Star sem 31 let in z 0 leti delovne dobe
Moje vprašanje je, če se mi sploh splača sedaj delati za malo višjo plačo? Dobil sem namreč priložnost, da bi odprl s.p. vendar bi bili prihodki nekoliko višji in ko gledam koliko bi naslednje leto plačeval za pokojninsko me kar zmrazi! Glede na to, da bom imel v najboljšem primeru (pri kar 65 letih starosti!) komaj cca. 33 let delovne dobe bom pri pokojnini v vsakem primeru dobil max. število odbitkov – mislim, da celo okoli 40% od pokojnine, ki bi jo drugače prejemal. Verjetno se mi bo bolj splačalo, da bom še dalj delam ampak če pogledam drugače – delam do 70 let, živim pol še max. par let in za teh par let naj zdaj na mesec plačujem 600€ za pokojnino?!? Hvala lepa. Raje delam še naprej preko avtorskih pogodb! Je za nas “mlade”, ki smo začeli delati pozno (ni malo takšnih) sploh smiselno izbrati to možnost oz. je bolje izbrati alternativo (avtorske pogodbe, najemne pogodbe…). Sam sem se že nekako čisto sprijaznil, da bom za stara leta moral sam poskrbeti (recimo, da bi nakupil par nepremičnin in jih v starosti oddaja ali kaj podobnega, ne vem). Kaj pravite? Vem za ogromno ljudi, ki so pri 30. še vedno brez delovne dobe in ti bomo vsi dobili takšne odbitke, da se res zamisliš ali je sploh smiselno dajati za pokojnino! Ko pa pomislim, koliko znancev se je upokojevalo pri malo nad 50. leti me pa res totalno mine, da bi karkoli dal za pokojnine trenutnih penzionerskih generacij!!! So v penziji po 30+ let!!!
Razmišljam tako kot ti. V naši državi se dejansko ne splača delat, ker ti vse poberejo. Ne pusti se prisiliti v to, da odpreš s.p. Sranje na kubik! Ko si enkrat v sistemu, država terja svoje in ji dol visi, ali si bil bolan ali na počitnicah. Če si že itak na avtorski pogodbi, bodi raje zadovoljen z manj, kot pa da višek daješ državi. Vsekakor pa začni dajat denar na kup za starost. Boš imel od tega več, kot od države.
Jaz sem lepo na avtorski in svobodna kot ptičica na veji. Nimam non-stop nekega drk… z davčno, za pokojninske prispevke me boli patak, plačam zdravstveno in to je to.
Vsakokor bolje, da vplačuješ v pokojninsko in da ti teče delovna doba, iz večih razlogov:
1. kaj, če zboliš, ne boš mogel delat, ne boš mel dohodka, razen, če s temi avtoskimi tolk zaslužiš, da si lahk ful denarja našparaš
2. kaj, če se ti po 10 letih (BOG NE DAJ) pripeti kaj, pa boš potem trajno nesposoben za delo, spet ista posledica, kot zgoraj
3. Boš lahko pri 50-ih letih skos delal tako dobro in s takim elanom kot pri 30-ih?
In še je tega malo morje, poleg tega, malo družbene solidarnosti, tudi ne bi škodilo, tebi se je plačevalo šolanje, zdravljenje, itd. iz proračuna, ti pa zdaj v proračun ne bi vložil skoraj nič?
Ne vem, razmisli, js obsojam nikogar ne, ker je danes nažalost res zelo veliko takih pri 30 z isto situacijo in je to res nek trend, katerega je treba malo širše pregledat, ne črno belo.
Osnovnošolka, kar se družbene solidarnosti tiče, jaz z avtorsko plačam bistveno več davka, kot če bi si uredila status. Ni to nobeno zajedanje, ker kar krepko vlagamo v proračun, verjemi.
Država nikakor ne pokapira, da je to neredna in negotova oblika zaposlitve in da ne more terjati od tebe tako visokih prispevkov (pa še bi jih višali), ker bodo ljudje hvatali krivine na vse možne načine, da se temu izognejo. In tisti, ki lahko, množično izstopajo iz sistema. Je meja, do koder je še smiselno plačevati prispevke in ko ni več. Tudi meni so jih naračunali 500 evrov na mesec (a so nori) in me prisilili, da sem rekla čau. Večina nas je plačanih po efektu in če ne delamo ali nimamo posla, ni dinarčkov. Od kod boš potem vzel 500 evrov?
Pozabil sem še na neka dejstva:
– mladih bo vse manj –> leto upokojitve se bo vse bolj podaljševalo: po moje se bo moja genaracija lahko upokojila pri 70+
– ženske živijo DLJE, SREČNEJŠE (po statistikah) in se upokojujejo PREJ! –> očitno bodo moja vplačila šla za predstavnice nežnejšega spola – NE HVALA! Ta totalni nesmisel, bi morali že zdavnaj ODPRAVITI, sploh ne vem, ker debil debilov si je to spomnil!
svašta: govora je o s.p. – tu moraš plačevati še veliko več kot redno zaposlen! Poglej si tukaj – http://mladipodjetnik.si/podjetniski-koticek/racunovodstvo/prispevki-za-samostojne-podjetnike-za-socialno-varnost
Nekateri plačujejo tudi skoraj 1000€ za pokojnino + 500€ za zdravstveno / mesec. Za bruhat!
600€ samo za pokojnino plačuješ pri “Nad 34.535,04 do vključno 43.168,80€”! Ja tako nizko so zadeve postavljene pri tej oderuški državi! Da sploh ne omenim, da se prispevki plačujejo glede na zaslužek prejšnjega leta – lahko ti v tekočem gre še tako slabo, moraš plačevati najvišjo stopnjo – spet ideje največjih debilov slovenske birokraske golazni! Seveda tega vplačanega denarja ne bi nikoli videl, videl bi le 40% odbitek, ker imam premalo delovne dobe! HVALA LEPA. BOM RAJE DELAL ŠE NAPREJ PREKO AVTORSKIH POGOD!
Točno tako je, kot si napisala. Tudi po 8.000 evrov dohodnine na leto sem že plačala, zadnja leta manj, ker manj tudi zaslužim, ker so na razne načine indirektno znižali honorarje. Pa še vseeno plačam veliko in več od raznih, ki imajo vse prispevke plačane, nimam pa nobene ugodnosti. Par let nazaj so mi naračunali, da bi s statusom plačevala 700 evrov prispekov. Zamisli si, dva meseca sem letos zaslužila samo 800 evrov, ker pač nisem mogla toliko delati (bolniške pa ne bi imela). In kako naj bi jaz od 800 evrov plačala 700 prispevkov? Prispevke pa mi ne bi znižali, šele drugo leti bi mi jih na račun tega nižjega dohodka. Vem, ker se je to zgodilo kolegici. Je, na primer, leta 2004 imela zraven še enega odličnega delodajalca iz tujine in veliko zaslužila, dobila visoke prispevke. Naslednje leto tega delodajalca ni bilo, njeni prispevki pa so ostali visoki in je zaslužila približno 200 evrov več od prispevkov. In je eno leto životarila, si izposojala in ne vem, kaj še, da je preživela, na njene prošnje, naj ji vendar prej znižajo prispevke pa so se požvižgali.
osnovnošolka: če postanem invalid, pričakujem, da bo država poskrbela zame. Zakaj? Tako kot so ti že omenili – tudi pri avtorskih se plačuje ogromno davka. Normiranih je 10%, ostalo je obdavčeno – ti raje ne omenim koliko plačujem po 41% stopnji in koliko davka sem letos plačal! Že zdavnaj sem izplačal vsa leta študija + v dobrem bi lahko že imel nekaj operacij na odprtem srcu pa še kaj! Država Slovenija je požrešna za bruhat. Pa ne zato, ker imamo toliko ugodnosti (visoko šolstvo, ki ga po večini ustvarjajo dinozavrski profesorski neuravnovečšeni zafrustriranci, zdravstvo, kjer so čakalne vrste takšne, da te nekam pritisne in kjer ti na leto pripada mogoče 1 plomba – ostalo samoplačniško; da raje ne omenim, da sem si do zdaj vsa zdravila plačeval sam in tudi če se da grem raje privat – ker je kvalitetnejše in hitrejše! in še bi lahko našteval) ampak zato, ker je v tej državi toliko birokratskih parazitov, da ti slabo rata!
Priznam, da tega nisem vedla, da lahko gre v take skrajnosti! Sam, pa zaslužiš dovolj, da recimo, če maš daljšo bolniško, da se preživiš? Ker na ta način, nimaš nobenih ugodnosti, kar zna bit zelo boleče, če ne moreš delati, ali pa nimaš naročil??
Mimogrede, kaj delate tisti, ki delate na avtorske pogodbe, s čim se ukvarjate?
lp
Problem je v tem, da redno zaposleni plačajo prispevke, če imajo dohodek. Če dohodka nimajo, so pač brez. Jih nihče ne terja za prispevke za nazaj. Z raznimi samostojnimi poklici pa na grmado in trpi, ker si drzneš imet status. Namesto da bi bilo obratno in bi vplačevanje spodbujali in s tem zajeli vse prebivalstvo. Plačaj, če imaš posel ali ne.
Države nič ne briga, kaj se dogaja z mano. Dokler so prispevki nizki, še lahko imaš nekaj rezerve, pri 500 evrov na mesecih se pa hitro izpraznijo. In si statusa enostavno ne moreš več privoščiti, ker bi trpela tvoja eksistenca.
nisem nora: debilnost slovenskih birokratov in ljudi, ki si izmišljujejo podjetniške zakone je res brezmejna! Človek sploh ne morem verjeti, da je to možno in pričakuje, da bodo tile zaposleni bili sposobni in zadeve optimizirali, racionalizirali izbirali najboljše poti ampak ne, po večini so to takšni debili, da človek ne more verjeti. Službe so dobili po vezah, diplome imajo pa itak od nekih šnel kurzov in potem nič čudnega, da je tako!
Res je. Če bi jaz plačevala prispevke, bi komajda preživela, če sploh bi. Revščino bi tolkla, sigurno pa ne bi mogla nič prišparati. Moja sodelavka je tako naredila, plačevala prispevke, nič prišparala, je za razliko od mene zdaj res dobila porodniško, pa je bila slaba, skoraj bedna. Dvakrat je rodila, enega za drugim. In kaj se je zgodilo, ko je imela enoletnika in dveletnika? Onadva non stop bolana, nista mogla v vrtec, ona je mogla delati, bolniške nobene, dobesedno družina životari. Ampak na to životarjenje ima še prispevke za plačati. Ženska zgarana in revež,
Biti v tej državi s.p. s povprečnimi dohodki je najslabša možna varianta. Na papirju izgleda še kar, ampak ko plačaš vse možne davke, prispevke, akontacije, si praktično na nuli in samo hraniš to požrešno državo.
Da sploh ne omenjam, da če prispevki niso plačani na datum ali če si dolžan več kot 20 € (pa lahko tega sploh ne veš, ker te o stanju obveščajo samo 1x letno), nimaš zdravstvenega zavarovanja, niti ga nimajo tvoji otroci, če so zavarovani po tebi. Si samoplačnik.
Če pa bognedaj prideš v težave in imaš kakšno izvršbo, ti ne ostane niti znesek minimalne plače za preživetje tako kot ostalim (ker s.p. nima plače), ampak ti poberejo z računa vse do zadnjega centa.
Jaz se tega ne grem več. Raje delam na črno, plačujem 15 € zdravstvenega zavarovanja tako kot brezposelni in sam varčujem za stara leta.
Res je. Če bi jaz plačevala prispevke, bi komajda preživela, če sploh bi. Revščino bi tolkla, sigurno pa ne bi mogla nič prišparati. Moja sodelavka je tako naredila, plačevala prispevke, nič prišparala, je za razliko od mene zdaj res dobila porodniško, pa je bila slaba, skoraj bedna. Dvakrat je rodila, enega za drugim. In kaj se je zgodilo, ko je imela enoletnika in dveletnika? Onadva non stop bolana, nista mogla v vrtec, ona je mogla delati, bolniške nobene, dobesedno družina životari. Ampak na to životarjenje ima še prispevke za plačati. Ženska zgarana in revež,[/quote]
Bolniška za otroka je refundirana od prvega dneva naprej in običajno s.p.-jevke normalno delajo, uradno pa so na bolniški in s tem poleg zaslužka dobijo še denar od države za nego.
Res je. Če bi jaz plačevala prispevke, bi komajda preživela, če sploh bi. Revščino bi tolkla, sigurno pa ne bi mogla nič prišparati. Moja sodelavka je tako naredila, plačevala prispevke, nič prišparala, je za razliko od mene zdaj res dobila porodniško, pa je bila slaba, skoraj bedna. Dvakrat je rodila, enega za drugim. In kaj se je zgodilo, ko je imela enoletnika in dveletnika? Onadva non stop bolana, nista mogla v vrtec, ona je mogla delati, bolniške nobene, dobesedno družina životari. Ampak na to životarjenje ima še prispevke za plačati. Ženska zgarana in revež,[/quote]
Bolniška za otroka je refundirana od prvega dneva naprej in običajno s.p.-jevke normalno delajo, uradno pa so na bolniški in s tem poleg zaslužka dobijo še denar od države za nego.[/quote]
Potem mi je pa ženska očitno lagala. Ker večkrat mi je rekla, da bo totalna finančna katastrofa, če kateri od malih spet zboli.
Redno zaposleni plačujejo še bistveno več, tako da je jokanje v tvojem stilu malo mimo. Če opravljaš delo, ki je v skladu z zakonom o avtorskem delu, imaš pač možnost izbire, vendar tudi to prinaša določen slabosti.
Se sicer strinjam, da so davki in prispevki v Sloveniji previsoki, za to pa so krivi predvsem preveč požerešna javna uprav s plačami in številom zaposlenih na čelu ter previsok odstotek dela na črno.
To, koliko več plačajo, je vprašanje. Nekateri več, mnogi pa manj. Ampak pustimo to. Dejstvo je, da imajo redno zaposleni toliko in toliko dopusta, mi ga nimamo. Imajo bolniško, mi je nimamo. Okej, nad 30 dni, kar pomeni, da vse gripe, angine, operacije, vse gre to mimo brez bolniške. Ni regresa, ni božičnice, ni frej dni za poroko, smrt v družini, za selitev. Pa si preračunaj. 25 dni dopusta je več kot en mesec biti doma in dobiti plačilo. Jaz si lahko za en mesec doma hitro napišem 0 in mi hitro letno povprečje pade. Da ne omenjam, koliko mi pade, če bi še dve gripi na leto dobila. Vse to je treba vračunati.
Bolniška za otroka je refundirana od prvega dneva naprej in običajno s.p.-jevke normalno delajo, uradno pa so na bolniški in s tem poleg zaslužka dobijo še denar od države za nego.[/quote]
A pa ti sploh veš, koliko znaša ta “denar od države za nego”? Jaz sem lani plačevala minimalne prispevke in znese to letos slabih 10 evrov na dan. Ja ok, minimalni prispevki in vse. Ampak ob toliko bolniškah, kot jih je prvo leto v vrtcu, si nihče ne more privoščiti višjih, ker tisti ki nimamo babic in dedkov še kako ne moremo delati. Dobiš pa 9 in kusur evrov na dan. Ja juhu, super. Za ves mesec torej manj kot 200 evrov. In otrok je na mesec bil tudi 20 dni skupaj bolan. Pa si zamisli tako leto.
Forum je zaprt za komentiranje.