Regres – pogodba za 3 mesece
annelaure, samo tolk, da se pač ve, v velikem številu primerov se regres v primeru likvidnostnih težav ne more prestaviti, ker to velja zgolj, če za podjetje velja panožna kolektivna pogodba (131/3 ZDR), za veliko podjetji pa ne velja nobena panožna kolektivna pogodba, ker pač niso člani delodajalskih združenj, izjem je nekaj, kjer veljajo panožne kolektivne pogodbe z raširjeno veljavnostjo. Lp.
Če je bilo točno 6 mesecev dela, potem je izplačan regres prenizek, moral bi biti neto vsaj cca. 320 EUR. Če nisi koristil dopusta in si zanj zaprosil, lahko uveljavljaš odškodnino. Minimalna plač je pa minimalna plača.
Zdej, če ti ne znaš uveljaviti svoje pravice, potem tudi tudi Švica ne bi nič pomagala. Tudi tam imajo sodišča zato, da o takšnih zadevah v končni fazi odločijo.
Pogodbo sem imel 1.6 -30.11
Minimalna plača je takšna, ker za delo v tujini dobiš minimalca kot osnovo, osnovo pa v obliki dnevnic, na katere direktor ne plača davka oz. mu je to veliko bolj ugodno..
Za dopust mi je bilo rečeno, da ga ni. Na pogodbi mi je pisalo da pripada 1,5 dni/mesec
Za regres 220E je rekel, da mu je toliko izračunala računovodkinja….Kakšen nasvet kako in kam naprej ?
Hvala
Delavcu vedno pripada vsaj sorazmerni del dopusta. V vašem primeru vam pripada sorazmerni del, zaposleni ste bili 6 mesecev in vam pripada 6/12 letnega dopusta. Če dopusta niste mogli koristiti, bi se morali dogovoriti o izplačilu.
Enako ste upravičeni do 6/12 oziroma 1/2 regresa. Kakšen je bil cel regres, ne vem.
Dela glede plače ne razumem.
Kaj in kako naprej? Dali ste pomanjkljive informacije za zadovoljiv odgovor. Če pa želite v tožbo, izvršbo, se definitivno obrnite na odvetnika.
polovični regres znaša 271,68 neto, kar pomeni, da ste prejeli cca. 50 EUR premalo;
glede dopusta…v pogodbi piše da vam pripada. torej ste bili s tem seznanjeni. ali ste kdaj rekli da bi šli na dopust pa vam ga direktor ni odobril oz. rekel da ga nimate? ali to lahko dokažete? preverite obračunske liste – je prikazano kot da ste izrabili dopust? če ne, lahko to dokazujete. težko boste pa dokazali, da ste ga želeli izrabiti in vam tega niso odobrili, razen če je bila zadeva pisna.velja, da v primeru, da delodjalec odreče izrabo, delavec lahko ob prenehanju delovnega razmerja zahteva izplačilo odškodnine.
Odškodniae je verjetno na zelo prbližno zračunano cca 350 eur bruto, kar je cca 270 neto.
vlaganje tožbe in plačevanje odvetnika vas bo verjetno stalo več kot ste izgubili.
rogi69si,
lahko da se tud motm, ampak po mojem vedenju je tako: znesek regresa ne more biti nižji od zakonsko določene minimalne plače; ta znaša za leto 2012 763,06 EUR bruto.
pravica do regres je vezana na pravico do dopusta. gospod je bil zaposlen 6 mesecev. torej mu pripada 6/12 dopusta in pol regresa. pol od 763,06 bruto znaša 381,53 bruto, kar preračunano znaša 293,69 neto.
ja…20 eur več kukr sm gor zapisala…
Ja, sej pol, k sm na hitrco preračunal, se mi je zdel, da misliš polovico od minimalne neto plače. Ampak zadeva je takšna, da regres znaša najmanj polovico bruto minimalne plače, pri čemer se prispevki od regresa za letni dopust ne plačujejo, plača se samo akotnacija dohodnine, tako da dejansko regres za letni dopust znaša neto več kot neto minimalna plača!
Forum je zaprt za komentiranje.