Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev popoldanski s.p.

popoldanski s.p.

Zanima me, kakšni so pogoji za odprtje popoldanskega s.p. in sicer za dejavnost nega telesa, altrnativna medicina. Popoldansko dejavnost bi opravljala doma, v svoji hiši, kjer bi si uredila prostore za to. Zanima me kako je s pridobitvijo uporabnega dovoljenja ter minimalni pogoji, katerim mora ustrezati prostor. Ali je to kakorkoli možno urediti drugače brez pridobitve uporabnega dovoljenje, ker je to menda zelo kompliciran postopek, če odpiraš v svoji hiši takšno dejavnost, in tudi zelo drag.

Pozdravljeni,

s terminom »popoldanski s.p.« oz. »dopolnilni s.p.« označujemo podjetnika, ki opravlja dopolnilno dejavnost in je zavarovan iz drugega naslova. V popoldanskem s.p. se ustanovitelju ni potrebno zaposliti, kljub temu pa lahko z zelo nizkimi obveznimi stroški opravlja različne dejavnosti. Popoldanski s.p. torej lahko ustanovi zaposlena oseba, študent ali upokojenec.

Pravni status, pravice in dolžnosti popoldanskega s.p. in polnega s.p. so enaki. Razlika je le v višini prispevkov in v tem, da pri popoldanskem s.p. ob ustanovitvi ne nastane obveznost, da se ustanovitelj zaposli.

Zaposlena oseba in študent do 26. leta starosti mora plačevati socialne prispevke tudi kot podjetnik, čeprav te že plačuje preko zaposlitve oz. preko staršev, za študente nad 26. let pa veljajo posebni pogoji in doplačila. Upokojenec mora ob odprtju popoldanskega s.p. v družbi zaposliti vsaj enega delavca za polni delovni čas. Če tega ne stori, se mora v družbi zaposliti sam, kar pomeni, da za ta čas ostane brez pokojnine.
Stroški

Ustanovitev popoldanskega s.p. je brezplačna, vendar pa je potrebno po ustanovitvi opraviti izpit iz varstva pri delu, oceno tveganja in zdravniški pregled.

Mesečni stroški za podjetnike za popoldanski s.p., ki so zaposleni za več kot 40 ur mesečno:

prispevek za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (31,51 EUR)
prispevek za zdravstveno zavarovanje (4,46 EUR)
nadomestilo za vodenje poslovnega tekočega računa na banki (od 5 do 10 EUR),
plačilo za računovodske storitve (lahko pa jih oseba vodi tudi sama in nima dodatnih stroškov).

Letni stroški: davek na dobiček, plačilo AJPES za oddajo bilance in plačilo računovodskih storitev za izdelavo letnega poročila.

Podjetnik je obdavčen po dohodninski lestvici, kjer se dobiček sešteva z rednimi prihodki in se šteje v dohodninsko osnovo.

Uporabno dovoljenje je potrebno za vsak objekt, za katerega je predpisano gradbeno dovoljenje, je treba pridobiti uporabno dovoljenje. Uporabnega dovoljenja ni treba pridobiti za nezahtevni objekt in v primeru izjem, določenih v 197. členu Zakona o graditvi objektov.

Za začetek sem navedla nekaj osnovnih podatkov.

Pričakujem Vaša vprašanja ;-))

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Kakšni pa so pogoji za pridobitev obratovalnega dovoljenja za prostor, kjer se izvaja dejavnost Alternativne oblike zdravljenja ?

Hvala in LP

Rad bi bil s.p. in me zanima kje lahko vidim ali izpolnjujem vse pogoje za določeno obrt.(izobrazba,zaposlitev oseb,…)
Hvala

Pozdravljeni,

pripenjam Vam link predpisov, ki urejajo področje, ki Vas zanima
http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r04/predpis_PRAV44.html

Če bo treba, se prosim še oglasite.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Pozdravljeni,

Samostojni podjetnik postanete v treh korakih:

-Prijava v poslovni register (AJPES)
– Prijava na DURS
– Prijava na ZZZS

Agencija Republike Slovenije za javnopravne evidence in storitve (AJPES) vpiše samostojnega podjetnika v Poslovni register Slovenije.

Katere podatke podjetnik potrebuje za vpis v Poslovni register?

predlagani datum vpisa s. p.,
firmo (ime in priimek podjetnika ter dodatne sestavine, označba s. p., dejavnost),
skrajšano firmo (vsaj ime in priimek samostojnega podjetnika in označba s. p.),
sedež s. p., podatke o podjetniku (ime in priimek, EMŠO, davčna številka, prebivališče),
dejavnosti podjetnika po Standardni klasifikaciji dejavnosti (SKD).

Za vložitev predloga za vpis samostojnega podjetnika ni potrebno predložiti nobenih dokazil. Predlog se vloži na predpisanem obrazcu.
Predlagani datum vpisa s. p.

Dan, ko želite pričeti s poslovanjem.
Firma podjetnika

Firma podjetnika vsebuje ime in priimek podjetnika, skrajšano oznako, da gre za samostojnega podjetnika (s. p.), oznako dejavnosti in morebitne dodatne sestavine. Podjetnik lahko uporablja tudi skrajšano firmo, ki vsebuje vsaj njegovo ime, priimek in oznako s. p. Če podjetnik podjetje proda ali vloži v družbo, lahko kupec ali družba še naprej uporablja v firmi ime in priimek podjetnika le, če podjetnik s tem izrecno soglaša.

Primer firme podjetnika: Janez Novak s. p., slikopleskarstvo = obvezne sestavine + morebitne dodatne sestavine: Janez Novak s. p., slikopleskarstvo MOLEX = dodatna sestavina.
Kaj sploh je firma?

Firma je oznaka s katero podjetje nastopa v pravnem prometu, zato ne gre enačiti obeh pojmov, saj je podjetje gospodarski, ekonomski pojem in pomeni kakršno koli organiziranje ljudi zaradi uresničevanja gospodarske pobude, medtem ko je firma, kot pravi zakon: “ime, s katerim družba posluje”. V firmi ne sme biti sestavin, ki bi utegnile spravljati v zmoto glede vrste in obsega poslovanja, povzročile zamenjavo s firmo ali z razlikovalnim znakom druge osebe ali ki bi kršile pravice drugih oseb. Prav tako firma ne sme vsebovati besed ali znakov, ki:

nasprotujejo zakonu ali morali,
vsebujejo znane blagovne ali storitvene znake drugega upravičenca ali
vsebujejo ali posnemajo uradne znake.

Poleg tega veljajo zakonske omejitve tudi glede uporabe imena Slovenija, kratice, grba oziroma zastave, kot tudi za uporabo imena samoupravne lokalne skupnosti. Zakonske omejitve veljajo prav tako za uporabo imena zgodovinske ali druge znamenite osebnosti. Firma mora biti v slovenskem jeziku, prevod firme v tuj jezik se lahko uporablja samo skupaj s firmo v slovenskem jeziku. (npr: Adria Airways d. d. = napačno, pravilno =letalski prevoznik Adria Airways d. d.).

Tuje besede se v firmi lahko uporabljajo samo v naslednjih primerih:

če ustrezajo firmam, imenom ali priimkom družbenikov, ki so sestavni del firme,
ustrezajo registriranim blagovnim ali storitvenim znamkam,
gre za domišljijska poimenovanja, ki ne vsebujejo tujih črk ali
gre za mrtvi jezik.

Poleg vsega naštetega velja za firmo tudi načelo izključnosti, ki zahteva jasno razlikovanje firme družbe od vseh drugih družb. Svetujemo vam, da pred registracijo preizkusite ustreznost firme v poslovnem registru. Več o tem izveste v članku Firma podjetja >>
Sedež podjetnika

Sedež družbe je kraj, ki je kot sedež vpisan v register. Za sedež je mogoče določiti kraj, kjer družba opravlja dejavnost, ali kraj, kjer se v glavnem vodijo njeni posli, ali kraj, kjer deluje poslovodstvo družbe. Družba ima lahko podružnice, ki so ločene od sedeža družbe. Podružnice se vpišejo v register. Podružnice niso pravne osebe, smejo pa opravljati vse posle, ki jih sicer lahko opravlja družba. Določbe o sedežu se smiselno uporabljajo za podjetnika. Sedež lahko registrirate tudi v MP pisarni.
Dejavnost samostojnega podjetnika

Za dejavnosti za katere je registriran samostojni podjetnik so lahko določeni pogoji, ki jih podjetnik mora izpolnjevati, v nekaterih primerih je potrebno plačevati članarino OZS. Izpolnjevanje dejavnosti podjetnika preverjajo pristojne inšpekcijske službe. Registracija dejavnostni je brezplačna, podjetnik lahko registrira več dejavnosti. Možno je tudi poznejše (brezplačno) dodajanje dejavnosti. Več o standardni klasifikaciji dejavnosti.

individualno svetovanje pred ustanovitvijo podjetja

Prijava na DURS

Samostojni podjetnik posameznik in druga fizična oseba, ki opravlja dejavnost in je vpisana v Poslovni register Slovenije, mora v skladu z zakonom v osmih dneh po vpisu v Poslovni register Slovenije sporočiti davčnemu uradu – upoštevaje svojo organiziranost – naslednje podatke:

davčno številko,
osebno ime,
firmo oziroma ime,
skrajšano firmo,
osebo, ki vodi poslovne knjige,
podatke o poslovnih enotah doma in v tujini,
podatke o številu in lokaciji poslovnih prostorov, ki se uporabljajo za opravljanje dejavnosti in pridobivanje prihodkov,
številke računov v tujini,
podatke o kapitalskih naložbah doma in v tujini,
povezane osebe.

Prijavi je potrebno priložiti vsa dokazila, ki dokazujejo resničnost navedb v njej in se opravi prek obrazca DR-03.
Kdo je davčni zavezanec?

Davčni zavezanec mora DURSU prijaviti začetek opravljanja dejavnosti. Hkrati mora davčnemu organu prijaviti tudi vsakršno spremembo v zvezi z opravljanjem dejavnosti in s prenehanjem opravljanja dejavnosti. Davčni zavezanec je vsaka oseba, ki kjer koli neodvisno (samostojno) opravlja katero koli dejavnost, ne glede na namen ali rezultat opravljanja dejavnosti. Dejavnost samostojnega podjetnika obsega vsako proizvodno, predelovalno, trgovsko in storitveno dejavnost, vključno z rudarsko, kmetijsko in poklicno dejavnostjo. Dejavnost obsega tudi izkoriščanje premoženja in premoženjskih pravic, če je namenjeno trajnemu doseganju dohodka.
Kdo je zavezanec za DDV?

Obvezni zavezanci za davek na dodano vrednost (DDV):

osebe, katerih vrednost opravljenega prometa blaga oziroma storitev v obdobju zadnjih 12 mesecev presežejo 25.000 evrov oziroma je verjetno, da bodo presegle 25.000 evrov,
osebe, ki opravljajo dejavnost kmetijstva in gozdarstva (kmetje), katerih skupni katastrski dohodek vseh članov gospodinjstva za zadnje koledarsko leto presega 7.500 evrov,
podrobneje glej: ZDDV-1, zakon o davku na dodano vrednost.

Več o tem si preberite v članku DDV zavezanec ali nezavezanec.
Vodenje knjig

S. p. vodi knjige enako kot majhne družbe (dvostavno knjigovodstvo), izjeme (enostavno knjigovodstvo) pridejo v poštev, če ni v zadnjem letu prekoračil dveh od treh meril:

povprečje delavcev ne presega 3,
letni prihodek s. p. so nižji od 42.000 evrov,
povprečna aktiva na prvi in zadnji dan ne presega 25.000 evrov.

Knjig NI potrebno voditi in letnega poročila NI potrebno sestaviti, če podjetnik lahko zahteva ugotavljanje normiranih stroškov.

Še se oglasite,

Daša Modic Gorjup

Zdravo,
hvala za posredovano, vendar tu ne gre za zdravniško/zdravstveno dejavnost per se. Vsaj v kolikor sem uspela sama pobrskati, možno pa da se motim. Gre za opravljanje dejavnosti, ki je v SKD-ju klasificirana kot: Q86.901 Alternativne oblike zdravljenja. Gre torej za masažo (tui na, shiatsu, akupunktura,…). Veljajo za to isti predpisi, ki ste jih že posredovala?

Hvala in LP

Pozdravljeni,

se opravičujem, ampak ali lahko prosim pogledate. Na začetku predpisa moa pisati, ali velja tudi za alternativne oblike zdravljenja, sicer se pa prosim ponovno oglasite.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Pozdravljeni,

sem preklikala vse linke, nikjer nisem zasledila omembe za “alternativne oblike zdravljenja”. Zdaj iščem, če bi kje našla kak zakon o zdravilstvu ali kaj podobnega, vendar zaenkrat še nisem imela sreče.

Hvala in LP

Obljubljam odgovor do ponedeljka.

Hvala in lep pozdrav,

Daša Modic Gorjup

Kaj pa tole ?

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200794&stevilka=4685

Sicer se bereva,

Daša Modic Gorjup

Pozdravljeni,

ta zakon ni implementiran, saj zdravilska zbornica ni ustanovljena – sem kontaktirala GZS in OZS.

Sklepam, da to pomeni, da bi obratovalno dovoljenje sicer morala imeti, vendar pa ni organa, ki bi ga izdal? *nič jasno*

Hvala in LP

Dodajam še link, kjer sem “pobrala” to informacijo.
http://www.ds-rs.si/?q=node/2775

Mene pa zanima,kje bi lahko dobil posojilo,da bi odprl fitnes center in ali je to sploh mogoče?računovodjo imam oz je to moj stric,ki bi mi pomagal ampak potem je tu spet tisto vprašanje kako do denarja saj naprave znajo biti precej drage tam okoli 1500eur do 2000.Za banke kolikor vem tudi niso več tako ustrežljive glede tega.Če ima še kdo kakšen uporaben nasvet naj mi javi prosim

Dober dan

Zanima me kakšni so pogoji za odprtje popoldanskega s.p -ja in sicer gojenje in prodaja zelenjave, in kakšna dovoljenja oz. pogodbe je potrebno predložiti (najemna pogodba za zemljo). Sadike zelenjave nameravam vzgojiti sama.Vzgajala bi jih na domačem vrtu in prodajala na tržnici.

Hvala za odgovor

Pozdravljeni,

da ne bom medla….
Svetujem Vam, da vprašate pri organu, kjer boste odprli s.p.

Daša Modic Gorjup

Pozdravljena,

potrebujem nasvet in se obračam na vas. Glede na to da sem letos zaključila z delom preko študentskega servisa in da zaposlitve ni, sva se s partnerjem pogovarjala da bi začela na svojem. Sedaj pa iščeva najboljše, najcenejše variante za začetek. Pa me zanima koliko se nama splača oz ali je sploh možno slednje: On zaposlen za polni delovni čas in bi odpru popoldanski sp, kjer bi zaposlil mene.

Ali je sploh možno pri popoldanskem sp zaposlit delavca?

Hvala vam za odgovor

Pozdravljeni,

sem zaposlena in imam odprt popoldanski s.p. Pred dvema dnevoma sem dobila odločbo o prenehanju delovnega razmerja.
Zanima me ali moram zapreti popoldanski s.p., če se hočem prijaviti na zavodu in prejemati denarno nadomestilo.

Hvala

http://www.ess.gov.si/iskalci_zaposlitve/prijava_brezposelne_osebe/denarno_nadomestilo

Daša Modic Gorjup

Pozdravljeni,

mene pa zanima ce pri popoldanskem s.p.ju oseba ki ga je odprla isto jamci za podjetje z svojim premozenjem?

Lp

Ana

A imaš lahko dopolnilni s.p., če prejemaš porodniško – zavarovana bom pa preko CSD?

Nosilec popoldanskega s.p. /drobni rokodelski izdelki/ se začasno odpravlja v tujino, tako da je tudi odpovedal redno službo v Slo.
Ali med tem časom s s.p. upravlja prokurist, ki je upokojenec. Prihodek s.p. je cca 5.000 evrov, potem še stroški poslovanja, itd. Hvala

Zdravo
Zanima me,če bi se dalo odpreti popoldanca taksi službo?
Kam naj se obrnem,sem redno zaposlen…kakšni so pogoji in ali bi moral delati kakšne tečaje….
Lp

Ali lahko dopolnilni s.p. zaspoli delavca?glede na to,da so pravni status, pravice in dolžnosti popoldanskega s.p. in polnega s.p. enake. Razlika je le v višini prispevkov in v tem, da pri popoldanskem s.p. ob ustanovitvi ne nastane obveznost, da se ustanovitelj zaposli.

Pozdravljeni!
Sem brezposelna in prijavljena na zavodu za zaposlovanje. Od zavoda ne prejemam nič, prav tako ne od CSD (kot.npr. soc.pomoč), ker je partner zaposlen. Zelo rada ustvarjam, rišem na tekstil, na steno, urejam nohte…Mogoče bi začela delati kej v tej smeri pa me zanima ali se “mi splača” odpreti popoldanski s.p., ali ga sploh lahko? Hvala za odgovor

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close