Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Krajši delovni čas zaradi starševstva in krivica?

Krajši delovni čas zaradi starševstva in krivica?

Pozdravljeni,
imam eno vprašanje. V naši službi imamo višino plače odvisno tudi od ocenitve.
Ravnokar so mi znižali ocenitev z razlogom, ker ne morem delati toliko kot drugi, ker delam na dan samo 6 ur – iz razloga krajši delovni čas zaradi starševstva.
Zanima me, ali je to dovoljeno, ali so mi znižali ocenitev po krivici.

Hvala za pomoč.
L.

Pa kaj bi še rada? Delaš krajši del. čas, drugi delajo namesto tebe, zdaj pa se še ti godi krivica….

Malo mi že greste na živce, mlade mamice in tiste na porodniški. Očitno imate veliko časa, da non stop sprašujete na tem forumu, kaj vam pripada, do česa ste upravičene, kako se vam godi krivica in podobno. Nič ne rečem, podpiram starševstvo, vendar je ta skupina delavk najbolj problematična. Najprej na bolniški, potem na porodniški, potem non stop na bolniški zaradi otroka… Delodajalci pa ne moremo nič. Kdo pa ščiti nas?

Draga Gizela!

Kratka je plačana za šest ur. Preostali dve uri NIMA PLAČANE, pač pa samo prispevke, ki ne grejo iz delodajalčevega računa, pač pa iz državnega. Da te malo informiram, ker očitno ti nisi. Četudi dela samo šest uri, jih dela s polno paro.

Verjetno ti nimaš otrok, če pa jih že imaš, pa imaš božjo srečo, da imaš neprestano zdrave.

Moram še nekaj dodati.

Kot mamica nisem srečna, če sem v bolniški zaradi naslednjih razlogov:
– raje imam zdravega otroka in sem v službi, zdrav otrok je moja sreča
– nega otroka je plačana samo 80 %, torej sem na izgubi
– vsa zdravila (sirup proti kašlju, kapljice za uho, linex) so plačljiva; sem ponovno na izgubi, saj jih sicer ne bi rabila
– za vrtec plačam polno ceno oziroma nekaj stotinov manj, če ni otroka ( sem na izgubi)
– ko sem delala krajši delovni čas,sem delala nonstop, saj sem prišla takrat, ko je bilo največ dela in ne najmanj, kar pomeni, da moji sodelavci zato niso delali še za mene ali več kot jaz, kvečjemu sem jim še jaz kaj več postorila
– in še bi se kaj našlo.

Reči želim, da nisem srečna, če sem na bolniški.Očitno imate delodajalci zmotno prepričanje.

Po krivici. Upoštevati se mora, kako kvalitetno delo opravljaš sorazmerno s svojim delovnim časom. To je samo izgovor, da so ti lahko dali nižjo plačo, to je menda vsem jasno.

Draga Gizela sram naj te bo,že tako nas kmalu ne bo več,krivipa so taki nestrpneži kot si ti.Take delodajalce kot si ti bi bilo treba poslat delat ob 18.30 tako jaz začnem v pop. izmeni,doma me pa čaka 1leto stara punčka.Ja to je zaradi takih nesramnih delodajalcev kot si ti.

V bistvu bom sedaj napisala nekaj, kar sigurno ne bo všeč “mamicam” in ostalim “iskalcem zaposlitve”. Naj povem, da imam tudi jaz dva otroka, osnovnošolca, tako da govorim iz izkušenj.

To, da so delodajalci nesramni drži. Ampak samo deloma. Nekateri res so. Ampak po drugi strani bodimo pošteni in priznajmo, da smo v veliki večini sami krivi za to!

Žal imam sodelavko, ki je v staležu čim njen otrok dvakrat zapored kihne. Torej, je kriv delodajalec, če ima nižjo plačom, to pomeni, da ni cenjena kot delavka?

Tudi moji otroci zbolijo, no, hvala bogu imamo babice. Tukaj imam srečo. Ampak kot je napisala Gizela, vsi samo iščemo7iščejo svoje pravice, redko kdo sprašuje, kaj so njegove dolžnosti.

Da vam pošteno povem, lasje mi gredo pokonci, ko berem ta forum in forum Iščete zaposlitev….čim nekdo nekaj ponudi za delat, nastane pravi vihar…torej, to pomeni samo to, da ljudje ne rabijo dela, hočejo samo redno službo!!!! Da lahko gredo v bolniško….žal, bodimo pošteni in priznajmo, da je tako!!!

Kljub vsemu vam želim lep dan!

Predvidevam,da so delodajalci ravno zato delodajalci,ker so znali svoje znanje in sposobnosti vnovčiti.
Znanje in sposobnosti pa si je treba predhodno pridobit,zato…bejba,se je treba šolat,pa študirat,pa se najde služba v kateri ti ni treba delat v pop.izmeni.

S podpišem pod to!!!

OK, vsi ne moremo biti dipl. ingi, to drži, ampak ko ugotovimo, da smo zavozili svoje življenje, so za to vedno krivi drugi, nikoli sami!!!

Žal takšen vtis dobi človek!

POZDRAVLJENI! ZANIMA ME,ALI JE ZAKONSKI DOLOČENO, DA OB SKRAJŠANEM DELOVNEM ČASU LAHKO DELAŠ SAMO ENO IZMENO.ZARADI VARSTVA OTROKA BI ŽELELA DELATI SAMO DOPOLDAN.ALI IMAM ZAKONSKO PRAVICO TO ZAHTEVATI OD DELODAJALCA! HVALA

Ne Lankica, te pravice ob krajšem del.času nimaš – razen če je to ok tudi delodajalcu in se lahko tako dogovorita. V času krajšega delovnega časa zaradi starševstva lahko delaš le enakomerno razporejen delovni čas, kar npr. lahko pomeni – en teden dop, drugi teden pop… ali 3 dni dop, nato 2 dni pop…. samo da je kontinurirano.
Neenakomerno razporejen del.čas in začasna prerazporeditev sta pri krajšem del. času zaradi starševstva “prepovedana”. Enako kot nadure!!!!!!

Gisela – tam kjer delodajalci zapenjajo odnose – situacijo, tam je bolniških več!!! Sigurno. Odkar sem lani od delodajalca slišala očitek, da imam taščo, ki bo popazila na bolno hčerko (z 40 st.C, svečkami, kopanjem, grozečimi vročinskimi krči…) se mi je naredil v glavi klik – halo, pa tako malo sem doma…..in sem se odločila – od takrat naprej sem s hčerko na bolniški… pa ne za vsako figo, ampak ko je treba. No, na srečo je bila do sedaj kar zdrava in je bila od poletja zdaj prvič bolna.
Po enem tednu začnem jutri spet delati…seveda sem vmes virozo preživela še jaz, hči imela bakterijko okužbo… moje sem prinesla iz službe….

Zoprna tema:) Bi pa dodala to, da sem že srečala mamice, ki so kar lepo izkoriščale svojo nosečnost in bile od oploditve naprej na bolniški (čeprav ni bila rizična) in potem bolezni…..tiste mame, ki pa so upravičeno na bolniški že v nosečnosti in ki imajo resne zdravstvene probleme z otrokom, pa so zaradi takih potem šikanirane.

Sama imam otroka s pp in enega zdravega….nikoli nisem prosila za krajši delovni čas, ampak sem se dogovorila, da v času ko je otrok doma zaradi bolezni, delam od doma…imam k sreči to možnost in je delodajalec s tem več kot zadovoljen, jaz pa tudi, ker nimam bolniške:)

Spoštovani!Mene pa zanima-delat bom šla skrajšano,se pravi 6ur na dan.Ampak še dojim.Zanima me,če lahko koristim eno uro,da podojim otroka.Hvala!

očitno še nisi rodila!!! Oglasi se ko si probaš!!!!

Ne, ker na podlagi 1. odstavka 181. člena ZDR-1 to velja zgolj za delavke, ki delajo s polnim delovnim časom.

Joj, ti pa imaš očitno veliko dela, da si na monu…

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close