Najdi forum

Splash Forum Arhiv Delovno pravo in zaposlitev Bolniški stalež in prenehanje pogodbe o zaposlitvi

Bolniški stalež in prenehanje pogodbe o zaposlitvi

Pozdravljeni!

Oktobra 2011 sem na delu na terenu v tujini zbolel(fibritoraks pljuč)in sem od tedaj v bolniškem staležu.Ker mi je delodajalec vročil sklep o prenehanju delovnega razmerja po pogodbi o zaposlitvi(izvedba del,ki je projektno organizirano) in ni delovnega mesta za mene(bolezen).Pogodba mi izteče 30.11.2012,ampak jaz sem ob prenehanju pogodbe še vedno v bolniškem staležu,o čem je obveščen tudi delodajalec.Zanima me,če mi,ne glede na prenehanje pogodbe čeprav sem še vedno v bolniškem staležu,delovno razmerje teče naprej.

lp

Če boste še naprej v bolniški, vam bo delovno razmerje poteklo z dnem, ko boste sposobni za delo (prenehali z bolniškim staležem), oziroma najkasneje 6 mesecev po poteku odpovednega roka.

Spoštovani !

MED ODPOVEDNIM ROKOM SEM ŠLA V BOLNIŠKI STALEŽ,ALI SE MI ODPOVEDNI ROK PODALJŠA ZA ČAS BOLNIŠKEGA STALEŽA

zanima me ali, če nastopim bolniško – zaradi operacije – 3 dni pred iztekom odpovednega roka – torej še v odpovednem roku , ta odpoved velja z prvotnim datumom ali se podaljša za čas bolniške
aneri

Če je delavec zaposlen za določen čas, se pogodba o zaposlitvi zaradi bolniškega staleža ne podajša.

Če pa je delavec zaposlen za nedoločen čas in je ob izteku odpovednega roka (nekrivdni razlog) v bolniškem staležu, se pa delovno razmerje podaljša, vendar največ za 6 mesecev (116/3 ZDR).

dobil sem odpoved iz poslovnih razlogov ,zanima me ali je možno ,da imam samo 60 dni odpovedni rok ,glede na to,da sem bil zaposlen 26 let ?? IN prijatelj je dobil odpoved iz posl.razlogov s ponudbo nove pogodbe ,ki itak ni ustrezna – odgovoriti jim mora v 15 dneh – ali to drži ,zasledil sem,da mora biti odgovor v 30 dneh ?? ali novo pogodbo sprejme ??
hvala ,ivan

pozdravljeni,

odpovedni rok po ZDR za delovno dobo pri delodajalcu nad 25let znaša 120 dni. Da ima prijatelj 15 dni, drži.

lp

zasledil sem,da je odpovedni rok nad 25 let dela 150 dni po starem zakonu – nekrivdna prekinitev ??

zasledil sem,da je odpovedni rok nad 25 let dela 150 dni po starem zakonu – nekrivdna prekinitev ??

Če si prejel odpoved pogodbe iz poslovnih razlogov pred 12.4.2013, potem znaša odpovedni rok za 26 let pri zadnjem delodajalcu 120 dni, kot to določa 92. člen ZDR

http://www.mddsz.gov.si/si/zakonodaja_in_dokumenti/veljavni_predpisi/zakon_o_delovnih_razmerjih/

Če pa si prejel odpoved po tem datumu oz. se je začel postopek pred 12.4.2013, potem pa znaša odpovedni rok 80 dni, kot to določa 94. člen ZDR-1

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=201321&stevilka=784

Če si ob izteku odpovednega roka v bolniškem staležu, se ti delovno razmerje podaljša za čas trajanja bolniškega staleža, vendar največ za 6 mesecev.

Tamle sm narobe napisal, se pravi, če si prejel odpoved pred 12.4. oz. če si jo prejel kasneje, pa se je postopek že začel pred 12.4.2013, potem velja, da velja ZDR, se pravi, znaša odpovedni rok 120 dni.

zanima me ali lahko tožim za odskodnino za psih.težave zaradi sikaniranja in razžalitve za nazaj- za lani ,v del.razmerju nisem več od januarja letos lp

ali mora delodajalec delavcu v odpovednem roku izplačevati 100 % znesek ali 80 % znesek OD do dokončne prekinitev če je prejel odpoved pred novim zakonom 12.4.2013 ,ali so tu kake kombinacije , do 12.4. 100 % , od 13.4. dalje 80 % ??? odpoved prejeta konec februarja

Prosim za odgovor na naslednje vprašanje!
V avgustu 2013 sem od delodajalca dobila redno odpoved o prenehanju delovnega razmerja,kljub vsemu, da sem zaposlena za nedoločen čas- vzrok zaradi bolezni. V času vročitve sem bila v bolniškem staležu.Dobila sem tudi odpovedni rok. Zanima me,če mi tudi po poteku odpovedega roka pripada plačilo OD oziroma plačilo, ker sem še vedno preko zdravniške komisije uradno v bolniškem staležu?
In če to drži, na koga se naj obrnem? Delodajalec je namreč zelo nekorekten!

Pozdrav, Demetra

Verjetno si dobila odpoved pogodbe iz poslovnega razloga. V 116. členu ZDR-1 je določeno, da če je delavec v bolniškem staležu, se mu delovno razmerje podaljša za čas trajanja bolniškega staleža, vendar največ za 6 mesecev. Če bi ti delodajalec zakjučil delovno razmerje pred tem, moraš v 30 dneh od dneva, ko to izveš, vložiti tožbo na delovno sodišče.

Imam pogodbo o delu do 01.03.2014 in sem bil , sem še, v bolniškem staležu do 01.02.2014. Ali mi lahko delodajalec predčasno prekine pogodbo o delu. Torej moral bi delati , še en mesec.
Lp in hvala za odgovor.
Alik

Ali je možna odpoved pogodbe za nedoločen čas iz razloga nesposobnosti, kljub temu, da. sem na bolniški?

Tudi v tem primeru ti lahko delodajalec vroči odpoved pogodbe na domu. Nato ti teče odpovedni rok in če si še vedno v bolniškem staležu, ko se odpovedni rok izteče, se delovno razmerje podaljša do vrnitve na delo oz. največ 6 mesecev (3. odstavek 116. člena ZDR-1)

pozdravljeni,

na firmi sem zaposlen dve leti po pogodbah za določen čas. zadnjih pet mesecev sem na bolniški po težji poškodbi in s aprilom mi preteče pogodba in po pogovoru z direktorjem mi je ne bo podaljšal kljub temu da pridem delat z določenimi fizičnimi omejitvami mi ne more zagotoviti dela. zanima me, če me lahko kar tako da proč in če mi pripada odškodnina in ostalo ker imam še polovico lanskega dopusta in veliko nadur.
hvala za odgovor

Pozdravljeni!

Zanima me, kako je s pogodbo za določen čas v primeru poškodbe na delu tik pred potekom pogodbe in kako je potem z neizkoriščenim dopustom in urami – kakšne pravice imam kot delavec?

Vnaprej hvala za odgovor!

marher

Pogodba se izteče neglede na bolniški stalež. Višek ur mora delodajalec izplačati kot nadure, za neizkoriščen dopust pa mora delodajalec izplačati denarno nadomestilo.

Zdravo, vezano na to temo me zanima, kako pa je z odpovedjo delovnega razmerja iz poslovnih razlogov v času trajanja delne bolniške – počasi upam, da bom lahko šla nazaj delati vsaj za 2 ali 4 ure, zanima pa me, kako je takrat z možnostjo odpovedi delovnega razmerja oziroma ali lahko rok začne teči tudi če si v bolniškem staležu za 4 ure, 4 ure pa delaš?
Hvala,
lpb

Odpoved pogodbe ti lahko vročijo tudi, ko si v bolniškem staležu. Če pa se odpovedni rok izteče v času, ko si v bolniškem staležu, se ti pa delovno razmerje podaljša do vrnitve na delo oz. največ 6 mesecev.

Razumem, torej bi odpoved se stekla ko pridem najbrž na delo nazaj za polni delovni čas, to se mi zdi potem bolj logično? Dokler sem recimo na polovičnem delovnem času, pol pa na bolniškem staležu, najbrž je “moratorij” in bi se rok iztekel torej ko bi šla nazaj za polni delovni čas?
hvala,
lp

Pozdravljeni,
zanima me kako ste to rešili. Namreč sam sem v podobni situaciji. Povprašal sem odvetnika, ki pravi, da to ni možno, saj noben zakon tega ne določa, tudi v ZDR 116.člen (3.odstavek).
Prosim za informacijo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close