširam, odprem, pa da bom pograbila brisačo, ona pa stoji pri odprtih vratih kopalnice (jaz sem jih zaprla)… Ma, ni niti toliko nekega spoštovanja premogla, da bi zaprla vrata, da se jaz vsaj za silo ogrnem v brisačo. Ne, še za mano je šla v spalnico in stala zraven, dokler sem se potem nekako oblačila- čimbolj diskretno sicer.
– še spim, ona kar pride v stanovanje in čutim, ko me nekdo ruka… Me je skoraj kap zadela, ona pa sedi na robu moje postelje. (ne, ni imela razloga)
– pridem domov, vse nekaj odprte omare, predali, stvari premetane… in mi reče potem, ko je naslednjič prišla, da je hotela videti, kako sem razporedila stvari in da naj bodo predali in omare kar odprti, da se zrači…

Mislim, halo…

No, pa kljub temu, da sem v zadnjih 10-ih letih zamenjala dosti najemniških stanovanj, je bilo ponavadi tako, da so lastniki vstopali v stanovanje samo ob prisotnosti najemnika. Oziroma vsaj prčkali po mojih stvareh niso.

Kaj storiti v primeru, če so določeni predmeti premaknjeni ali pa izginejo, in pa recimo ob odsotnosti če je čeprav se ob odhodu ugasne luč včasih kar prižgana v stanovanju (vidijo tisti ki se vozijo mimo?)? Od najemodajalca pa nobenega sporočila?

Seveda lahko vstopiš……….recimo v garažo.
Še v kopalnico ne smeš, če imaš svojo baburo noter in ONA reče NE!

Še v “svojo” spalnico NE BOŠ prišel po četrti uri zjutraj – ampak boš zalegel pod štengami.

Ha ha ha ha.

Točno to povej lastniku. Če bo fer pogovor – OK.
Pod fer mislim, da prizna, da hodi noter – naj pove zakaj – povej da te to moti- mislim zmenita se!
Če ne bo priznal – mu povej, da boš zamenjala ključavnico!! In da ni on nič kriv, he he. IN potem boš videla, kako bo reagiral. Ali pa jo zamenjaj brez njegove vednosti – to je okol 15 eur strošek!

SICER PA – RAZMISLI O PRESELITVI – in tudi to mu povej!!

SAMO VSTOPI V “MOJE NAJETE” PROSTORE, brez moje prisotnosti!! TUDI ČE SI LASTNICA!

LE KDO TI JE PODPISAL TAKO POGODBO?[/quote]

tako določa stanovanjski zakon v 44. členu 🙂

Seveda v pogodbi piše, da lahko 2X letno prideš v svoje stanovanje, ki ga oddajaš.
AMPAK po predhodni najavi- dogovoru z najemnikom in v njegovi prisotnosti!!!!! To si pa izpustila.

LE KDO TI JE PODPISAL TAKO POGODBO?[/quote]

tako določa stanovanjski zakon v 44. členu :)[/quote]

Lahko pripneš ta člen? Ker tisti zakon, ki ga gledam jaz, v 44. členu govori o rezervnem skladu.

Pač pa 94. člen govori o tem, da mora najemnik dopustiti vstop lastniku za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno.

Torej ti komot zamenjaš ključavnico, samo dvakrat na leto ga moraš pa vseeno spustiti v stanovanje.

Lahko pripneš ta člen? Ker tisti zakon, ki ga gledam jaz, v 44. členu govori o rezervnem skladu.

Pač pa 94. člen govori o tem, da mora najemnik dopustiti vstop lastniku za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno.

Torej ti komot zamenjaš ključavnico, samo dvakrat na leto ga moraš pa vseeno spustiti v stanovanje.[/quote]

se opravičujem, sem se zatipkala…imaš prav je 94. člen …

VI.6 Pravice in obveznosti najemnika stanovanja

94. člen

(obveznosti najemnika stanovanja)

Najemnik stanovanja mora:

– uporabljati najeto stanovanje v skladu z najemno pogodbo;

– odgovarjati za škodo, nastalo pri nepravilni oziroma malomarni rabi stanovanja;

dopustiti vstop lastniku oziroma njegovemu pooblaščencu v stanovanje za preveritev pravilne uporabe stanovanja, vendar največ dvakrat letno;

– poravnati stroške popravil v stanovanju, ki so posledica nepravilne oziroma malomarne uporabe stanovanja, skladno z določili najemne pogodbe;

– obveščati lastnika o napakah na stanovanju, za odpravo katerih odgovarja lastnik v skladu z veljavnimi normativi in standardi;

– plačevati najemnino za najeto stanovanje ter stroške, ki se plačujejo poleg najemnine, v skladu z najemno pogodbo;

– pridobiti soglasje lastnika, če stanovanje več kot 60 dni v obdobju treh mesecev uporablja poleg najemnika oseba, ki ni navedena v najemni pogodbi;

– predlagati lastniku sklenitev aneksa k najemni pogodbi, če se število oseb, ki uporabljajo stanovanje, spremeni;

– vzdrževati stanovanje v obsegu, kot ga za najemnike določajo normativi za vzdrževanje po pravilniku iz 125. člena tega zakona.

Zamenjaš ključavnico. Ko se odseliš, montiraš staro nazaj. Ob tvoji odsotnosti ne sme nihče vstopati v stanovanje.

DAJTE SI PREVEST BESEDO “DOPUSTITI”.

Predvsem lastniki.

Roko na srce.

Večina kršitev pri odnosu najemodajalec in najmenikom je na strani najemnikov!

Zato pa nam še na misel ne pride, da bi dajali stanovanje v najem al pa del hiše. Ni vrednih tistih 100 € s tem ko imaš posla s tujcem v isti hiši al stanovanju in imeti delo z njim, sploh pa če več škode naredi s svojim bivanjem.

Pa na davek si pozabila.
Res ste reveži. Kar bivajte v ogromnih bajtah, jih vzdržutje – samevajte – naj propada en štuk –

SAMO DA IMATE MIR.

Torej ti komot zamenjaš ključavnico, samo dvakrat na leto ga moraš pa vseeno spustiti v stanovanje.[/quote]

In ključavnico lahko menjaš samo, če ti lastnik to dovoli in mu izročiš en ključ, drugače pa ne. V moji pogodbi lepo piše, da nobeni posegi v stanovanju niso dovoljeni brez soglasja lastnika :-))
(a ti bi menjala ključavnico, ključev ne bi dala, ko bi se izselila, bi ključe vrgla v smeti ali pa jih obdržala, lastnik pa naj potem vlamlja v lastno stanovanje? Tako to ne gre, draga moja)

Daj ne bodi zavistna no. Saj vidiš koliko je tebi lepše. Mi v ogromnih bajtah samevamo, ti pa si nenehno obdana z družbo, ko čepiš v 16 nadstropni stolpnici :-)))))

Ja, žal kaj veliko ne moreš. Na tvojem mestu bi iskala novo stanovanje.

In ključavnico lahko menjaš samo, če ti lastnik to dovoli in mu izročiš en ključ, drugače pa ne. V moji pogodbi lepo piše, da nobeni posegi v stanovanju niso dovoljeni brez soglasja lastnika :-))
(a ti bi menjala ključavnico, ključev ne bi dala, ko bi se izselila, bi ključe vrgla v smeti ali pa jih obdržala, lastnik pa naj potem vlamlja v lastno stanovanje? Tako to ne gre, draga moja)[/quote]

Po tej logiki tudi pohištva ne smeš prestavljat. Če vprašaš mene, tisto, kar lahko zelo enostavno vrneš v prvotno stanje, lahko spremeniš. Lahko zamenjaš zavese, ker ob izselitvi lahko stare obesiš nazaj. Lahko zamenjaš ključavnico, ker ob izselitvi montiraš nazaj staro. Zakaj bi moral lastnik imeti ključ, če sme v stanovanje samo v prisotnosti lastnika? Dopustiti pomeni dovoliti oz. omogočiti … Torej, dvakrat na leto ga mora tako ali drugače spustit v stanovanje in tej dikciji je zadoščeno, če te lastnik pokliče, da pride in ga ti spustiš v stanovanje. Dvomim, da bi lastnik na tej podlagi, da v stanovanje ne more nenajavljen, dobil tožbo proti najemniku.

Točno to povej lastniku. Če bo fer pogovor – OK.
Pod fer mislim, da prizna, da hodi noter – naj pove zakaj – povej da te to moti- mislim zmenita se!
Če ne bo priznal – mu povej, da boš zamenjala ključavnico!! In da ni on nič kriv, he he. IN potem boš videla, kako bo reagiral. Ali pa jo zamenjaj brez njegove vednosti – to je okol 15 eur strošek!

SICER PA – RAZMISLI O PRESELITVI – in tudi to mu povej!![/quote]

Ma to se naredi bolj prefrigano. Pokličeš lastnika in ga vprašaš, da so sigurno kakšni prejšnji najemniki obdržali ključ od stanovanja. Ker si prepričana, da ti nekdo hodi po stanovanju, ti premika stvari, prižiga luči … Reci, da se enostavno ne počutiš varno in, če lahko zamenjaš ključavnico.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close