delo za določen čas in bolniška
Sorodnik dela za določen čas od 1.1.2010 do 31.12.2011. Pogodbe mu ne bodo podaljšali. Je pa od sredine letošnjega septembra na bolniški, zdravljenje pa se bo zavleklo najmanj do marca 2012. Danes se pogovarjava in on pravi, da bo pač od 1.1.2012 prejemal denarno nadomestilo. Jaz pa menim, da bi moral kakorkoli dobivati bolniško in po zaključeni bolniški (torej od marca dalje) šele denarno nadomestilo. Kaj menite, kakšne pravice ima?
Bolniški stalež mu pripada,vendar mora najprej koristiti 30 delovnih dni nadomestila ki ga prejme iz zavoda za zap.po 30 dneh gre najprej na komisijo in če ugotovijo da je še vedno “nepokreten” mora na zavodu izpolnit ene dodatne obrazce s katerimi tisto nadomestilo iz zavoda zamrznejo za čas bolniškega st.!Denar dobiva potem iz ZZZS-ja,ko mu bolniška poteče pa normalno naprej in zavoda za zap.!
Toliko so meni povedali na zavodu!Je pa fino če se mal pozanimaš in da veš kakšne so tvoje pravice!
http://www.pravozatelebane.com/index.php?option=com_fireboard&Itemid=86&func=view&id=1541&catid=22
ČE je na bolniški že od septembra, je itak že odobrena bolniška s strani komisije.
In kot je napisal “samo 30” – po pravilih ZZZS mu pripada le še max. 30 dni bolniške po izgubi zaposlitve, nato bo na zavodu.
Kopiram ustrezen člen pravil ZZZS-ja:
(3) Zavarovancu, ki mu med začasno zadržanostjo od dela preneha delovno razmerje, pripada nadomestilo plače še največ 30 koledarskih dni po prenehanju delovnega razmerja, če bi bil v tem času po oceni imenovanega zdravnika ali zdravstvene komisije še nezmožen za delo. Če je zadržanost od dela posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni, ima zavarovanec pravico do nadomestila plače za ves čas nezmožnosti za delo.
(137. člen)
Jaz sem bila v bolniški, ko sem še bila zaposlena. Vmes mi je potekla pogodba. Po poteku pogodbe sem prejemala bolniško iz ZZZS-ja. Po preteku te bolniške sem se prijavila na Zavodu za zaposlovanje. Dobila sem denarno nadomestilo. (skozi bila na bolniški) Po preteku 30 delovnih dni mi je začelo nadomestilo na zavodu mirovati in sem prejemala bolniško iz zavoda, ki pa je znašala enako kot denarno nadomestilo. To je bilo letos.
Forum je zaprt za komentiranje.